Spor medzi Kaliňákom a Kiskom sa stupňuje

Konflikt medzi prezidentom Andrejom Kiskom a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom sa vyostruje. Vzájomné slovné útoky Kisku a Kaliňáka presahujú rámec štandardnej komunikácie ústavných činiteľov.

04.01.2018 13:50 , aktualizované: 05.01.2018 10:18
kalinak, kiska Foto: ,
Konflikt medzi prezidentom Andrejom Kiskom (vpravo) a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom sa vyostruje.
debata

Spúšťačom už niekoľko mesiacov sa vlečúceho sporu je najnovšie fakt, že Kiskove kauzy týkajúce sa nejasného financovania prezidentskej kampane a pozemku v Tatrách budú preverovať elitní vyšetrovatelia z Národnej kriminálnej agentúry. Táto skutočnosť zrejme podráždila prezidenta, ktorý obvinil ministra vnútra, že zneužíva moc, pričom naznačil, že Kaliňák stojí za jeho diskreditáciou.

Kiska to povedal rozhovore pre týždenník Vasárnap, kde zopakoval svoj vlaňajší výrok, že Slovensko je mafiánsky štát. Vyslovil ho ešte na jeseň v reakcii na anonymný únik daňových dokladov jeho firmy KTAG, cez ktorú financoval svoju prezidentskú kampaň. Práve na základe tohto úniku sa verejnosť prvýkrát dozvedela, že prezidentova firma je vyšetrovaná a že si neoprávnene krátila daň a žiadala o vratku DPH.

Nemôžem za to, že pán prezident nejakým spôsobom neplatí dane alebo si dával vratky DPH neoprávnene odpočítavať.
minister vnútra Robert Kaliňák

Baránek: Ide už o „otvorenú vojnu“

„Mafiánsky štát znamená, že štát zneužije hrubo svoju moc na to, aby pošpinil, zdiskreditoval kohokoľvek. Ukázalo sa, že za všetkým, za celou touto organizáciou stojí minister vnútra, ktorý zneužíva Národnú kriminálnu agentúru,“ vyjadril sa tento týždeň Kiska v spomínanom týždenníku. Prezident sa o Kaliňákovi vyslovil, že má zlé charakterové vlastnosti, nastavuje pasce a je falošný. Na predsedníctve Smeru sa podľa prezidenta pohádal Kaliňák s ministrom financií Petrom Kažimírom. Ten mal Kaliňákovi vyčítať, že únik informácií chcel hodiť na daniarov, a teda na Kažimíra. Minister Kaliňák poprel, že by mal s Kažimírom konflikt. „Nie, na predsedníctve strany taká téma ani nikdy nezaznela,“ povedal Kaliňák a odmietol, že by zneužíval Národnú kriminálnu agentúru (NAKA) voči Kiskovi.

Politický analytik Ján Baránek hovorí, že ide už o „otvorenú vojnu“. „Neviem si predstaviť niečo horšie, už by museli po sebe len pľuť," povedal Baránek. Zmenu vo vzájomných vzťahoch neočakáva. Po tom, čo boli na jeseň zverejnené daňové dokumenty o prezidentovej firme, premiér Robert Fico uviedol, že prezident sa snažil vybaviť protekciu pre svoju firmu, ktorá bola vyšetrovaná, u vysokopostaveného predstaviteľa prokuratúry. Po slovnej prestrelke na celú záležitosť reagoval generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý okrem iného povedal, že prezident sa až trikrát pýtal na kauzu svojej firmy, on sám v tom však nevidel Kiskov zámer ovplyvniť ho.

Kaliňák: Nemôžem za to, že pán prezident neplatí dane

Prezidentovými kauzami sa pôvodne zaoberala polícia v Prešove a v Poprade. Na základe pokynov Generálnej prokuratúry kauzy, ktoré súvisia s prípadmi vratiek DPH, neodvedenia dane, sporného prevodu pozemku vo Veľkom Slavkove, ako aj preverovaním prezidentskej volebnej kampane bude podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara prešetrovať NAKA. „Sú to štyri samostatné vyšetrovacie spisy, ktoré bude vyšetrovať NAKA na Národnej jednotke finančnej polície,“ povedal Gašpar.

