Projekt novej väznice v Rimavskej Sobote za 58 miliónov má zelenú

Ministerstvo spravodlivosti má pri výstavbe novej väznice v Rimavskej Sobote zelenú. Stavba rozšíri súčasné kapacity o 832 a bude stáť približne 58 miliónov eur. Projekt bude realizovaný prostredníctvom spolupráce verejného a súkromného sektora, teda cez takzvaný PPP projekt.

11.01.2018 12:29
väzenie, väznica Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (3)

Podľa stanoviska rezortu financií predstavuje výstavba nového zariadenia takouto formou najlacnejší variant. „Spôsob realizácie cez PPP je mierne výhodnejší ako výstavba verejným sektorom. Vyplýva to z analýzy Útvaru hodnoty za peniaze na Ministerstve financií SR,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku ministerstva.

Celkovo podľa štatistík chýba na Slovensku až dvetisíc miest pre väzňov. Rozhodujúci faktor je najmä záväzok Slovenskej republiky zväčšiť priestor pre jedného odsúdeného o 0,5 metra štvorcového, čo uberá zo súčasnej kapacity až 1 320 miest. K nárastu počtu odsúdených prispeje aj návrat odsúdených zo zahraničia, ktorých bude nutné na žiadosť členského štátu umiestniť do výkonu trestu na Slovensku. Aktuálne sa vo výkone väzby nachádza 1 501 obvinených a vo výkone trestu odňatia slobody až 8 657 odsúdených. Predpoklady a prognózy počítajú s miernym nárastom aj v najbližších rokoch.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #väznica #Rimavská Sobota