Aj v roku 2018 dostanú poslanecké kluby na jedného poslanca 35 eur mesačne

Poslanecké kluby v Národnej rade SR dostanú podobne ako v minulosti aj v roku 2018 na každého svojho člena 35 eur mesačne. Rozhodol o tom predseda parlamentu Andrej Danko (SNS).

15.01.2018 12:10
debata (4)

Najviac si tak prilepší najpočetnejší poslanecký klub Smeru, ktorý má 49 členov a mesačne tak z rozpočtu Kancelárie NR SR dostane 1715 eur. Nasledujú 19-členný klub SaS (665 eur) a 17-členný klub OĽaNO (595).

Poslanecké kluby SNS a Mosta-Híd, ktoré majú po 15 členov, mesačne dostanú po 525 eur. Klub ĽSNS so 14 poslancami si takto prilepší o 490 eur mesačne a osemčlenný klub Sme rodina o 280 eur. Celkovo tak Kancelária NR SR na 137 poslancov združených v kluboch mesačne vynaloží 4795 eur. Zvyšných 13 poslancov je nezaradených, čím nárok na tento príspevok nemajú.

Danko zároveň v rozhodnutí požiadal jednotlivých predsedov poslaneckých klubov, aby sa „v hospodárení s finančnými prostriedkami určenými na výdavky poslaneckých klubov riadili podľa Pravidiel hospodárenia poslaneckých klubov NR SR“.

Súčasné pravidlá platia od novembra 2010, keď bol predsedom parlamentu Richard Sulík (SaS). Okrem iného sa v nich píše, že čerpanie týchto peňazí je povinný sledovať hospodár poslaneckého klubu v operatívnej evidencii. Klub z peňazí hradí len výdavky, ktoré vznikli v súvislosti s jeho činnosťou. Každá pripravovaná finančná operácia sa má overiť predbežnou finančnou kontrolou so zameraním na dodržiavanie účelnosti, hospodárnosti, efektívnosti a účinnosti.

Príspevok na činnosť poslaneckého klubu nie je určený politickým stranám. Tie, ktoré boli vo voľbách úspešné, získavajú od štátu milióny v rámci príspevku za hlasy, príspevku na činnosť a príspevku za získané mandáty. Časť sa vypláca hneď po voľbách a časť postupne počas celého volebného obdobia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #poslanecký klub