Ďalšia aféra s cétečkami?

V kauze nákupu počítačových tomografov v nemocniciach v Trstenej a v Liptovskom Mikuláši sa pravdepodobne začne trestné stíhanie Uviedol to policajný prezident Tibor Gašpar.

09.01.2018 16:45 , aktualizované: 17:56
debata (66)

Zákazku ešte z roku 2011 mal pod palcom Žilinský samosprávny kraj, pod ktorý nemocnice patria. Denník Pravda na ňu upozorňoval ešte predminulý rok.

Podľa Tibora Gašpara sa policajti cétečkami, ktoré kraj zaobstaral cez elektronickú aukciu, zaoberajú už niekoľko mesiacov. Doteraz čakali na stanovisko Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Dostali ho v piatok minulý týždeň. „Vyšetrovateľ po prvom prečítaní skonštatoval, že je tam 14 pochybení a pravdepodobne dôjde k začatiu trestného stíhania,“ povedal policajný prezident.

Podľa predsedníčky žilinskej župy Eriky Jurinovej (OĽaNO) je za nákup zodpovedný bývalý predseda kraja Juraj Blanár (Smer). "Úrad pre verejné obstarávanie potvrdil, že Juraj Blanár kupoval mimoriadne predražené CT prístroje, a to dva za cenu štyroch,“ reagovala Jurinová s tým, že podáva trestné oznámenie. Bývalý župan podľa nej pripravil nemocnice o 1,5 milióna eur alebo o ďalšie dva CT prístroje a víťazná spoločnosť z Popradu mala privilegované postavenie. Niektoré pochybenia, ktoré našiel ÚVO, sú podľa nej formálne, iné zase závažné.

Odmieta

Blanár predraženie odmieta. Dve cétečka stáli podľa neho 2,27 milióna eur s päťročným pozáručným servisom. „Po siedmich rokoch realita ukázala, že sme nakúpili najvýhodnejšie CT, prvýkrát elektronickou aukciou. Navyše, za sedem rokov prevádzky CT prístrojov sme nezaplatili ani jeden cent navyše,“ tvrdil Blanár pre TASR. Zároveň požiadal odborníkov o analýzu a stanovisko k pracovnej verzii protokolu Úradu pre verejné obstarávanie, ktorú dostal od Jurinovej v utorok dopoludnia.

O pochybnostiach pri nákupe cétečiek do nemocníc v Trstenej a v Liptovskom Mikuláši denník Pravda písal ešte v roku 2016 na základe podnetu od zdravotníka, ktorý si prial zostať v anonymite. Cenu oboch prístrojov podľa neho predražil servis. „Hoci boli kupované dva prístroje, nebola tam vybavená žiadna zľava,“ uviedol vtedy Pravde. Predmet obstarávania pri aukcii podľa neho rozdelili na dve časti, na prístroj a na servis. „Výrobca tomografov dával ponuku vyššiu, ale servis bol za jedno euro, popradská spoločnosť, ktorá nakoniec vyhrala, dala síce nižšiu ponuku na prístroj, ale poriadne si navýšila cenu za servis, a to už nikto nebral do úvahy,“ doplnil.

Okrem týchto dvoch nemocníc župa tendrovala CT aj pre nemocnicu v Čadci. Súťaž sa uskutočnila prostredníctvom elektronickej aukcie a vo všetkých troch prípadoch zvíťazila rovnaká firma z Popradu.

Zametenie kauzy

Škandál ohľadom nakupovania počítačových tomografov odštartovala kauza „piešťanského CT“. Vedenie nemocnice obstaralo v roku 2014 prístroj, ktorý mal byť predražený o milión eur. Po tom, čo sa aféra prevalila médiami, nemocnica tender zrušila a k nákupu nedošlo. Pre kauzu skončili vo svojich funkciách koncom roka 2014 ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nom. Smeru), predseda parlamentu Pavol Paška aj podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová (obaja Smer). Zmajkovičová bola v tom čase aj predsedníčkou dozornej rady nemocnice. Polícia v septembri 2015 obvinila deväť ľudí. O sedem mesiacov nato Generálna prokuratúra obvinenia zrušila. Dôvodom bol nepoužiteľný znalecký posudok. V októbri minulého roka vyšetrovateľ znova obvinil deväť ľudí, a minulý týždeň prokuratúra obvinenia opäť zrušila.

Podľa poslanca Národnej rady Alana Suchánka (OĽaNO), ktorý na tender upozornil, je to zametanie kauzy. „Potvrdzuje sa, že Smer využíva svoje páky na políciu a prokuratúru na to, aby sa táto najväčšia kauza druhej vlády Roberta Fica (Smer) zamietla pod koberec," pripomínal Suchánek. Za tento počin dostal ocenenie Biela vrana, ktoré sa udeľuje ľuďom za odvážne činy. Nakoniec však Suchánek ocenenie vrátil, pretože sa zistilo, že bol zodpovedný za manipuláciu súťaže na iný CT prístroj ešte v roku 2012. Kvôli tomu odstúpila aj celá Dozorná rada Bielej vrany.

Hovorkyňa premiéra Roberta Fica Beatrice Szabóová uviedla, že je nehorázne a škandálom samým osebe, ak s kritikou záverov prokuratúry prichádza práve Suchánek. "„Bol to práve on, kto, ako sa napokon ukázalo, bol osobne zodpovedný za manipuláciu tendra s cieľom nakúpiť predražené cétečko pre nemocnicu v Piešťanoch, za čo napokon prišiel aj o ocenenie Biela vrana,“ podčiarkla Szabóová.

Policajný prezident Gašpar nechcel hodnotiť rozhodnutie prokuratúry, pretože nepozná detaily. Vyšetrovanie sa podľa neho ešte neskončilo. „Ešte tam dôjde k určitým pokynom a preto ešte počkajme na právoplatné uzavretie tejto kauzy,“ uzavrel Gašpar.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO #ČT