Zo všeobecných lekárov je podľa šéfa ASL 'podpultový tovar'

Všeobecní lekári sa na Slovensku stávajú "podpultovým tovarom". Upozorňuje na to šéf Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth.

17.01.2018 12:26
Marián Šóth, asl Foto: ,
Prezident Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR Marián Šóth.
debata (6)

Lekári podľa jeho slov opúšťajú ambulancie, ich vekový priemer označil za katastrofu. Riešenie vidí v posilnení statusu všeobecného lekára aj minimálnej platbe pre riadne fungujúcu ambulanciu vo výške aspoň 5500 eur.

Asociácia požaduje v rámci riešenia situácie zvýšenie atraktivity povolania všeobecných lekárov, rovnako zlepšenie ich spoločenského postavenia. Šóth hovorí aj o potrebe zvýšenia kompetencii, i lepšom finančnom ohodnotení. „Zagarantovať finančný základ pre ambulanciu tak, aby ambulancie mohli fungovať aj v regiónoch, ktoré nie sú v mestách, nie sú vo veľkých aglomeráciách, zadefinovať minimum platby lekára v neatraktívnom regióne,“ ozrejmil Šóth.

5 500 eur mesačne ako bazál

Suma 5 500 eur by mala zabezpečiť chod ambulancie bez prístrojového vybavenia. Ide o plat lekára aj sestry, nájom, aj všetky ostatné náklady ako energie či počítač a internet. V nižšie obývaných regiónoch, kde majú všeobecní lekári 800 – 900 pacientov, podľa Šótha chod ambulancií nemožno finančne utiahnuť. Príjem 5 500 eur od zdravotných poisťovní nedosahujú ani ostatní lekári, priemer ambulancií združených v ASL SR je 3 000 až 3 500 eur. Viac ako 5 000 eur má 12 percent ambulancií.

„Chceme minimálne finančné ohodnotenie pre ambulanciu, a to sme na základe materiálno-technického vybavenia vyčíslili na 5 500 eur bez prístrojového vybavenia. To znamená, to je skutočne bazál, aby ambulancia mohla prijať akéhokoľvek pacienta, povedzme aj jedného, aj v malom regióne, kde už nie je dostupnosť dopravnej infraštruktúry, kde je malý počet obyvateľov, ale treba, aby lekár bol aj v takomto regióne,“ skonštatoval Šóth.

Vstupná brána do zdravotníctva

Rozširovanie kompetencií všeobecných lekárov si vie predstaviť napríklad v prípade starostlivosti o diabetikov či pacientov s endokrinnými poruchami s nekomplikovaným ochorením, podávaní infúznej liečby, či otoskopických a spirometrických vyšetreniach. V súčasnosti nad rámec základných platieb o poisťovní, tzv. kapitácii, ktoré dostávajú paušálne na každého svojho pacienta, všeobecní lekári robia EKG či predoperačné vyšetrenia, alebo sa starajú o pacientov s vysokým krvným tlakom.

Šóth pri potrebe riešenia problémov ambulantnej sféry pripomína, že všeobecní lekári sú pre pacientov vstupnou bránou do zdravotníctva, „To je prvý článok v reťazci, kde pacienta nachádza prvé informácie,“ zdôraznil. Bez nastavenia spomenutých kritérií podľa neho hrozí reálny zánik ambulantnej sféry a kolaps zdravotníctva.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #lekári #ASL #asociácia súkromných lekárov #všeobecný lekár #Marián Šóth