Kiska napadol nové štátne ceny na Ústavnom súde

Prezident Andrej Kiska nechce, aby štátne ceny udeľovala vláda a predseda parlamentu.

19.01.2018 15:20 , aktualizované: 19:34
stretnutie, Danko, Kiska, Fico Foto: ,
Stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov Slovenska. Prezident Andrej Kiska (uprostred), predseda Národnej rady Andrej Danko (vľavo) a premiér Robert Fico.
debata (200)

Štátne ceny Alexandra Dubčeka a Jozefa Miloslava Hurbana presadili vlani na jeseň poslanci vládnej koalície. Teraz to Kiska napadol na Ústavnom súde. Štátne ceny sú na rozdiel od štátnych vyznamenaní, ktoré udeľuje prezident, spojené aj s poskytnutím finančnej odmeny.

Podľa Kisku zákon, ktorým sa ceny zaviedli, nie je v súlade s ústavou. Ako uvádza, jediný ústavný orgán, ktorý udeľuje vyznamenania, je prezident, ak na to nesplnomocní iný orgán. „Z tohto výlučného oprávnenia hlavy štátu vyplýva, že bez splnomocnenia prezidenta nie je možné, aby iný ústavný orgán Slovenskej republiky udeľoval vyznamenania alebo formálne a obsahovo rovnocenné ocenenia, za aké treba považovať aj štátne ceny.

Prezident nesplnomocnil žiaden orgán verejnej moci na to, aby udeľoval štátne vyznamenania,“ uviedla v piatok v stanovisku Kancelária prezidenta. Podľa nej Národná rada SR prijatím zákona o štátnych cenách „narušila výlučnú ústavnú kompetenciu prezidenta a oslabila tak jeho postavenie pri udeľovaní vyznamenaní, pretože rozdelila ich udeľovanie, aj keď pod názvom „štátna cena“, medzi tri ústavné inštitúcie“.

Podľa predsedu ústavnoprávneho výboru parlamentu Róberta Madeja zo Smeru „nie je dôvod na takú náhlu a ráznu reakciu zo strany prezidenta“. Myslí si, že Kiskov podnet je ovplyvnený tým, že on ako prezident dáva štátne vyznamenania. „Existujú aj iné ocenenia, ktoré dávajú predstavitelia najvyšších štátnych orgánov a doteraz to fungovalo. Osobne však nie som spokojný so spôsobom, akým prezident udeľuje štátne vyznamenania,“ povedal Madej.

Ústavný právnik Eduard Bárány, ktorý je poradcom premiéra, si netrúfa predvídať, či prezident s podaním uspeje. „Žiadne podanie na Ústavný súd, ak je kvalifikovane spracované a predpokladám, že v tomto prípade bude, nie je vopred stratené. Osobne však nie som presvedčený o protiústavnosti zákona, ktorý schválil parlament. Nemyslím si, že štátne ceny treba vzťahovať pod oprávnenie prezidenta udeľovať štátne vyznamenanie,“ povedal právnik.

Parlament zákon o štátnych cenách schválil vlani v jeseni. Dubčekovu cenu má udeľovať vláda 1. mája za mimoriadny umelecký, športový, podnikateľský, výskumný alebo iný spoločensky významný čin. Hurbanovu cenu udeľuje predseda parlamentu občanom za mimoriadne významné zásluhy, výsledky práce alebo pôsobenie v oblasti legislatívy, práva, rozvoja demokracie alebo ústavnosti v Slovenskej republike. Držitelia cien dostanú aj finančnú odmenu vo výške 25-násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za predchádzajúci rok. Ak by sa vychádzalo z údajov za rok 2016, tak by výška odmeny bola 22 800 eur.

Udeľovanie štátnych vyznamenaní prezidentom už dva roky po sebe sprevádzala kritika. Vlani mal premiér Robert Fico výhradu k tomu, že Kiska nevyznamenal ľudí, ktorí sa pričinili o zvládnuté slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. Tento rok kritiku vyvolalo, že prezident pri okrúhlom 25. výročí vzniku SR neocenil ľudí, ktorí sa zaslúžili o jej založenie.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

200 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Andrej Kiska #štátne vyznamenie #Andrej Danko #cena Jozefa Miloslava Hurbana #cena Alexandra Dubčeka