Vyšetrovací spis v prípade kotlebovca Mizíka preštudujú na konci januára

Vyšetrovanie prípadu poslanca Národnej rady (NR) SR Stanislava Mizíka (ĽSNS) sa blíži k záveru. Na koniec januára policajný vyšetrovateľ naplánoval preštudovanie vyšetrovacieho spisu, uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Martin Wäldl.

18.01.2018 15:18
debata

„Vyšetrovanie predmetnej trestnej veci doposiaľ skončené nebolo, preštudovanie vyšetrovacieho spisu naplánoval vyšetrovateľ na druhú polovicu mesiaca január, v priebehu 4. týždňa,“ povedal Wäldl.

Polícia obvinila Stanislava Mizíka z trestného činu výroby extrémistických materiálov v jednočinnom súbehu s trestným činom hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vzniesol poslancovi obvinenie v apríli minulého roka. Polícia vtedy zaisťovala dôkazy aj v jeho poslaneckej kancelárii, a to aj za jeho účasti.

Preštudovanie vyšetrovacieho spisu je jeden z posledných úkonov policajného vyšetrovateľa pri vyšetrovaní prípadu. Obvinený sa počas neho oboznámi s kompletným spisovým materiálom a môže podať návrhy na doplnenie dokazovania. Vyšetrovateľ ich môže, ale nemusí akceptovať.

Súd s Mazurekom bude vo februári

Iný poslanec ĽSNS, Milan Mazurek, sa postaví pred sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici 26. februára tohto roka. Súd zverejnil informáciu o termíne hlavného pojednávania na svojej internetovej stránke.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na Milana Mzureka 4. decembra minulého roka pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia v jednočinnom súbehu s prečinom podnecovania, hanobenia a vyhrážania sa osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, etnickej skupine, farbu pleti či pôvod rodu.

Špecializovaný trestný súd uznal poslanca za vinného za hanlivé výroky na adresu rómskeho etnika odvysielané v Rádiu Frontinus. Dostal peňažný trest 5000 eur, ak by ho nezaplatil, musel by ísť na polroka do väzenia. Navyše by stratil poslanecký mandát. Milan Mazurek vinu odmieta, chystá sa brániť na súde a voči trestnému rozkazu podal odpor.

debata chyba
Viac na túto tému: #súdy #ĽSNS #Milan Mazurek #Stanislav Mizík