"Krok proti vláde." Fico kritizuje prezidenta, ktorý posunul zákon o cenách na Ústavný súd

Napadnutie zákona o štátnych cenách na Ústavnom súde SR smeruje proti vláde SR aj Národnej rade SR, tvrdí premiér.

20.01.2018 13:56
demisia vlady Fico Kiska Foto: ,
Premiér Robert Fico a prezident Andrej Kiska na archívnej snímke.
debata (193)

Robert Fico (Smer) tomuto kroku prezidenta SR Andreja Kisku nerozumie. Avizuje, že ak bude odovzdávať ceny, nebude laureátov vyberať z kaviarne.

Zoznam možných kandidátov na cenu ešte nemá. Poukazuje napríklad na osobnosti z oblasti športu či kultúry.

Pripomína, že vláda ani šéf parlamentu podľa zákona nebudú udeľovať štátne vyznamenania ako prezident, ale iba štátne ceny, čo je podľa Fica rozdiel. „Pán prezident si vždy rád rypne do mňa a do mojej vlády a urobil to aj teraz,“ komentoval Fico v RTVS v Sobotných dialógoch prezidentovo napadnutie zákona na Ústavnom súde.

Právnu normu koalícia podľa neho prijala aj pre nesúhlas s tým, ako udeľuje štátne vyznamenania hlava štátu. "Veľmi otvorene som povedal pánovi prezidentovi Kiskovi, že sa mi nepáči, ak pri príležitosti vzniku SR sú vyznamenaní ľudia, ktorí boli proti vzniku SR, alebo ľudia, ktorí hovoria o slovenskom jazyku, že je zbastardený.

Pokus o kompenzáciu

Nie je možné, aby pri 25. výročí 1. januára prezident dával štátne vyznamenania ľuďom, ktorí stáli proti SR," vyhlásil v diskusii Fico.

To podľa jeho slov viedlo koalíciu k pokusu kompenzovať tento stav a vznikol zákon, ktorý umožňuje vláde a predsedovi NRSR udeľovať štátne ceny Jozefa Miloslava Hurbana a Alexandra Dubčeka.

Rozhodnutie Ústavného súdu

„Toto bol celý plán. Nerozumiem kroku pána prezidenta. Opäť to považujem za niečo, čo smeruje proti vláde aj Národnej rade,“ uviedol Fico.

Premiér bude rešpektovať rozhodnutie Ústavného súdu v otázke štátnych cien. „A nebudeme mu nadávať, ak rozhodne inak, ako by som chcel ja,“ poznamenal. Mená možných laureátov ešte nemá. Pripomína, že Ústavný súd môže pozastaviť účinnosť tohto zákona.

193 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Andrej Kiska #štátne vyznamenanie