Drucker: Pre osýpky nie je dôvod na paniku, treba však zistiť, či máme protilátky

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker informoval o príprave aktualizácie imunologických prehľadov SR za účelom zistenia hladiny protilátok v populácii Slovenska. Prehľady by sa mali uskutočniť na základe vzorky 3-tisíc ľudí.

09.01.2018 11:17 , aktualizované: 13:11
debata (5)

„Naposledy sa podobné prehľady na Slovensku realizovali v roku 2002, výsledky boli veľmi uspokojivé,“ povedal minister zdravotníctva a dodal, že pre zvýšený výskyt vírusovej hepatitídy typu A v Bratislavskom kraji a taktiež zvýšený výskytu osýpok na Slovensku, je potrebné tieto prehľady zopakovať napriek tomu, že realizácia prehľadov znamená značnú finančnú záťaž.

Základným cieľom imunologických prehľadov je získať informácie o aktuálnom stave imunity obyvateľstva voči vybraným infekčným ochoreniam, ktoré sú dôležité pre sledovanie účinnosti očkovania. Podľa ministerstva v súvislosti s epidémiou osýpok vznikli otázky týkajúce sa dostatočnej imunity populácie SR, ktorá bola očkovaná.

Ako avizoval Drucker, budúci týždeň by mala zasadnúť pracovná skupina, ktorá by mala zadefinovať rozsah imunologických prehľadov. „Sme pripravení vyčleniť na to finančné prostriedky a spustiť iniciatívu v spolupráci predovšetkým s primárnym kontaktom, to znamená so všeobecnými praktickými lekármi pre dospelých, deti a dorast,“ dodal.

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a ministerstvo zdravotníctva budú preto vykonávať viacúčelové imunologické prehľady proti vybraným prenosným ochoreniam, ktoré by sa zamerali na vyšetrenie hladiny protilátok proti ochoreniam zahrnutým v pravidelnom povinnom očkovaní.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker tiež varoval pred odmietaním očkovania detí, pripomenul, že Ministerstvo zdravotníctva robilo aj seminár o tom, aké príznaky majú osýpky.

Hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas ubezpečil, že epidémia vírusovej hepatitídy typu A by mala onedlho skončiť.

U obyvateľov Bratislavského kraja bolo v roku 2017 spolu epidemiologicky vyšetrených a vykázaných 244 prípadov vírusovej hepatitídy typu A (chorobnosť 38,01 na 100 tis. obyvateľov kraja). Prípady sa vyskytli prevažne u mužov (154 prípadov, čiže 63,1 %) a ochorelo 90 žien (36,9 %). Október bol mesiacom s najvyšším počtom evidovaných prípadov u obyvateľov Bratislavského kraja v roku 2017.

Hygienik tiež vyjadril znepokojenie nad poklesom detskej zaočkovanosti proti osýpkam na Slovensku. „Uspokojivé čísla spred desiatich až pätnástich rokov, ktoré sa pohybovali na úrovni 98%, poklesli v poslednom čase na 95%,“ povedal Ján Mikas.

Hlavný hygienik SR ďalej ubezpečil, že pri prvých dvoch prípadoch výskytu osýpok na Slovensku nikto z personálu nemocnice nepochybil ani neporušil diagnostické postupy, no vzhľadom na to, že osýpky sa prenášajú respiračnou cestou, mohla byť dôvodom aj nevyvetraná miestnosť.

Mikas poznamenal, že v minulosti v rámci Česko-Slovenska sa imunologické prehľady robili každý rok. „Samozrejme, štát si určuje intervaly, kedy ich vykoná. Česká republika išla tiež tým štýlom, že ich vykoná každých 5 až 10 rokov. Už niekoľko rokov sa snažíme otvoriť tú otázku, že by bolo treba spraviť imunologické prehľady, aby sme sa nerozhodovali od stola,“ povedal. Keďže sa objavili prípady osýpok a hepatitídy typu A, ide podľa Mikasa o vysoko aktuálnu tému.

Ján Mikas tiež informoval o poslednom prípade výskytu osýpok: „Posledný prípad bol starší muž, ktorý nebol očkovaný a mal veľmi pozitívnu cestovateľskú analýzu,“ mohol sa teda nakaziť v zahraničí. Tiež hovoril o tom, že na Slovensku je výskyt osýpok nižší oproti niektorým krajinám Európskej únie, ako napríklad Rumunsko, alebo Taliansko, preto nie je dôvod na paniku.

V Bratislavskom kraji Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave v januári zaregistroval už šieste ochorenie. Osýpky tak doteraz postihli tri ženy a troch mužov.

Očkovanie proti osýpkam je na Slovensku povinné, robí sa najskôr v prvom dni 15. mesiaca života, najneskôr v 18. mesiaci, preočkovanie sa vykonáva v 11. roku života.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #žltačka #osýpky #Tomáš Drucker