Európske centrum pre práva Rómov podalo žalobu na Slovensko

Európske centrum pre práva Rómov (ERRC) podalo na bratislavskom súde žalobu na slovenské ministerstvo vnútra pre údajne diskriminačný postup slovenskej polície voči Rómom.

17.01.2018 13:14
debata

Urobilo tak potom, čo minister vnútra Robert Kaliňák a vedenie polície oznámili prípravu nového zákona s cieľom posilniť právomoci policajtov a potláčať kriminalitu v oblastiach, kde žijú Rómovia.

"Ministerstvo sa cielene zameriava na rómske lokality, najprv diskriminačnými policajnými aktivitami, následne plánovaným neprimeraným nárastom počtu policajných jednotiek a teraz novým protirómskym zákonom. Súdne konanie v tejto chvíli vnímame ako jediný spôsob, ako dokázať, že aktivity vyslovene cielené proti rómskym komunitám sú nezákonné, "uviedol v zverejnenom vyhlásení prezident ERRC Djordje Jovanovič.

Pripravovaná slovenská legislatíva vrátane zberu štatistických údajov o rómskej kriminalite by podľa ERRC mohla byť zneužívaná na prenasledovanie takzvaných sociálne vylúčených komunít. Centrum spochybnilo tvrdenie slovenského ministerstva vnútra, že existuje súvislosť medzi väčším podielom rómskeho obyvateľstva a zvýšenou kriminalitou. Kritizovalo tiež praktiky polície, ktorá podľa neho vykonáva pátracie akcie po hľadaných osobách a veciach hlavne v oblastiach, kde žije početná rómska komunita.

Zhabanie vecí aj zákaz vstupu

Kaliňák a policjný prezident Tibor Gašpar už vlani na jeseň oznámili, že polícia pripravuje sériu opatrení na zníženie kriminality v problémových rómskych osadách najmä na strednom a východnom Slovenskom. Konkrétny zákon predstavený nebol, minulý týždeň však Kaliňák s Gašparom uviedli, že policajti by napríklad mohli zhabať veci alebo zakázať ľuďom vstupovať na vybrané miesta.

Kaliňák sa netajil tým, že zákon pripravujú hlavne v súvislosti s údajnou nadmernou kriminalitou Rómov. Vyslúžil si za to kritiku nielen opozície, ale aj splnomocnenca vlády pre rómske komunity, ktorý sa postavil proti zákonom, ktoré by rozdeľovali páchateľa na základe príslušnosti k etnickej menšine.

Na Slovensku žije podľa skoršej štúdie viac ako 400-tisíc Rómov. To je oveľa viac, než ukázali výsledky sčítania ľudu z roku 2011.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #žaloba #ministerstvo vnútra #kriminalita #Policajný zbor SR #Európske centrum pre práva Rómov