Pravosť Kočnerovej zmenky preverí znalec

Zmenky na takmer 70 miliónov z roku 2000, ktoré mal vystaviť bývalý riaditeľ a akcionár TV Markíza Pavol Rusko podnikateľovi Mariánovi Kočnerovi, nemusia byť pravé.

10.01.2018 14:55 , aktualizované: 18:50
Marián Kočner Foto: ,
Marián Kočner.
debata (16)

Žalovaná televízia ich chce dať preveriť u znalca z Veľkej Británie. Toho však spochybňuje Kočnerov advokát. Na dohodu o znaleckom posudku v stredu vyzval obe strany aj sudca Okresného súdu Bratislava V.

Majiteľom zmeniek je Kočnerova spoločnosť Správa a inkaso zmeniek. Žaluje televíziu Markíza o vyplatenie minimálne troch, ktoré mali byť vystavené v roku 2000 ako súčasť zmieru v kauze Gamatex. Zmenkou na vyše 26 miliónov eur sa včera po prvý raz zaoberal okresný súd. Gamatex zvláštnym spôsobom prišiel k 51-percentnému podielu v spoločnosti STS, ktorá prevádzkovala TV Markíza. Za jednu korunu kúpil pohľadávku v hodnote 80 miliónov korún. Rusko síce pohľadávku odmietol, jeho spoločníčka Silvia Volzová ju uznala. Ochranka Gamatexu nakoniec areál televízie obsadila v auguste 1998.

Spor trval až v roku 2000, keď Kočner predal Gamatex Ruskovej spoločnosti STS Markíza za približne 100 miliónov vtedajších korún. Práve v tom období mal Rusko vystaviť zmenky, ich existencia však nebola zaznamenaná v účtovníctve televízie.

Podľa právneho zástupcu Markízy Tomáša Kamenca Rusko vlani v auguste potvrdil ich podpísanie. Televízia však spochybňuje platnosť zmeniek. „Nemyslím si, že v reálnom svete sa takto obchoduje a že toto je niečo, čo by reálne mohlo byť medzi stranami dohodnuté v roku 2000,“ povedal Kamenec. Zmenky chce overiť u znalca, ktorý má zistiť ich skutočný vek. Kočnerov advokát Andrej Šabík to však odmietal a nechcel sa vyjadriť ani k včerajšiemu pojednávaniu.

Podľa Kamenca protistrana namietala osoby, ktoré televízia označila za odborne spôsobilé skúmať zmenky. "Poukazuje, že o nich nemá žiadne informácie. Na druhej strane doručili súdu posudok, v ktorom ich znalci referujú na metódu, ktorú vypracoval, vymyslel a dlhodobo aplikuje jeden zo znalcov, ktorého my chceme poveriť preskúmaním zmeniek,“ vysvetlil. Nesúhlasu Kočnerovej spoločnosti so znalcom z Veľkej Británie sa podľa neho dá rozumieť, pretože by sa mohlo zistiť, že zmenka nebola podpísaná v roku 2000, ale neskôr. Sudca na včerajšom pojednávaní obe strany vyzval, aby sa pokúsili o zmier a dohodli sa na vypracovaní spoločného znaleckého posudku. Kočnerov advokát uviedol, že na to zatiaľ nemá súhlas svojho mandanta. Sudca dal stranám čas na dohodu a pojednávanie do 19. februára odročil.

Dve zmenky za 8,3 milióna eur nadobudli splatnosť v júni 2015 a ďalšie dve boli vydané ako bianko, teda neúplné zmenky, v čase vydania neobsahovali všetky údaje potrebné k ich platnosti. Doplnená do nich bola suma a splatnosť – máj 2016. Pri dodatočnom doplnení chýbajúcich údajov je potrebné uzatvoriť aj dohodu o vyplňovacom práve. Veriteľovi pri vymáhaní stačí dokázať jej vlastníctvo a platnosť – teda naplnenie formálnych náležitostí.

O vyplatení troch zmeniek rozhoduje súd samostatne. Sudca Okresného súdu Bratislava V Michal Sobolovský včera pojednával o zmenke z 11. júna 2000 na viac ako 26 miliónov eur. Tá sa teraz nachádza v sejfe súdu. Kočnerova strana ju predložila vlani v decembri, teda po vyše 15 mesiacoch od podania žaloby o vyplatenie. Spolu s ňou doručili súdu aj znalecký posudok na jej pravosť. Dohodu o vyplňovacom práve, ktorá má objasňovať, na základe akých skutočností mala byť táto bianko zmenka vyplnená, dodali súdu iba pred niekoľkými dňami.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #zmenky #Marian Kočner #Pavol Rusko