Na víkend zasneží, na horách aj zafúka

Orkán nám už nehrozí, no víkend najmä v horských polohách môže byť pre turistiku nebezpečný.

20.01.2018 08:00
pocasie, Foto: ,
Víkend bude pomerne chladný.
debata

Bude snežiť a fúkať vietor. Problémová má byť najmä nedeľa, budúci týždeň možno očakávať opäť oteplenie.

Tŕpli sme, či aj Slovensko nezasiahne orkán Friederike, ktorý vystrájal v západnej Európe. Výstrahy pred silným vetrom platili aj v piatok dopoludnia. Podľa informácií klimatológa Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) v Bratislave Pavla Faška nás orkán nezasiahol, lizol nás len jeho okraj.

„Friederike vznikla vo východnej časti Atlantického oceána a postupovala po štandardných dráhach tlakovej níže. Orkán prechádzal od Britských ostrovov, pokračoval cez Benelux, Nemecko, smerom na Poľsko a Bielorusko. Vo vnútrozemí postupne slabol. Mimoriadna sila vetra bola zaznamenaná napríklad v centrálnej časti Nemecka, na meteorologickej stanici na vrchu Brocken dosiahla rýchlosť 205 km/h,“ vysvetlil Faško. Koncom týždňa fúkalo aj u nás, na Chopku namerali vo štvrtok rýchlosť vetra 137, na Lomnickom štíte 119 a na severnej Orave v Lieseku 94 km/h. „V nedeľu sa rozfúka najmä vo vyšších polohách. Nebude to však už taká sila ako vo štvrtok,“ upozornil klimatológ.

Víkend bude pomerne chladný. V nížinách bude mierne nad nulou, no na väčšine územia by mohli byť celodenné mrazy. „Napríklad v Lučenci bude cez deň okolo nuly, v Poprade bude –2 a teploty môžu klesnúť ešte aj nižšie,“ zdôraznil Faško. Nevyhneme sa veľkej oblačnosti. „V nedeľu možno očakávať aj snehové prehánky, v nížinách môže padať dážď so snehom. Mrazivé počasie to síce nebude, no vďaka sneženiu budeme mať bielu krajinu, z čoho môžu mať radosť deti, menej už motoristi,“ hovorí ďalej klimatológ.

Po víkende sa opäť oteplí. Počasie budú ovplyvňovať vzduchové hmoty od západu, ktoré so sebou prinesú teplejší vzduch. To, že tejto zimy sa nevieme dočkať viacdňových mrazov, pripisuje Faško veľkej aktivite tlakových níží, ktoré sa často vytvárajú v oblasti Atlantického oceánu a postupujú smerom na východ. Tie spôsobujú vznik veterného počasia, ktoré chladné vzduchové hmoty rozfúka, takže nemajú čas stabilizovať sa a vytvoriť podmienky na pretrvávanie nižších teplôt. Preto je počasie nestabilné a premenlivé.

Ako bude

  • Sobota 20. januára – Premenlivá, miestami prechodne až veľká oblačnosť. Denné teploty –2 až 3 stupne.
  • Nedeľa 21. januára – Oblačnosť až zamračené, sneženie. Nočná teplota 0 až –5, v horských dolinách do –8, denná –3 až 2, na juhozápade do 4 stupňov.
  • Pondelok 22. januára – Malá, miestami zväčšená oblačnosť. Nočné teploty –2 až –9, v horských dolinách a kotlinách miestami až do –16, denné –4 až 2 stupne.
  • Utorok 23. januára – Oblačno až zamračené. Nočné teploty –2 až –9, v horských dolinách miestami –10 až –17, denné –3 až 3 stupne.
  • Streda 24. januára – Premenlivá oblačnosť, lokálne hmla. Nočné teploty 0 až –6, denné –1 až 5 stupňov.
(ZDROJ: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #január