Koalícia exekučnú amnestiu neuzavrela, hovorila aj o preukazovaní pôvodu majetku

Koalícia ešte otázku exekučnej amnestie neuzavrela, vráti sa k nej koncom januára. Uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská z Mosta-Híd predstavila koaličným partnerom Smeru a SNS návrh z jej rezortu. Partneri môžu podľa prvého podpredsedu SNS Jaroslava Pašku prichádzať s pripomienkami. Zmeny by mali umožniť odpustenie dlžôb.

15.01.2018 19:22
Lucia Žitňanská Foto:
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.
debata (1)

„Pani ministerka na Koaličnej rade predstavila koaličným partnerom koncept s tým, že po tom, ako si ho koaliční partneri preštudujú, sa koncom januára k téme ešte vrátia. Keď bude na tomto návrhu definitívna dohoda, radi predstavíme detailne jednotlivé opatrenia,“ uviedol Bubla.

Pripomenul, že Žitňanská s účinnosťou od 1. apríla minulého roka presadila nové exekučné pravidlá, a tak sa rezort začal zaoberať aj stavom tzv. starých exekučných vecí. Zistil, že na súdoch leží vyše 3,7 milióna exekúcií podaných ešte podľa predchádzajúcich pravidiel.

„Myslíme si, že tento stav je neprijateľný tak pre ľudí, ktorí mnohí dnes už možno ani nevedia, že niekde ešte stále beží voči nim nejaká exekúcia, a nie je to prijateľné ani pre súdnictvo, ak máme hovoriť o efektívnej justícii. Sme presvedčení, že to vyžaduje jednorazové zásadné riešenie,“ doplnil Bubla.

Paška potvrdil, že v exekučnej amnestii sú niektoré body ešte otvorené. SNS by v rámci pripomienok chcela podľa prvého podpredsedu riešiť niektoré lehoty. Napríklad si myslí, že by bolo dobré zaoberať sa najmä staršími exekúciami, a nie aj tými, ktoré vznikli pred niekoľkými mesiacmi.

Aj premiér Robert Fico (Smer) si podľa Pašku myslí, že by sa amnestia nemusela vzťahovať univerzálne na všetkých dotknutých exekúciami. Mal by sa tiež nájsť mechanizmus, ako pristupovať k ľuďom, ktorí amnestiou prešli.

Ministerka Žitňanská otvorila podľa Pašku aj tému preukazovania pôvodu majetku. Koalícia hovorila teda aj o tom, že by sa preukazovanie pôvodu majetku mohlo riešiť inak. Fico podľa Pašku naznačoval možnosti cez daňové zákony. Premiér vlani nevylučoval prijatie nového ústavného zákona o preukazovaní pôvodu majetku.

Ďalej partneri otvorili tému 13. a 14. platu. Diskutovali o tom, že by sa malo toto opatrenie riešiť cez zákony, ktoré sú aktuálne v parlamente. Prerokovali tiež tému práce cez víkend a sviatky, ktorú má na starosti minister práce Ján Richter (Smer-SD).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lucia Žitňanská #Koaličná rada #exekučná amnestia