Ministri Gajdoš a Šlechtová dali zelenú 'česko-slovenskému nebu'

Slovenský minister obrany Peter Gajdoš (SNS) v Bratislave podpísal spoločnú dohodu s českou ministerkou Karlou Šlechtovou o spoločnej ochrane vzdušného priestoru.

05.01.2018 13:05
gajdos, slechtova Foto: ,
Minister obrany Peter Gajdoš a ministerka obrany Českej republiky Karla Šlechtová podpisujú vykonávaciu zmluvu k dohode o vzájomnej ochrane vzdušného priestoru.
debata (11)

Takzvané „spoločné česko-slovenské nebo“ sa tým dostáva do fázy praktickej realizácie. „Podpisom zmluvy o vykonávaní ochrany vzdušného priestoru sme ukončili veľmi príjemné a neformálne rozhovory,“ uviedol na tlačovej konferencii minister Gajdoš. Zároveň privítal novú ministerku obrany Šlechtovú vo funkcii.

Ako Gajdoš doplnil, obe strany chcú naďalej intenzívne spolupracovať aj pri modernizačných projektoch, ktoré Ozbrojené sily SR čakajú. „Chceme spolupracovať aj pri jednotlivých modernizačných projektoch. Slovenská národná strana chce prioritne využívať najmä domáci zbrojársky priemysel pri výmene vojenskej techniky. Práve spolupráca s Českou republikou je jednou z možností, ako v čo možno najväčšej možnej miere zapojiť domáci priemysel,“ priblížil Gajdoš.

Česká strana v súčasnosti využíva na obranu vzdušného priestoru nadzvukové lietadlá švédskej výroby typu Gripen. Slovenskí piloti lietajú na ruských strojoch Mig-29. Podľa vyhlásenia českej ministerky Šlechtovej nie sú pre rozdielnosť strojov oboch krajín pri plnení úloh žiadne problémy.

Slovenskej republike vyprší abonentná zmluva o využívaní lietadiel Mig-29 v roku 2019. Rezort obrany však výmenu nadzvukových stíhačiek na jeseň 2017 odložil. Gajdoš už dávnejšie uviedol, že je jednou z možností práve výpomoc Českej republiky. Podľa jeho slov majú obe krajiny nadštandartné vzťahy a chcú v širokej spolupráci ďalej pokračovať. V prípade ministerky Šlechtovej išlo o prvú zahraničnú návštevu po jej nástupe do funkcie.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #ministerstvo obrany #vzdušný priestor #Peter Gajdoš #Karla Šlechtová