Prvý slovenský pacient s umelým srdcom je už doma

Prvého slovenského pacienta s umelým srdcom z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave prepustili do domáceho liečenia.

09.01.2018 10:19
debata

Umožnilo mu to prepojenie z nemocničného kompresora na takzvaný domáci pohon. Informovala v utorok hovorkyňa NÚSCH Dobroslava Krajačičová – Lauková.

„Odteraz jeho umelé srdce zostane pri živote vďaka batohu s pohonom o hmotnosti zhruba šesť kilogramov, ktorý musí nosiť stále na chrbte,“ priblížila hovorkyňa. Po prepustení do domácej liečby zostáva pacient na čakacej listine na transplantáciu srdca, pričom s domácim kompresorom je pacient schopný viesť takmer normálny život.

Implantáciu umelého srdca podstúpil 47-ročný Jozef z Topoľčian 1. novembra 2017 v Bratislave. NÚSCH, a. s., ako prvé pracovisko v regióne strednej Európy odštartovalo Program SynCardia TAH. „Operácia, ktorá trvala viac ako dve hodiny, bola úspešná a pacient sa veľmi rýchlo zotavoval. Príprava odborníkov sa začala v januári 2017 v Nemecku, kde sa zúčastnili na povinnom tréningu na prasiatkach. Slovenský pacient je 1741. pacientom s implantovaným TAH na svete,“ povedala Krajačičová – Lauková.

Umelé srdce je jednorazové, môže ho dostať len jeden pacient. Po transplantácii srdca od darcu ide to umelé naspäť do USA, aby tím odborníkov srdce po použití preskúmal, t. j. ako sa správalo v hrudi pacienta a vychytali sa jeho prípadné nedostatky.

debata chyba
Viac na túto tému: #srdce #operácia srdca #Národný ústav srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) #NÚSCH #umelé srdce