"Nemôžem za to, že pán prezident nejakým spôsobom neplatí dane alebo si dával vratky DPH neoprávnene odpočítavať,“ hovoril Kaliňák s tým, že on nikdy vojnu proti prezidentovi neviedol. Poukázal zároveň na kauzu lukratívneho pozemku vo Veľkom Slavkove. Ten získal prezident sprostredkovane a pri tom sa mal stať obeťou podvodu pôvodný majiteľ. „On vŕši všetky svoje chyby na mne. Sám za ne nevie niesť nejakým spôsobom zodpovednosť. Raz je zodpovedný Kaliňák, potom realitný maklér, potom zlý účtovník. Vždy je zodpovedný niekto iný, len nikdy nie on,“ povedal minister a dodal, že prezident svojimi vyjadreniami vytvára tlak na orgány činné v trestnom konaní.

Prezidentovi pošle faktúru za čistenie

Prezidentská kancelária na vyjadrenia Kaliňáka reagovala, že sa chytil do vlastnej pasce, keď komentoval vyšetrovanie prezidentovej firmy, o ktorom nemá nič vedieť. Prezidentská kancelária naďalej trvá na tom, že za akciou proti Kiskovi je Kaliňák. „Minister vnútra sa chytil do vlastnej pasce a rovnako ako pri Hedvige Malinovej na tlačovej konferencii polície znova komentuje vyšetrovanie, o ktorom nemá nič vedieť a potvrdil tak, kto stojí za útokmi na prezidenta,“ vyhlásil prezidentov hovorca Roman Krpelan.

Vo štvrtok však konflikt medzi oboma ústavnými činiteľmi nezostal iba pri kauze vyšetrovania Kiskovej firmy. Minister Kaliňák podrobil prezidenta opäť ostrej kritike za jeho súkromné, ale aj štátne lety. Vyhlásil, že asi pošle prezidentovi faktúru za čistenie interiéru štátneho lietadla, ktoré sa vrátilo „celé ovracané z cesty z Mexika“. Podľa neho stačí, aby sa prezidentova skupina správala normálne, aby „sa nesprávali ako prasce“.

Dostával malé porcie jedla

Ďalším problémom bola podľa ministra kritika zo strany prezidentskej kancelárie, ktorá sa sťažovala, že delegácia v lietadle dostáva malé porcie jedla. Poskytli jej preto obrazovú dokumentáciu jedál, aby si mohla vybrať. „Záver tejto našej drobnej hádky bol, že nám kancelária pána prezidenta povedala, že my sme pochybili, lebo sme im obrázky jedál nedodali v mierke jedna k jednej,“ povedal Kaliňák.

Podľa neho predmetom ďalšieho konfliktu bol prelet zo švajčiarskeho Zürichu do Bernu (vzdialenosť asi 130 km – pozn. red.), keď rezort vnútra Kiskovi poskytol lietadlo menšieho typu vzhľadom na malé letisko, pričom prezidentská kancelária žiadala veľký airbus. „Opäť prišli predstavitelia kancelárie, že to robíme naschvál,“ povedal Kaliňák.

Spor o lety

Prezidentovi vyčítal jeho požiadavku na luxusný mercedes. „Jednoducho, keď chcel najluxusnejší mercedes z cenníka, tak som mu vysvetlil, že bude mať rovnaké auto ako ostatní ústavní činitelia, alebo mi na to dá písomnú požiadavku, na čo mi jeho poradcovia, ktorí rozhodujú za neho, vysvetlili, že to je pasca, pretože budem chcieť dať tú jeho žiadosť do médií,“ povedal Kaliňák. „Ak má prezident nejakú nadštandardnú požiadavku, my ju radi splníme, ale chcem mať od neho pokyn. On je hlava štátu, keď on povie, že nie je spokojný so servisom, ktorý poskytujeme, tak na to musím mať papier, že ja dám zvýšené výdavky občanov,“ povedal minister. To je podľa neho prípad prezidentových letov domov do Popradu.

