Reportéri sa vrátia, sľubuje Rezník

Generálny riaditeľ verejnoprávneho telerozhlasu Jaroslav Rezník pred Radou RTVS obhajoval svoje rozhodnutie pozastaviť investigatívnu reláciu Reportéri.

18.01.2018 11:46 , aktualizované: 17:37
debata (57)

Zopakoval svoje pôvodné stanovisko, že sa v nej objavovalo množstvo faktických chýb, pre ktoré sa hromadili sťažnosti a žaloby. Dodal však, že nejde o definitívny koniec. Na obrazovky sa má relácia vrátiť najskôr v septembri. Rezník sľubuje vyššiu kvalitu aj posilnený tím Reportérov. Pribudnúť by doň mal právnik a konzultanti, ktorí sa investigatívou dlhoročne zaoberajú.

Investigatívna žurnalistika so sebou prináša riziko nespokojnosti tých, na ktorých konanie poukazuje.
z vyhlásenia redaktorov relácie Reportéri

Riaditeľ RTVS tvrdil, že investigatívnu publicistiku nechce zrušiť, ale posilniť. Rade sľúbil, že ju bude informovať o tom, ako pokračujú prípravy na znovuzrodenie relácie. „Reláciu Reportéri nerušíme, dočasne ju fúzujeme a pozastavujeme len preto, aby sme ju opäť vrátili na obrazovky RTVS zdravšiu a precíznejšiu. Nechceme, aby ďalej živorila bez jasného dramaturgického konceptu odsunutá do druhého vysielacieho pásma. Na to, aby sme pripravili zázemie potrebné pre jej reštart, potrebujeme vykonať množstvo úkonov a organizačných záležitostí,“ vysvetľoval Rezník.

Doplnil, že relácia sa zrejme vráti po 15. septembri. „Dávam verejný prísľub, že od jesennej sezóny bude relácia Reportéri na obrazovkách RTVS opäť obnovená,“ dodal.

Na snímke zľava redaktori relácie Reportéri... Foto: TASR, Dano Veselský
rtvs, reporteri, mrva, mravec, Gyarfášová, Kokavcová, Začková, fejér Na snímke zľava redaktori relácie Reportéri Tomáš Mrva, Juraj Mravec, Soňa Gyarfášová, Lýdia Kokavcová, Katarína Začková a Pavol Fejér pred zasadaním Rady Rozhlasu a televízie Slovenska.

Dovtedy sa majú redaktori presunúť do relácie Občan za dverami, ktorá sa zaoberá občianskou publicistikou. Podľa Rezníka ju sleduje zhruba 300-tisíc divákov, zatiaľ čo Reportérov si zaplo len asi 60-tisíc ľudí. Faktom však je, že mali podstatne menej lukratívny vysielací čas. Na obrazovkách sa objavovali v pondelok neskoro večer. Občan za dverami sa vysiela v nedeľu o 13.00, hneď po politickej diskusnej relácii O 5 minút 12. V pôvodnom vysielacom čase Reportérov sa bude po novom reprízovať Občan za dverami.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo sa o pozastavení Reportérov dozvedel až z médií. Minulý týždeň pre Pravdu povedal, že ho to prekvapilo a vo verejnoprávnom médiu by mala zostať investigatíva zachovaná. Na rokovaní rady sa preto s Rezníkom dohodli, že ho bude o závažných rozhodnutiach včas informovať.

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník počas... Foto: SITA, Braňo Bibel
Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník počas rokovania Rady Rozhlasu a televízie Slovenska.

Na zasadanie prišli aj redaktori z pozastavenej relácie, oficiálne na ňom však nevystúpili. Problémom malo byť to, že neboli pozvaní. Proti rozhodnutiu sa ešte minulý týždeň ohradili otvoreným listom, dotklo sa ich najmä tvrdenie, že v reportážach bolo veľa faktických chýb.

„Investigatívna žurnalistika so sebou prináša riziko nespokojnosti tých, na ktorých konanie poukazuje. Zdôrazňujeme, že takmer všetky sťažnosti adresované Rade pre vysielanie a retransmisiu v uplynulých troch rokoch sa ukázali ako neopodstatnené,“ napísali.

Výhrady zopakovala redaktorka Katarína Začková aj v rozhovore pre Pravdu. „Za celé to obdobie sme prehrali možno dva súdne spory. Ak robíte kritizujúcu publicistiku, musíte rátať s tým, že sa to tej druhej strane nemusí páčiť. No ja osobne si nepamätám, že by som niekedy prehrala nejaký súdny spor,“ skonštatovala.

Za posledných šesť rokov sankcionovala Rada pre vysielanie a retransmisiu dvakrát. Išlo o najnižšiu sankciu – televízia neplatila žiadnu pokutu, len dostala upozornenie o porušení zákona o vysielaní a retransmisii.

Oficiálnym listom vyjadrili svoj nesúhlas aj viaceré osobnosti verejného života. Vyhlásenie publikoval tiež Slovenský ochranársky snem. Na sociálnej sieti podporili svojich kolegov redaktori spravodajstva. Aj minister kultúry Marek Maďarič (Smer) povedal, že nemá zo vzniknutej situácie dobrý pocit a Rezníkovi odkázal, aby ju upokojil.

Pôvodnú agentúru správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník #reportéri