SHMÚ vydal výstrahy, varuje pred poľadovicou i silným vetrom

Vodiči by si mali v utorok dávať pozor na cestách aj na západnom Slovensku. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred poľadovicou.

16.01.2018 08:40
pocasie,poladovica Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (1)

Výstraha prvého stupňa platí predbežne do 16.00 h pre Bratislavský a Trnavský kraj a tiež niektoré okresy Nitrianskeho a Trenčianskeho kra­ja.

Meteorologické výstrahy na utorok 16. januára... Foto: SHMÚ
shmu Meteorologické výstrahy na utorok 16. januára 2018.

Na možnú poľadovicu upozorňuje aj Slovenská správa ciest. Tá varuje najmä vodičov v okresoch Trnava, Piešťany, Bratislava, Myjava a Malacky, kde zároveň padá mrznúce mrholenie. „Vzhľadom k tvoreniu sa poľadovice na takmer všetkých cestách v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji žiadame vodičov, aby zvýšili opatrnosť a prispôsobili vedenie vozidiel stavu a povahe vozovky,“ uvádza webový portál zjazdnost.sk.

Na poľadovicu si treba dávať pozor aj na horskom priechode Havran, v okolí horského priechodu Besník zasa silný vietor vytvára na vozovke snehové jazyky. Pred nimi varuje SHMÚ aj Trnavský, Trenčiansky, Nitriansky, Žilinský a Prešovský kraj.

Sneh pod Tatrami

V súčasnosti by však mali byť zjazdné všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty. Povrch vozoviek je zväčša suchý až mokrý. Zjazdné by mali byť tiež cesty I., II. a III. triedy s podobným povrchom ciest.

Na strednom a východnom Slovensku ale treba počítať miestami s kašovitým alebo utlačeným snehom, pod Tatrami aj so zľadovateným snehom. Zjazdné sú taktiež horské priechody.

Silnejší vietor

Meteorológovia varujú aj pre silnejším vetrom. Výstrahy platia pre Bratislavský, Trnavský, Trenčiansky, Žilinský a Prešovský kraj. Silnejšie zafúka aj na horách. Miestami môže vietor dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 110 – 135 kilometrov za hodinu.

„Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo,“ uvádza SHMÚ.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #poľadovica