K hraniciam sa blíži zmutovaný vírus chrípky

Do Európy mieri silný chrípkový vírus z Austrálie. Spôsobil tam dvojnásobne vyšší počet ochorení v porovnaní s predchádzajúcimi sezónami. Počty pacientov boli dokonca najvyššie od roku 2009, keď zúrila pandémia. Vyššia intenzita chorobnosti sa pripisuje zmutovanému vírusu typu A(H3N2).

15.01.2018 20:00
chrípka, nádcha, teplota, choroba, horúčka, Foto:
Ilustračná snímka.
debata (32)

Je nebezpečný hlavne pre ľudí nad 65 rokov a v tejto skupine bolo v Austrálii aj najviac úmrtí. Zatiaľ najviac hospitalizácií v Európe spôsobených komplikovaným priebehom ochorení je hlásených z Veľkej Británie. Na Slovensku sa ešte neobjavil. Epidémiu chrípky však úrad hlavného hygienika očakáva v najbližších dňoch.

Cirkulujúci A(H3N2) nie je neznámym vírusom. V populácii minulú sezónu koloval hongkonský aj singapúrsky, ktoré sa mu podobajú. Tieto sa nachádzajú v súčasnej očkovacej látke. Epidemiológovia tvrdia, že ten austrálsky má zmenené vlastnosti. „Ide síce o vírus chrípky typu A rovnakého subtypu H3N2, avšak má mierne odlišné genetické vlastnosti, ktoré je potrebné hlbšie skúmať,“ uvádzajú odborníci z úradu verejného zdravotníctva. Okrem Veľkej Británie sa podľa mapky Svetovej zdravotníckej organizácie WHO nachádza aj v Taliansku a Írsku.

Počasie chrípke praje

Austrálsky vírus sa vyznačuje tým, že postihuje najmä staršie osoby a ochorenie prebieha intenzívnejšie. „Keďže staršie osoby majú oslabený imunitný systém, predpokladá sa u nich riziko komplikovaného priebehu chrípkových ochorení. Viac ako 90 % úmrtí na chrípku v Austrálii bolo zaznamenaných práve vo vekovej skupine osôb starších ako 65 rokov,“ doplnila hovorkyňa úradu Zuzana Drobová.

Drobová uvádza, že nie je dôvod na paniku. „Stále ide o bežné humánne vírusy chrípky, z ktorých netreba mať paniku. Možno jeden spôsobuje miernejší priebeh ochorení ako ten druhý, avšak o nič nové nejde,“ poznamenala. Doplnila, že treba mať na zreteli aj počasie, keď u nás zatiaľ o nejakej výraznej zime hovoriť nemôžeme. Prevláda skôr vlhké počasie, v ktorom sa vírusom chrípky darí viac „prežiť“ a preto sa možno zdá, že ide o niečo katastrofické.

Nižšia účinnosť očkovacej látky

Austrálske ministerstvo zdravotníctva vyššie počty chorých a hospitalizovaných vysvetľuje aj nižšou účinnosťou očkovacej látky proti tomuto vírusu. „Vakcína vyvoláva slabšiu imunitnú odpoveď vo všeobecnosti u starších pacientov,“ píše na svoje webovej stránke rezort.

Úrad hlavného hygienika pripúšťa, že vírusy chrípky podliehajú neustálej premene svojich genetických vlastností. Už pri najmenšej zmene toho istého subtypu sa nemusí zhodovať s genetickým variantom vírusu chrípky obsiahnutého vo vakcíne. Napriek tomu očkovanie stále odporúčajú. „Existuje takzvaná krížová imunita, ktorá pomáha znižovať závažnosť a čas trvania chrípkového ochorenia aj v prípade, že je spôsobený vírusom s mierne odlišnými genetickými vlastnosťami,“ povedala Drobová.

Očakáva sa chrípková epidémia

Od začiatku chrípkovej sezóny u nás podľa nej zatiaľ dominuje vírus chrípky typu A(H1N1), ktorý spôsobil pandémiu chrípky v roku 2009. Tento typ sa dnes vyznačuje miernejším priebehom a postihuje najmä mladších ľudí. Účinnosť očkovacej látky je v tomto prípade vysoká. Rovnako účinná je aj voči dvom subtypom vírusu chrípky typu B, ktoré tiež kolujú v populácii.