Prezident Kiska sa opakovane vyjadroval, že Kaliňák ho požiadal, aby využíval štátne lietadlo na cesty domov. Kaliňák má však iný výklad. „Povedal som mu, že je veľmi dobré, aby na všetky svoje pracovné cesty lietadlá používal. Na to nasledovala otázka pána prezidenta, že teda, či niekedy môže ísť domov. Hovorím, samozrejme, ale to musí zaplatiť. Aj sa tak stalo, prvú faktúru zaplatil, ďalšie faktúry nezaplatil, tak sme ich prestali vystavovať, pretože my tú vojnu s pánom prezidentom sme nikdy viesť nechceli,“ dodal s tým, že 319 letov do Popradu a z Popradu do Košíc je prejav „papalášizmu“.

Je ľudsky úbohé vysmievať sa ľuďom

Prezidentská kancelária reagovala, že je ľudsky úbohé vysmievať sa ľuďom za to, ak im je v lietadle nevoľno. „Už v Mexiku po ceste na letisko zachraňovala sanitka jedného z členov delegácie pre žalúdočné problémy z jedla. Nie pracovníka kancelárie prezidenta,“ povedal hovorca hlavy štátu. O požiadavke prezidenta na nové vozidlo uviedol, že prezident bez problémov jazdil na autách, ktoré mu po nástupe pridelil minister vnútra a mali viac ako 10 rokov a cez 300 000 kilometrov, hoci boli neustále v servise.

„Limuzína je ďalšia pasca, ktorú si minister smiešne vymýšľa, rovnako ako to, že nikdy neobchodoval s Bašternákom,“ uviedol hovorca. Pokiaľ ide o platenie za Kiskove lety do Popradu, Krpelan povedal, že kancelária prezidenta nikdy žiadnu faktúru nedostala, „pretože polícia jej písomne oznámila, že neexistuje rozdiel medzi služobnou cestou a súkromnou cestou a zabezpečuje ochranu a prevoz chránenej osoby nonstop 365 dní v roku bez možnosti vzdať sa ochranky“, vyhlásil Krpelan.

SAS: Smeru ide o to, aby Kiska nekandidoval

Strana Sloboda a solidarita (SaS) vníma kritiku predstaviteľov Smeru voči prezidentovi ako kampaň pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami v roku 2019. Zo stanoviska vyplýva, že liberáli vnímajú ostré slová proti Andrejovi Kiskovi za pomstychtivosť, primitívnosť a zneužívanie moci. „Je to zo strany týchto celebrít Smeru typický guláš pomstychtivosti, primitívnosti a zneužívania moci, ktorý lejú na svojich kritikov bez ohľadu, či sú to novinári, občianski aktivisti, opoziční poslanci či dokonca prezident,“ píše sa v stanovisku liberálov.

Podľa strany ide o to, aby sa Kiska rozhodol nekandidovať v najbližších prezidentských voľbách. „Veríme, že Andrej Kiska za danej situácie vníma útoky na svoju osobu ako tlak na to, aby sa vzdal kandidatúry v nasledujúcich prezidentských voľbách a zvýšil šance kandidátovi Smeru-SD,“ uviedli opoziční poslanci SaS.

Problém je podľa liberálov aj v tom, že Kiska pri svojom víťazstve porazil Roberta Fica, ktorý mu porážku nevie zabudnúť. „Veríme, že prezident stále lepšie chápe, aká mafiánska hydra okupuje Slovensko a je povinnosťou v prvom rade nás politikov viesť proti nej víťazné ťaženie. Tento záväzok prijal aj Andrej Kiska, keď sa rozhodol kandidovať, a vo voľbách porazil Roberta Fica, ktorý mu to nikdy nezabudol,“ zhrnuli dôvody slovných útokov liberáli. Podľa nich je aj naďalej Kiska najlepším kandidátom na post hlavy štátu.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #Robert Kaliňák #Andrej Kiska