Lexa riadil zavlečenie Kováča do Rakúska, tvrdí expríslušník SIS

Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboš Kosík, jeden z piatich členov komanda, ktoré v roku 1995 unieslo syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča, tvrdí, že únos riadil osobne vtedajší šéf SIS Ivan Lexa.

10.01.2018 06:54 , aktualizované: 07:51
lexa Foto: ,
Ivan Lexa na chodbe krajského súdu v Bratislave počas pojednávania v kauze Triptych - Klaňanie troch kráľov.
debata (274)

Uvádza to vo vyhlásení, ktoré poslal denníku Sme.

„Všetko bolo riadené Ivanom Lexom. Vedel o každom kroku príslušníkov SIS počas únosu,“ píše Kosík vo vyhlásení. Akciu podľa jeho slov zo služobného auta v blízkosti kontroloval vtedajší námestník tajnej služby Jaroslav Svěchota. Lexa podľa Kosíka dával rozkazy zo svojej kancelárie.

Nikto ho nenútil

Kosík chce o kauze vypovedať. Vo vyhlásení zdôrazňuje, že si je vedomý možných právnych následkov. Uvádza tiež, že nie je pod vplyvom omamných látok, alkoholu a nikto ho k ničomu nenútil.

Denník Pravda v decembri informoval, že súdne pojednávanie v prípade zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny sa tak skoro nezačne. Termín otvorenia procesu nepoznajú ani na Okresnom súde Bratislava III, ktorý má v tejto veci konať. Spis ešte stále študuje nielen sudca, ale aj advokát Marek Para, ktorý zastupuje obžalovaného bývalého šéfa tajnej služby Ivana Lexu. Advokát pre Pravdu dokonca naznačil aj možnosť, že pojednávanie sa vôbec nezačne.

Spis má okolo 20-tisíc strán

Spis o zavlečení prezidentovho syna od júna študoval sudca Karol Posluch. Ide o rozsiahly dokument, ktorý má okolo 20-tisíc strán. V prípade je okrem Lexu obžalovaných ďalších dvanásť ľudí. Medzi nimi sú aj bývalí príslušníci Slovenskej informačnej služby (SIS), ktorí sa mali podľa spisu podieľať na únose.

V novembri 2017 hovorca Krajského súdu Bratislava Pavol Adamčiak informoval, že predseda senátu už trestný spis naštudoval a následne sa s ním začali oboznamovať obvinení a ich advokáti. Lexov právny zástupca Para však nepotvrdil informáciu, že spis majú v rukách advokáti a obvinení. „Teraz ho má napríklad sudca u seba v kancelárii a my ho môžeme študovať od 15. januára. Priebežne sa to štúdium strieda medzi nami a sudcom,“ povedal Para.

274 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Michal Kováč ml. #Ivan Lexa #únos prezidentovho syna #zavlečenie #Ľuboš Kosík