Slovensku chýbajú psychiatri, štát to plánuje riešiť

Slovensko má nedostatok psychiatrov. Na jedného lekára pripadá v zdravotníckych zariadeniach viac ako 15 postelí, čo je podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR veľa.

13.01.2018 20:29
debata (18)

Ich nedostatok je v niektorých častiach krajiny alarmujúci, píše sa v Národnom programe duševného zdravia, ktorého aktualizáciu schválila tento týždeň vláda SR.

MZ chce situáciu riešiť. Na liečbe ľahších duševných porúch by sa mohli spolupodieľať aj všeobecní lekári a psychológovia, predpokladá rezort. „Psychiatri v ambulanciách by tak mohli byť menej zaťažení,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Spolupráca so všeobecnými lekármi pre deti a dorast by navyše podľa MZ umožnila včasnú liečbu schizofrénie. Do programov podpory a prevencie duševného zdravia rezort odporúča zapojiť aj úrady verejného zdravotníctva.

Potrebný počet lekárov by na Slovensku mohol byť do desiatich rokov. Štát plánuje posúdiť súčasný stav ľudských zdrojov a vypracovať normatívy optimálneho počtu zdravotníkov v jednotlivých odboroch.

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje, že zaťaženosť psychiatrických ambulancií spôsobuje aj ich nerovnomerné rozmiestnenie. „Sieť špecializovanej ambulantnej starostlivosti treba navýšiť, dôležité je tiež, rozdistribuovať ju rovnomernejšie,“ uvádza sa v materiáli.

Počet hospitalizácií na psychiatrických oddeleniach v nemocniciach posledné roky stúpa. Predvlani išlo o viac ako 40 000 hospita­lizácií, ide o najaktuálnejšie čísla. V psychiatrických ambulanciách vyšetrili v roku 2016 takmer 400 000 ľudí s duševnou poruchou.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #psychiatria #ministerstvo zdravotníctva #psychiatrické ambulancie