Vondráček chce posilniť slovenčinu vo vysielaní českých médií

Za posilnenie vysielania relácií v slovenčine v českých verejnoprávnych médiách sa vyslovil predseda českej Poslaneckej snemovne Radek Vondráček počas návštevy Slovenska, kam zavítal na svoju prvú zahraničnú cestu vo funkcii šéfa dolnej komory českého parlamentu.

15.01.2018 11:56 , aktualizované: 13:10
vondráček, bugár Foto: ,
Zľava: Predseda Poslaneckej snemovne ČR Radek Vondráček a podpredseda NR SR Béla Bugár.
debata (2)

„Kým čeština je na Slovensku bežná a deti stále češtinu majú, pretože sledujú relácie v televízii, tak deti v Čechách strácajú slovenčinu. Aby mimoriadne vzťahy, ktoré sú medzi nami skutočne bratské a nemajú obdobu v Európe, pretrvali, musíme napríklad aj priblížiť slovenčinu českým deťom,“ povedal Vondráček po stretnutí s podpredsedom slovenskej Národnej rady Bélom Bugárom.

Vondráček sa zmienil o vysielaní relácií v slovenčine vo verejnoprávnych českých médiách. „Nemusí to byť len pre deti. Bavili sme sa aj o rôznych diskusných reláciách,“ dodal.

Vondráček s Bugárom hovorili aj o sérii spoločných česko-slovenských osláv pri príležitosti okrúhlych výročí, ktoré pripadajú na tento rok. „Sme rozhodnutí tento rok využiť v prospech dokázania toto, že napriek pokojnému rozvodu naše štáty spolupracujú takým spôsobom, že môžu byť príkladom aj pre ostatné štáty, aj v rámci Európskej únie,“ povedal Bugár.

Pôvodne plánovaná Vondráčkova schôdzka s predsedom parlamentu Andrejom Dankom bola zrušená. Dankova hovorkyňa to zdôvodnila jeho zdravotnými ťažkosťami.

O rokovacom poriadku parlamentu

Šéf českej snemovne sa zaujímal aj o rokovací poriadok slovenského parlamentu. Koalícia premiéra Roberta Fica predvlani napriek kritike opozície presadila novelu rokovacieho poriadku, ktorá napríklad zaviedla časový limit pre vystúpenie poslancov v rozprave a zákonodarcom zakázala používať v rokovacej sále transparenty či mobilné telefóny.

„Minulý týždeň som všetkým predsedom poslaneckých klubov odovzdal na grémiu svoj list, že by som rád zriadil pracovnú skupinu, ktorá by sa venovala rokovaciemu poriadku. Dva najmenšie kluby majú 13 poslancov. Ale dva kluby v mnohých prípadoch môžu vetovať napríklad zaradenie nového bodu, rokovania o treťom čítaní. Malo by sa trošku vyvážiť to veto, napríklad veto troch klubov namiesto dvoch klubov,“ povedal Vondráček.

Stretol sa s Kiskom aj Ficom

Vondráček sa stretol aj s prezidentom Andrejom Kiskom a premiérom Ficom. Obaja vrcholní politici sa podľa Vondráčka zaujímali o české prezidentské voľby aj o hlasovanie Poslaneckej snemovne o dôvere novej vláde premiéra Andreja Babiša.

„Bavili sme sa o tom, že tieto (prezidentské) voľby trošičku pripomínajú slovenský model. Tiež sme hovorili, že percenta vyzerala inak. Prezident Zeman mal väčší zisk v prvom kole a väčší náskok, než tomu bolo na Slovensku. Úplne to porovnávať nejde,“ povedal Vondráček v súvislosti s porovnávaním priamej voľby prezidenta v Česku a na Slovensku, kde Kiska z pozície podnikateľa a osoby bez skúseností vo vysokej politike porazil v roku 2014 Fica, ktorý bol pôvodne označovaný za favorita.

Delegácia, ktorá prišla na Slovensko už v nedeľu a ktorej súčasťou boli aj štyria podpredsedovia Poslaneckej snemovne, v Bratislave položila vence k soche Tomáša Garrigua Masaryka, k pamätníku spoluzakladateľa Československa Milana Rastislava Štefánika a tiež k buste hlavnej tváre takzvanej Pražskej jari Alexandra Dubčeka. Z návštevy sa už skôr ospravedlnil podpredseda snemovne Petr Fiala pre kolíziu termínu cesty s kongresom jeho Občianskej demokratickej strany.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenčina #české médiá #Radek Vondráček