Pre tureckú agresiu voči Kurdom v Sýrii zasadne Bezpečnostná rada OSN

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) v pondelok mimoriadne zasadne, aby prerokovala aktuálnu situáciu v Sýrii po tom, ako tam Turecko spustilo ofenzívu.

21.01.2018 16:13
Turecko, Sýria Foto:
Turecká vojenská technika v blízkosti hraníc so Sýriou.
debata (255)

V správe na Twitteri to v nedeľu oznámil francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

Le Drian už skôr v nedeľu informoval, že Francúzsko požiadalo o zvolanie mimoriadneho zasadnutia tohto orgánu k zhoršujúcej sa situácii v Sýrii. Dôvodom je prebiehajúca pozemná operácia Turecka podporovaná letectvom a delostrelectvom v kurdskej enkláve Afrín v severnej Sýrii, uviedla agentúra Reuters.

Francúzsko bude podľa citovaného top diplomata žiadať voľný prístup humanitárnych pracovníkov. Šéf francúzskej diplomacie ďalej odsúdil „bezohľadné“ bombové útoky sýrskeho režimu v provincii Idlib a požiadal o okamžitý prístup humanitárnej pomoci do oblasti Východná Ghúta, kde je kritickej situácii vystavených 400-tisíc občanov.

Spojenci?

Iniciatívu Paríža zvolať zasadnutie BR OSN k situácii v Sýrii kritizoval v nedeľu šéf tureckej diplomacie Mevlüt Čavušoglu.

Turecko od Francúzska očakáva, že bude stáť na strane spojeneckej krajiny a nie s „teroristickou organizáciou“, povedal minister novinárom v Bagdade. Pokiaľ „Francúzsko nebude konať ako spojenec… potom sa s ňou bude zaobchádzať ako s krajinou na strane teroristov“, varoval Čavušoglu.

Tureckí vojaci neďaleko dediny Sugedigi pri...
Tureckí vojaci neďaleko dediny Sugedigi pri...
+10Turecký vojak kráča neďaleko delostreleckej...

Útok na Kurdov

Podľa vyhlásenia francúzskeho rezortu diplomacie obaja ministri spolu v nedeľu na danú tému telefonicky hovorili, uviedla agentúra AP.

Turecké pozemné sily prekročili v nedeľu turecko-sýrske hranice a vstúpili do kurdskej enklávy Afrín v severnej Sýrii. Afrín je pod kontrolou kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré Ankara označuje za teroristickú organizáciu napojenú na v Turecku zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

Živý prenos z turecko-sýrskeho pohraničia.
255 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Sýria #Turecko #BR OSN