Počasie trápilo Slovensko: Dôchodcu z Levíc pripravila o život poľadovica

Ochladenie, sneženie a následný odmäk spôsobili, že sa trápime s nepríjemnou poľadovicou. Lekári v nemocniciach majú plné ruky práce s ošetrovaním dolámaných pacientov. V Leviciach, kde je situácia v posledných dňoch najhoršia, môže poľadovica aj za smrť staršieho muža.

19.01.2018 18:30
debata (3)

Tragický úraz 76-ročného dôchodcu sa stal na zasneženej nájazdovej ceste k parkovaciemu domu na levickom sídlisku. Pri posýpaní cesty sa pošmykol a pri páde si udrel zadnú časť hlavy. Záchranári mu už nedokázali pomôcť. Práve v Leviciach je nárast zranených najmarkantnejší. Od 15. do 18. januára ošetrili rekordný počet pacientov.

„V pondelok to bolo 26 pacientov, deväť z nich utrpelo úraz v dôsledku pádu. Išlo o zranenia hlavy, nosa, kolien, členkov a hrudníka. V utorok bolo ošetrených 31 pacientov,“ povedala hovorkyňa siete nemocníc Agel Alžbeta Sivá. V stredu si pri 17 úrazoch ľudia dokaličili najmä hlavu. Vo štvrtok to už bolo 20 ľudí, jedenásť utrpelo úrazy hlavy, pleca, zápästia a chrbtice.

V Leviciach v posledných dňoch ošetrili... Foto: Pravda, Tatiana Michalková
levice, nemocnica, pacient, osetrenie V Leviciach v posledných dňoch ošetrili množstvo pacientov s úrazmi po páde na zľadovateľých chodníkoch.

Lekári sa však nezapotili iba v Leviciach. Vo zvolenskej nemocnici ošetrili od utorka do piatka 74 pacientov. Prevládali zlomeniny zápästia a ruky, často sa vyskytli zlomeniny a vykĺbenia v oblasti predkolenia a členka. O niečo lepšia situácia je vo Všeobecnej nemocnici v Levoči, aj tam však úrazovosť zo dňa na deň stúpa. V chirurgickej ambulancii počas služieb ošetrili 16. januára dvoch pacientov s úrazom, o deň neskôr piatich a vo štvrtok ich už bolo osem.

Väčšina nehôd sa stala na neodhrnutých chodníkoch. Nebezpečné sú aj odhrnuté chodníky, na ktorých odmäk a nočný mráz vytvára vrstvu ľadu. „Chodníky sú odhrnuté, ale chodiť sa po nich nedá. Radšej idem po snehu popri chodníku, vlani som takto spadla a zlomila si zápästie,“ povedala Jana Miháliková (63) z Nového Mesta nad Váhom.

Chodníky v Novom Meste nad Váhom boli síce... Foto: Tatiana Michalková, Pravda, Peter Maďar
chodnik, poladovica, lad, zima, nove mesto nad vahom Chodníky v Novom Meste nad Váhom boli síce odrhnuté, ale chodiť sa po nich takmer nedalo.

Podľa hovorkyne mesta Trenčín Eriky Ságovej majú chodníky podľa cestného zákona od snehu čistiť majitelia priľahlých nehnuteľností, teda domov, popri ktorých vedú. „O ostatné chodníky, ak ich má mesto vo svojej správe, sa stará mesto,“ vysvetlila.

Podľa trenčianskeho právnika Jána Kanabu staršieho možno v prípade, že človek utrpí úraz v dôsledku pádu na zľadovatenom chodníku, pýtať aj odškodné. „Mal som v minulosti prípad, keď poškodený bolestné aj vysúdil, ale to sú u nás zanedbateľné sumy,“ upozornil právnik.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #zima #zlomenina #poľadovica #sneženie