Situácia na cestách sa stabilizovala, najväčším problémom ostáva alkohol

Podľa oficiálnych štatistík Policajného zboru býva najproblematickejšie obdobie spojené so začiatkom školského roka.

04.01.2018 14:02
SR PZ dopravno-bezpečnostná situácia 2017... Foto: ,
Na snímke zľava viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel, minister vnútra Robert Kaliňák a policajný prezident Tibor Gašpar.
debata (2)

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) hodnotil spoločne s policajným prezidentom Tiborom Gašparom a viceprezidentom Ľubomírom Ábelom rok 2017 na slovenských cestách. Podľa slov ministra sa bezpečnostná situácia na cestách stabilizovala, aj vďaka preventívnym policajným opatreniam.

Naďalej zostáva najväčším problémom alkohol za volantom a nepozornosť vodičov, keď sa venujú najmä mobilným telefónom. Práve na telefóny sa chce polícia v novom roku zamerať najviac. Najtragickejšie sú cesty I. a II. triedy, kde spolu vyhaslo až 152 ľudských životov.

Podľa oficiálnych štatistík Policajného zboru býva najproblematic­kejšie obdobie spojené so začiatkom školského roka, keď sa množia tragické dopravné nehody. Za rok 2017 však klesol počet usmrtených chodcov, a to zo 71 v roku 2016 na 49. Ako uviedol Kaliňák, veľmi dôležitá je kampaň Vidieť a byť videný, ktorá pripomína účastníkom, že majú používať reflexné prvky, najmä v noci a za slabej viditeľnosti. „Najhoršou kombináciou je podľa čísel noc a obec, teda čas, keď je viditeľnosť najmenšia,“ uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Kaliňák.

Celkovo za rok 2017 zahynulo na cestách 250 ľudí, čo predstavuje medziročný nárast o osem ľudských životov. 49 obetí, bolo medzi chodcami, 18 spomedzi cyklistov, 26 tragických nehôd evidujú v prípade motocyklov a 157 nehôd súviselo s automobilmi.

Medziročne sa zvýšil počet motorových vozidiel aj občanov s vodičským oprávnením. Muži zákona udelili za priestupky a prehrešky vodičom 684 883 pokút, čo predstavuje oproti roku 2016 pokles o 45-tisíc. Na pokutách vyzbierali 23 709 779 miliónov eur, čo je o 1 030 936 milión eur menej.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cesty #Robert Kaliňák #bilancovanie #dopravné nehody