Zomrel jeden z posledných Čechoslovákov z britského Kráľovského letectva

Vo veku 94 rokov zomrel vo štvrtok v Londýne Ivan Otto Schwarz, jeden z posledných československých príslušníkov britského Kráľovského letectva (RAF) počas druhej svetovej vojny. Správu o smrti generálmajora slovenského letectva oznámil na Twitteri veľvyslanec SR v Londýne Ľubomír Rehák.

04.01.2018 21:35
debata (11)

„V decembri som ho navštívil, keď oslávil 94. narodeniny. Tento odvážny hrdina a skutočný džentlmen nám bude chýbať. Odpočívajte v pokoji,“ napísal Rehák.

Schwarz, rodák z Bratislavy, bol počas vojny rádiotelegrafistom-strelcom 311. českoslo­venskej bombardovacej perute RAF. Po vojne ho v Československu označili za nespoľahlivého a hrozila mu perzekúcia, preto sa vrátil do Británie, kde sa natrvalo usadil.

V roku 2005 vtedajší slovenský prezident Ivan Gašparovič udelil Schwarzovi štátne vyznamenanie Rad Bieleho dvojkríža III. triedy.

V júni 2017 Schwarza vyznamenal aj český prezident Miloš Zeman. Udelil mu medailu Za hrdinstvo. „Cítim sa fantasticky. Začínam mať takú zbierku vyznamenaní, že sa Herman Göring obracia v hrobe,“ smial sa Schwarz pred novinármi. Dodal, že rozhodne chce žiť viac ako sto rokov.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Britské kráľovské letectvo