Drucker mení postavenie zdravotných sestier

Zdravotné sestry sčasti uľahčia prácu lekárom. Budú za nich robiť niektoré zákroky, ale aj predpisovať recepty na zdravotnícke pomôcky.

12.01.2018 06:00
zdravotné sestry Foto:
Lekári vyššími kompetenciami sestier nie sú takí nadšení. (Ilustračná foto)
debata (23)

Väčšie kompetencie im dáva vyhláška ministerstva zdravotníctva, na ktorú sestry čakali niekoľko rokov. S ich stúpajúcim vzdelaním takáto zmena musela prísť. Otázne však je, či im nedáva príliš veľa.

Rezort pod vedením Tomáša Druckera (nom. Smeru) zverejnil návrh vyhlášky, ktorá určuje rozsah ošetrovateľskej praxe. Obsahuje presne opísané výkony, ktoré môžu uskutočniť sestry samy a ktoré v spolupráci s lekárom. Zhruba do polovice januára je v pripomienkovaní, platiť by mala od 15. februára. Lekári tvrdia, že niektoré kompetencie by sestrám určite nezverili. Sesterská komora sestier zase poukazuje, že k zásadnému zlomu nedôjde. Podľa nej mnohé činnosti niektoré sestry už robia dnes, hoci im to legislatíva nedovoľuje.

Ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že iba reaguje na požiadavku z praxe. „Aplikačná prax vyžaduje, aby rozsah praxe sestry a pôrodnej asistentky umožňoval uplatnenie širšieho spektra ošetrovateľských intervencií poskytovaných sestrou a pôrodnou asistentkou,“ povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Cieľom podľa nej je, aby sa zabezpečila vyššia kvalita poskytovania zdravotnej starostlivosti.

Vyhláška delí sestry do niekoľkých kategórií. Základná sestra (s bakalárskym vzdelaním), ktorá robí bežnú ošetrovateľskú činnosť súvisiacu s pacientom, vedie zdravotnú dokumentáciu, sleduje vitálne funkcie, robí zábaly, by po novom mala odporúčať aj používanie voľnopredajných liekov, odstraňovať stehy či zavádzať žalúdočné a dvanástnikové son­dy.

Novinkou je sestra s pokročilou praxou, ktorá musí mať vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a prax 5 rokov. Pôjde o akúsi vedúcu, ktorá bude riadiť a usmerňovať sestry v danej zmene. Rozhodovať bude o aj odberoch krvi, predpisovať zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny. Ďalšou kategóriou je sestra špecialistka, ktorá pracuje na ARO či JIS. Poslednou skupinou sú sestry manažérky, ktoré už zodpovedajú za personál, plánujú, organizujú a riadia.

„Za posledných desať rokov prišlo do praxe omnoho viac činnosti, ktoré sestry vykonávajú v spolupráci s lekárom a neboli v legislatíve vymenované, a preto sme potrebovali túto vyhlášku,“ vysvetlil riaditeľ kancelárie Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Milan Laurinc. Napríklad zavádzali sondy, vyberali stehy, podávali lieky. Takéto výkony sestry podľa neho zvládnu bez problémov. „Od začiatku tvrdíme, že chceme legislatívu len upratať. Ak niekto očakáva nejaké veľké zmeny, tak tam nie sú,“ poznamenal k rozširovaniu kompetencií.

Laurinc doplnil, že konečne sa začalo myslieť na to, že sestry majú vysokoškolské vzdelanie. „Aj keď lekári opakovane hovoria, že to nie je potrebné, vieme, koľko činnosti robíme na hrane kompetencií absolventov lekárov,“ pripomenul s tým, že zmenu vnímajú pozitívne, pretože pomôže stabilizovať sestry, aby neodchádzali preč.

Na vyhláške pracovala komora spoločne s ministerstvom zdravotníctva, takže v nej by podľa Laurinca nemalo byť nič, čo by ich prekvapilo. Legislatíva ešte neuvádza kompetencie pre sestru špecialistku. „Tie sa do zákona nedostali, pretože bolo potrebné najskôr novelizovať nariadenie vlády o špecializáciách,“ poznamenal.

Lekári vyššími kompetenciami sestier nie sú takí nadšení. Gastroenterológ, ktorý si neprial zverejniť svoje meno, si myslí, že sa len vymýšľajú rôzne novinky, ktoré v poslednom čase nič dobré nepriniesli. Kompetencie sestier k takým patria tiež, hoci pripustil, že niektoré úkony dnes robia. „Napríklad výplachy na centrálnom príjme robia sestričky, ale zavedenie dvanástnikovej sondy je problematickejšie a ja by som to sestre nedal spraviť, keďže som zodpovedný za pacientov stav,“ reagoval. A pripomenul, že je to práve lekár, ktorý rieši po takomto úkone vzniknuté komplikácie.

