Začína proces v kauze objednávky vraždy nitrianskeho podnikateľa

Miroslav Ž. čelí obžalobe pre trestný čin účasti na úkladnej vražde a trestnú činnosť spojenú s nedovoleným ozbrojovaním a obchodovaním so zbraňami

07.01.2018 16:16 , aktualizované: 16:18
debata (16)

Vo štvrtok začína na pôde Špecializovaného trestného súdu v Pezinku súdny proces s Miroslavom Ž. obžalovaným pre trestný čin účasti na úkladnej vražde a trestnú činnosť spojenú s nedovoleným ozbrojovaním a obchodovaním so zbraňami. Podľa v auguste minulého roku podanej obžaloby sa skutkov dopustil tak, že si objednal vraždu poškodeného Dalibora Palatického u Štefana Rákoczyho, ktorému na spáchanie skutku poskytol aj samopal vzor 58.

Vykonávateľovi vraždy Rákoczymu uložil v marci 2017 Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici úhrnný trest šestnásť rokov väzenia v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Rákoczy sa priznal k vražde nitrianskeho podnikateľa Dalibora Palatického a s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry uzavrel dohodu o vine a treste. Rákoczy podľa súdu spáchal obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy a zločin nedovoleného ozbrojovania. Podnikateľa zastrelil samopalom vzor 58 v piatok 26. augusta 2016 predpoludním pred penziónom Ambarella v Nitre. Príčinou objednávky vraždy bol podľa výsledkov vyšetrovania spor o penzión. Po zadržaní spolupracoval vykonávateľ s orgánmi činnými v trestnom konaní pri objasňovaní skutku.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #súdy