Generálna prokuratúra sa bude zaoberať vyhlásením Kosíka

Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR) zaznamenala vyhlásenie Ľuboša Kosíka. Tieto informácie posúdi a rozhodne o ich využiteľnosti na účely trestného konania. Pre TASR to uviedla hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

11.01.2018 13:50 , aktualizované: 14:27
ivan lexa Foto: ,
Ivan Lexa (na archívnej snímke) podľa Ľuboša Kosíka priamo riadil únos Michala Kováča ml.
debata (21)
Vyhlásenie publikoval portál denníka Sme. „Vyhlásenie obsahuje relevantné skutočnosti a informácie k trestným veciam,“ povedala Predajňová.

Generálna prokuratúra SR tvrdí, že „v rámci svojej pôsobnosti a právomoci, ako aj na základe medializovaných informácií poskytnutých Ľubošom K., uskutoční zákonné opatrenia v rozsahu dosiahnutia spravodlivosti a vyvodenia trestnoprávnej zodpovednosti voči konkrétnym osobám“.

Žitňanská: Treba využiť diplomatické kanály

Treba využiť diplomatické kanály, aby bol Ľuboš Kosík vydaný z Mali na Slovensko. Uviedla to ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

„Posledná žiadosť, ktorú sme posielali, išla aj na ministerstvo spravodlivosti, aj premiérovi a teraz je potrebné využiť aj diplomatické kanály. Nemáme zmluvu s Mali, takže je to zložitejší proces, ako keď máme zmluvu,“ povedala.

Spomenula aj príklad Francúzska, ktoré má mať s Mali uzavretú zmluvu o vydávaní osôb. " A tiež im trvala extradícia trištvrte roka, takže asi sme v nejakej norme."

Pripustila aj možnosť, že Ľuboša Kosíka by mohli vypočuť priamo v zahraničí, podľa nej je to však otázka na orgány činné v trestnom konaní.

Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboš Kosík tvrdil, že únos Michala Kováča ml. riadil osobne vtedajší šéf SIS Ivan Lexa. „Všetko bolo riadené Ivanom Lexom. Vedel o každom kroku príslušníkov SIS počas únosu,“ uviedol Ľuboš Kosík vo vyhlásení. Akciu podľa jeho slov zo služobného auta v blízkosti kontroloval vtedajší námestník tajnej služby Jaroslav Svěchota. Lexa podľa Ľuboša Kosíka dával rozkazy zo svojej kancelárie. Ľuboš Kosík o kauze chce vypovedať.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Ivan Lexa #únos prezidentovho syna #Ľuboš Kosík