Hlavný hygienik Ján Mikas minulý týždeň reagoval, že sa očakáva chrípková epidémia. Lekári už hlásia vyššie počty chorých. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom chorobnosť stúpla o 67 percent. Najviac pacientov bolo v Nitrianskom kraji, najmenej v Košickom.

„Oproti minulému kalendárnemu týždňu narástli počty chrípkových ochorení o 86,4 percenta,“ informoval regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre. Chrípku mali hlavne deti do päť rokov. Komplikáciu zaznamenali u 201 osôb.

Prameňom pôvodcu nákazy je chorý človek. Najvyššia nákazlivosť je na začiatku ochorenia, pri komplikovanom priebehu môže trvať aj dlhšie. Nákaza sa prenáša kvapôčkovou infekciou. Chorý vylučuje vírus pri kašľaní, kýchaní a rozprávaní, infekcia je možná aj kontaminovanými rukami a predmetmi.

Zvýšené riziko ťažkostí spojených s chrípkou majú najmä chronickí pacienti, tehotné ženy, deti, starší ľudia, ale aj obézni či so zníženou imunitou. „Neliečená chrípka môže spôsobiť aj závažné zdravotné komplikácie až smrť,“ prízvukuje Mikas. Medzi komplikácie patria zápaly priedušiek, pľúc či srdcového svalu.

Ako prevencia proti chrípke slúži pravidelné vetranie a časté umývanie rúk. Silnejšiu imunitu možno podporiť otužovaním, dostatkom spánku, cvičením alebo prechádzkami. Lekári radia jesť ovocie a zeleninu s vyšším obsahom vitamínu C, akými sú jablká, kyslá kapusta, citrusy, paprika, brokolica, chren či cesnak.

V Európe dominuje chrípka typu A

  • chrípková sezóna v krajinách severnej pologule sa začína v októbri a končí sa v apríli, väčšina krajín hlási najvyšší počet prípadov ochorení ku koncu roka a začiatkom nasledujúceho roka,
  • chrípkové ochorenia spôsobujú rôzne druhy vírusov, u ľudí ide najmä o humánne vírusy chrípky typu A a B. Vírusy chrípky typu A sa delia na ďalšie subtypy, najčastejšie ide o vírusy chrípky typu A(H1N1) a A(H3N2), vírusy chrípky typu B subtypy nemajú,
  • vírusy chrípky zvyknú mať vo svojom názve aj miesto, kde boli izolované, a rok, v ktorom boli izolované. Sleduje sa po celý rok ich cirkulácia v populácii na celom svete a podľa toho Svetová zdravotnícka organizácia určuje ich antigénne zastúpenie v očkovacích látkach,
  • to, ktorý typ vírusu chrípky sa najčastejšie vyskytuje v danej chrípkovej sezóne, závisí od rôznych faktorov – zo skupiny vírusov chrípky typu A sa od roku 2009 zaznamenávala dominancia vírusu chrípky typu A(H1N1), zatiaľ čo v tejto chrípkovej sezóne predominuje skôr vírus chrípky typu A(H3N2),
  • v krajinách Európy sa momentálne vyskytujú vírusy chrípky typu A (56,3 %) a vírusy chrípky typu B (43,7 %). Z vírusov chrípky typu A ide najčastejšie o vírus chrípky A(H3N2)/Hongkon­g/20014 a A(H3N2)/Singa­pore/2016 a z vírusov chrípky typu B ide najčastejšie o vírusy chrípky B/Phuket/2013,
  • v celej Európe minulú sezónu dominoval vírus A/Hongkong, H3N2, ktorý zapríčinil asi 95–98 % všetkých ochorení. tento vírus bol zaznamenávaný aj v predošlých rokoch, ale v slabej intenzite,
  • chrípkové vírusy podliehajú drobným genetickým zmenám – mutáciám a preto vznikajú malé epidémie, ktoré sa opakujú v dvoj- až trojročných cykloch. Raz za 10 až 40 rokov nastáva veľká zmena vírusu. Skrížením ľudského a zvieracieho typu chrípky vznikne úplne nový typ, ktorý je schopný vyvolať veľké pandémie,
  • na Slovensku bola pandémia v roku 2009, vzniká kombináciou prasacieho, vtáčieho a ľudského vírusu chrípky – A(H1N1) a hovorilo sa jej „prasacia“ chrípka, spôsobovala komplikácie vo forme zápalu pľúc a v niektorých prípadoch viedli až k smrti.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #chrípka #austrálsky vírus