Kosík v kauze únosu ukazuje na Lexu

Slovensko sa pokúsi dopraviť na svoje územie bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboša Kosíka, aby mohol vypovedať v prípade zavlečenia syna bývalého prezidenta Michala Kováča do cudziny.

10.01.2018 14:14 , aktualizované: 18:48
debata (42)

O únose Michala Kováča ml. opäť prehovoril Ľuboš Kosík, jeden členov komanda, ktoré sa podieľalo na zavlečení prezidentovho syna v roku 1995 do Rakúska. Tentoraz prišiel s upravenou verziou ako pred Vianocami. Vtedy totiž Kosík tvrdil, že akciu riadil príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Michal Hrbáček a jeho riadil námestník SIS Jaroslav Svěchota. Najnovšie povedal, že únos riadil vtedajší šéf tajnej služby Ivan Lexa.

V kauze únosu je Kosík jedným z trinástich obžalovaných spolu s Lexom. Obžalobu podal na súd ešte v roku 2000 prokurátor Michal Serbin. V súčasnosti je Kosík vo väzení v africkom štáte Mali, kde sa pôvodne skrýval. Zadržali ho na základe medzinárodného zatykača v novembri 2016, ale v inej veci. Je totiž odsúdený na 14 rokov väzenia za falšovanie zmeniek.

Chce povedať pravdu

Kosík pred Vianocami pre denník Sme okrem iného uviedol, že chce o únose povedať pravdu. Teraz svoje výroky pre denník doplnil a priamo spomenul Lexu. „Všetko bolo riadené Ivanom Lexom. Vedel o každom kroku príslušníkov SIS počas únosu," povedal Kosík. Podľa neho akciu zo služobného auta v blízkosti kontroloval vtedajší námestník tajnej služby Jaroslav Svěchota a Lexa dával rozkazy zo svojej kancelárie. Kosík tiež uviedol, že vyhlásenie dáva s tým, že si je vedomý možných právnych následkov svojho konania. „Nie som pod vplyvom omamných látok alebo alkoholu. Nikto ma k ničomu nenútil," dodal.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný si myslí, že Kosík svojimi vyjadreniami „múti vodu“. Nemyslí si, že Kosík mohol vedieť o tom, že únos riadil Lexa, pretože s ním neprichádzal do kontaktu, keďže v tom čase nebol v žiadnom vzťahu k SIS, ale bol policajtom. Žitný poukázal na to, že Kosíkova úloha je v obžalobe popísaná tak, že patril do skupiny ľudí, ktorí Kováča mladšieho vytiahli z auta. „Podľa obžaloby dostával pokyny od Hrbáčka. Kosík dokonca vo svojej výpovedi uvádzal, že on sa zavlečenia nezúčastnil, pretože v ten deň 31. augusta odovzdával výstroj, keďže končil v polícii. Takže on prichádzal do kontaktu len s Hrbáčkom, nie so žiadnym Svěchotom, nie so žiadnym Lexom. Len sa snaží, tak ako to robí každý kriminálnik, nejak sa zobchodovať,“ zhodnotil Žitný vyhlásenie Kosíka s tým, že jeho myšlienkové pochody sa nachádzajú ešte niekde v začiatku nového milénia, ale odvtedy sa už veľa vecí zmenilo. Lexov advokát Ľubomír Hlbočan hovorí, že Kosík chce po 25 rokoch „rozprávať ako Palacký na zjazde“. „Kosík má predsa nejaké problémy, nie? Takíto ľudia budú rozprávať a odvádzať pozornosť, inak to nemôžem komentovať,“ povedal Pravde Hlbočan.

Účelové?

Na ministra vnútra Roberta Kaliňáka pôsobí vyhlásenie Kosíka „účelovo“. „Prečo v tejto chvíli, prečo to neurobil predtým, keď tu (na Slovensku – pozn. red.) bol?“ položil si otázku minister.

Právny zástupca Kosíka Martin Kanás nevie, prečo sa rozhodol jeho klient hovoriť a či má naňho vplyv skutočnosť, že je v Mali zadržaný. „To, čo momentálne vypovedá, robí všetko sám bez toho, že by som mu to poradil, a na vlastnú päsť. Počul som o tom len z médií,“ vyjadril sa Kanás pre Pravdu. Ako ďalej povedal, prevzal Kosíkovo zastupovanie vo veci zavlečenia prezidentovho syna. Bol už aj nahliadnuť do spisu, ale nestihol ho celý prečítať.

Pokiaľ ide o Hrbáčka, o ktorom sa Kosík vyjadruje, tak ten svoju účasť na únose popiera. Na Serbinovu obžalobu reagoval, že s ňou nesúhlasí. „Na všetky veci môžem povedať len jedno, nie je to tak,“ vravel vlani Hrbáček pre Nový čas. V kauze únosu by mal Hrbáčka zastupovať advokát Peter Filip, ktorý mu poskytuje právne služby aj v iných prípadoch. Filip nechcel komentovať Kosíkove výroky, pokým nemá od Hrbáčka plnú moc na zastupovanie.

Kosík podľa Sme chce vypovedať v kauze prípravy vraždy bývalého svedka únosu Oskara Fegyveresa, ktorý sa skrýval vo Švajčiarsku, a aj vraždy Róberta Remiáša, ktorý bol jeho spojkou. Žiadosť o vypočutie poslal Generálnej prokuratúre cez sprostredkovateľa e-mailom s tým, že chce vedieť, akým spôsobom má výpoveď doručiť.

Problémom môže byť Mali

Generálna prokuratúra informovala, že jej takýto e-mail prišiel. Výpoveď Kosíka doručená z Mali však môže byť problémom, advokáti by ju mohli napadnúť. Odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská hovorí, že zabezpečiť výsluch Kosíka v Mali, kde je zadržaný, je veľmi zložité a nevie si to predstaviť. „Nemáme s Mali žiadne dvojstranné zmluvy o spolupráci orgánov činných v trestnom konaní. Naše orgány tam nemôžu vykonávať výsluchy. Náš vzájomný styk nepodlieha medzinárodným zmluvám, a preto je problém aj s jeho vydaním na Slovensko,“ vysvetlila Kurilovská. Podľa nej jediná cesta je, že Kosíka vydajú na Slovensko a následne bude vypočutý.

Slovensko však nemá s Mali zmluvu o vydávaní osôb. Ministerstvo spravodlivosti už podniklo viacero krokov na vydanie Kosíka z Mali. Ako informoval Pravdu hovorca rezortu, v marci 2017 orgánom Mali doručili žiadosť o rozšírenie dôvodov vydania pre ďalšie skutky, pre ktoré je Kosík stíhaný na území Slovenska. Koncom apríla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská doručila tamojším orgánom list, v ktorom informovala o dôležitosti objasnenia prípadov, ktoré sa týkajú Kosíka. V septembri zaslala list predsedovi vlády a aj ministrovi spravodlivosti Mali a opakovane žiadala o informácie o aktuálnom stave konania o vydaní. „Stanovisko príslušných orgánov Mali zatiaľ nemáme,“ konštatoval hovorca rezortu. Minister Kaliňák tiež mieni podniknúť kroky pre vydanie Kosíka, a to prostredníctvom ministra zahraničných vecí.

Kauzu únosu prezidentovho syna Kováča ml. do minulého roka kryli Mečiarove amnestie, preto sa nemohla dostať pred súd. Vlani ich parlament zrušil a potvrdil to aj Ústavný súd. Kedy sa však súdne pojednávanie s obžalovanými začne, nie je stále jasné.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Michal Kováč ml. #zavlečenie #Ľuboš Kosík