Minister vnútra vidí problém v 200 osadách

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) trvá na svojom návrhu zákona o potláčaní kriminality v rómskych osadách.

21.01.2018 15:32 , aktualizované: 18:40
SR Krompachy Kaliňák kriminalita Rómovia... Foto: ,
Podpredseda vlády SR a minister vnútra Robert Kaliňák (vpravo) a prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.
debata (16)

V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 povedal, že hoci na celom Slovensku kriminalita klesá, v niektorých osadách stagnuje alebo dokonca rastie. Nový zákon to má zmeniť – policajti získajú širšie kompetencie, zriadia sa integrované policajné oddelenia pri rómskych osadách a pôsobiť začne aj občianska hliadka. Minister poukázal na to, že problém je v 200 osadách a tam sú potrebné riešenia.

Podľa Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) je nový zákon zbytočný, keďže väčšina navrhovaných opatrení je už implementovaná v súčasných zákonoch. Nesúhlasí ani s tým, aby boli opatrenia viazané na konkrétnu etnicitu. „Kriminalita nie je problém etnicity, vychádza z medzigeneračnej chudoby. Treba riešiť príčiny, nie dôsledky,“ myslí si poslankyňa.

Za selektívny a protietnický považuje návrh zákona aj Vlado Rafael, riaditeľ mimovládky eduRoma, ktorá sa zaoberá vzdelaním rómskych detí. „Je to postavené na kolektívnej vine. V praxi to znamená, že všetci, čo vyzeráme ako Rómovia, máme byť v očiach štátnych inštitúcií a ich silových zložiek možní páchatelia trestných činov,“ nazdáva sa Rafael.

Minister vnútra má však absolútnu podporu premiéra Roberta Fica. "Musí byť elementárny poriadok. Nie je možné, aby niekto o tretej ráno zapaľoval vatry a hulákal. Je to jedna z tém, kde nás verejnosť dlhodobo žiada o konkrétne kroky. Ak Robert Kaliňák rozhodol, možno po dlhoročnej príprave, do nich ísť radikálnejšie ako inokedy, tak ho v tom podporme a nehádžme mu polená pod nohy. Myslím si, že budeme skoro vidieť výsledky,” uviedol Fico.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.
16 debata chyba
Viac na túto tému: #Rómovia #Robert Kaliňák #kriminalita