Vysoké príjmy europoslancov sú podľa Danka dôvodom nedôvery ľudí v EÚ

Zdanenie platu slovenských europoslancov bude témou dňa, nie je totiž možné, aby zarábali aj štvornásobne viac ako slovenský premiér. Vedie to potom k nedôvere ľudí v EÚ. V diskusnej relácii TA3 V politike to povedal predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko.

14.01.2018 21:41
debata (77)

Podľa šéfa SNS je potrebné sa zaoberať zdaňovaním aj vojenských a policajných pridelencov či veľvyslancov.

„Chcem, aby Slovensko malo konečne jeden systémový zákon, aby tu neboli teátra ku koncu roka, že poslanci Národnej rady si chcú zdvíhať platy, lebo sú tu také anomálie v štáte a šialené mzdy u niektorých ľudí, že tu rozum zastáva,“ povedal Danko. Mesačný plat europoslanca sa podľa neho môže pohybovať až na úrovni 16.000 eur, pričom uviedol, že plat premiéra SR je okolo 4000 eur a jeho čistý plat 2300 eur.

Pri komplexnom riešení odmeňovania ústavných činiteľov a nominantov štátnej správy sa podľa neho treba pozrieť na zdanenie nielen europoslancov, ale aj niektorých ľudí na ambasádach v zahraničí. „Máme niektorých štátnych nominantov v podnikoch, ktorí dostávajú zlaté padáky. Tieto veci chceme riešiť. Chceme, aby bol vytvorený systém odmeňovania ľudí aj v štátnych podnikoch. Chcem viazať ich odmenu k tomu, aby boli hospodárske výsledky,“ vysvetlil s tým, že je v tejto veci ešte potrebná diskusia.

Líder opozičnej SaS a europoslanec Richard Sulík odmietol tvrdenia o plate 16 000 eur. Plat europoslanca sa podľa neho hýbe na úrovni 6 600 eur. „Keď je problém s peniazmi u iných, treba riešiť iných a nie europoslancov. Ak však prídu takéto návrhy, že ideme dodaniť europoslancov, aby všetci na Slovensku platili rovnako, ja s tým súhlasím,“ uviedol.

Keď sa ekonomike darí, neexistuje podľa Sulíka ďalší dôvod, aby zostali platy poslancov NR SR zmrazené. „Keby to malo byť dokopy veľa peňazí, radšej znížme počet poslancov a majme ich lepšie zaplatených,“ podotkol. Ani slovenský premiér by podľa predsedu SaS nemal zarábať 4 000 eur.

Danko zároveň informoval, že sa pripravujú osobitné odvody pre obchodné reťazce z hľadiska získania zdrojov na podporu slovenských potravinárov a pôdohospodárov. V tomto smere je podľa neho vzorom Maďarsko. Predseda parlamentu podotkol, že dôležitou témou bude aj potreba reformy sociálnych dávok.

Systémová zmena je podľa Danka potrebná aj v prípade zákona o politických stranách, kde je nutné nastaviť reálnu kontrolu a zodpovednosť za politické strany. Sulík však tvrdí, že kritériá sú už dnes nastavené prísne, prospel by však lepší dohľad nad ich dodržiavaním.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #europoslanci #Andrej Danko