Prednosta Kliniky pneumológie, ftizeológie a funkčnej diagnostiky Slovenskej zdravotníckej univerzity a Univerzitnej nemocnice Bratislava Peter Krištúfek nepochybuje o tom, že dnes sú sestry vzdelané a mnohé zvládajú určité činnosti, ktoré robia lekári, napríklad aj vyberanie stehov po operáciách, čo po novom to budú robiť aj oficiálne. „Radšej by sme mali sestry, ktoré pracujú viac s pacientmi, než manažérky. Myslím si však, že by niektoré činnosti mali robiť až po odsúhlasení lekárom, napríklad indikácie laboratórnych vyšetrení. Taktiež nie som si istý, či by mali odporúčať pacientom voľnopredajné lieky. Lekárnik je na to oprávnenejšia osoba, dokonca odbornejšia než lekár,“ poznamenal Krištúfek.

Lekárnik Štefan Krchňák si nemyslí, že je to dobrý nápad, aby sestry navrhovali voľnopredajné lieky. „Takýchto liekov je šialené množstvo. Existuje veľa liekov s rovnakou látkou a sestry sa v tom vôbec neorientujú, v celom rozsahu ich pozná hlavne lekárnik,“ spresnil Krchňák. Vzájomné kombinovanie či časté užívanie niektorých môže spôsobiť poškodenie žalúdka či pečene, rizikom sú aj ich vzájomné interakcie. Krchňák uvádza, že 40 až 60 percent pacientov neužíva lieky správne, a preto sa čuduje, že by sestry mali v tomto smere radiť. „Sestra na to vzdelanie nemá, pletú sa tu kompetencie, toto je vec lekára a lekárnika,“ podčiarkol.

Okrem odporúčaní voľnopredajných liekov by mali sestry predpisovať vybrané zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny. Od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dostanú kódy podobne ako lekári, ktoré budú na receptoch používať. Takisto budú musieť mať aj zmluvy so zdravotnými poisťovňami.

Chirurgovia zase upozorňujú, že sestra nemá vzdelanie na to, aby určila, kedy treba vybrať stehy. Ak to urobí predčasne a rana sa nezahojí, bude to na pleciach lekára, ktorý to bude musieť reoperovať a dávať do poriadku. Podľa nich musí v tomto rozhodnúť lekár, ktorý určí, kedy k zákroku môže dôjsť, a mechanická práca môže zostať na sestre.

Znenie vyhlášky, a teda aj zoznam právomocí, sa po pripomienkovaní môže zmeniť. Rezort však nemusí všetky podnety akceptovať.

Vybrané kompetencie zdravotnej sestry (s bakalárskym vzdelaním)

Činnosti, o ktorých rozhodne sestra sama

  • zabezpečuje a vykonáva činnosti súvisiace s prijatím, prepustením, preložením, umieraním a úmrtím osoby,
  • odporúča používanie voľnopredajných liekov, dietetických potravín a zdravotníckych pomôcok,
  • koordinuje prácu zdravotníckych asistentov a sanitárov, vystavuje potvrdenia a správy,
  • využíva dostupné zdravotné záznamy pacienta vrátane elektronických záznamov na realizáciu a dokumentovanie ošetrovateľskej starostlivosti,
  • posudzuje zdravotný stav pomocou hodnotiacich a meracích nástrojov,
  • posudzuje potreby poskytovania dlhodobej ošetrovateľskej starostlivosti,
  • meria, sleduje a interpretuje numerické a klinické údaje vitálnych a fyziologických funkcií,
  • odporúča ďalšiu zdravotnú starostlivosť, vykonáva orientačné vyšetrenie zrakovej ostrosti pomocou optotypov, orientačné vyšetrenie farbocitu, orientačné vyšetrenie sluchu,
  • hodnotí a ošetruje poruchy celistvosti kože a slizníc,
  • zabezpečuje aplikáciu zábalov a obkladov,
  • odsáva sekréty a zabezpečuje priechodnosť horných dýchacích ciest u osoby so zaistenými dolnými dýchacími cestami,
  • indikuje a realizuje katetrizáciu močového mechúra,
  • vyšetruje krv pomocou jednoduchých diagnostických prístrojov,
  • aplikuje kyslíkovú liečbu, inhalačnú liečbu, enterálnu výživu, klystíry a liečivé kúpele,

Na základe indikácie lekára

  • pripravuje osobu na diagnostické a terapeutické výkony,
  • odoberá biologický materiál, preväzuje a ošetruje rany, odstraňuje stehy z primárne zhojenej rany,
  • zavádza žalúdočné a dvanástnikové sondy u spolupracujúcich pacientov, kanyly do periférnej žily,
  • aplikuje parenterálnu výživu, lieky, okrem transfúzie krvi,
  • podáva lieky na tlmenie bolesti, s výnimkou opioidných analgetík a lieky na zníženie telesnej teploty.

Zdroj: Návrh vyhlášky ministerstva zdravotníctva o rozsahu ošetrovateľskej pra­xe

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zdravotníctva #zdravoníctvo #zdravotná sestra #Tomáš Drucker