Padla žaloba v kauze pokusu o teroristické útoky rádioaktívnymi zásielkami

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal v pondelok na Špecializovaný trestný súd obžalobu na Štefana K. za obzvlášť závažný zločin terorizmu a niektorých foriem účasti na terorizme a zločin nedovolenej výroby a držania jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysoko rizikových biologických agensov a toxínov.

15.01.2018 15:50
debata

„Obvinený v úmysle vážne zastrašiť obyvateľstvo a štátne inštitúcie spáchal zločin ohrozujúci život a zdravie ľudí a taký čin spáchal na verejnom činiteľovi, teda na chránenej osobe. Bez povolenia si zadovážil, prechovával, použil a dal na prepravu rádioaktívny materiál, pričom taký čin spáchal závažnejším spôsobom konania, na viacerých osobách z osobitného motívu v úmysle spáchať trestný čin terorizmu a niektorých účastí na terorizme,“ dodala hovorkyňa.

Rádioaktívne zásielky

V novembri 2016 Štefan K. prostredníctvom poštovej zásielky poslal dvom sudcom – Okresného súdu v Poprade a Okresného súdu v Považskej Bystrici – po dve zásielky. „Jedna zásielka obsahovala priehľadné uzatváracie plastové vrecúško a v oboch bol list s výhražným obsahom, v ktorom upozorňoval na kontamináciu prostredia rádioaktívnou látkou po otvorení listu. Podľa záverov znaleckého posudku uvedené plastové vrecúško obsahovalo rádioaktívnu látku amerícium,“ objasnila hovorkyňa.

O dva týždne poslal zásielku aj na Ministerstvo spravodlivosti SR. Obálka aj list boli kontaminované tou istou rádioaktívnou látkou, v dôsledku čoho pri otváraní obálky a manipulácii s listom existovalo riziko kontaminácie.

Približne po ďalšom týždni poslal obdobnú zásielku Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru SR v Prešove a Okresnému súdu v Kežmarku.

V prípade uznania viny hrozí obvinenému trest odňatia slobody na doživotie.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #súdy #žaloba #rádioaktívne látky