Hámor, Maštalír, či Buckingham. Krištáľové krídlo má ďalších 11 osobností

Jedenásť osobností slovenskej vedy, medicíny, hospodárstva, umenia a športu si v nedeľu večer na javisku Slovenského národného divadla v Bratislave prevzalo ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2017.

22.01.2018 09:36
Krištáľové krídlo 2017 Foto: ,
Laureát ceny Krištáľové krídlo v kategórii Divadlo a Audiovizuálne umenie, herec Tomáš Maštalír (vľavo) počas 21. ročníka oceňovania najvýznamnejších osobností Slovenska za rok 2017 Krištáľové krídlo.
debata (14)

Toto prestížne ocenenie v rámci 21. ročníka získali Marek Machata v kategórii filantropia, horolezec Peter Hámor (šport), redaktorka Dagmar Mozolová (publicistika a literatúra), Vladimír Bakeš (hospodárstvo) dirigent Rastislav Štúr (Hudba), speváčka Celeste Buckingham (rock pop jazz), patológ Lukáš Plank (medicína a veda), sochár Juraj Čutek (výtvarné umenie), Tomáš Maštalír (divadlo a audiovizuálne umenie). Mimoriadnym je ocenenie za celoživotné dielo, o ktorom rozhoduje Veľká porota Krištáľového krídla. Mimoriadnu cenu si prevzali hudobník Pavol Hammel a neurochirurg Juraj Šteňo.

„Táto cena pre mňa znamená jednak ocenenie doterajšej práce za 15 rokov pomoci druhým aj inšpiráciu do ďalších rokov pomoci druhým. Dúfam, že sa mi podarí ešte veľa ľuďom pomôcť,“ povedal Marek Machata.

„Som dojatý a beriem to hlavne ako záväzok do budúcnosti. Cenu som si prevzal na javisku, na ktoré kráčam dvakrát do týždňa pri predstaveniach. Stále pritom myslím na môjho otca, ktorý tu už nie je a ktorý by mal z toho veľkú radosť,“ uviedol dirigent Rastislav Štúr.

„Vyhľadávam Slovákov, ktorí otvorili dvere domácnosti a ukryli prenasledovaných Židov. Impulz na Encyklopédiu spravodlivých prišiel po jednom vysielaní v Rádiu Regina o vzťahu židov a kresťanov. Ľudia, ktorí pomohli, sa museli vtedy v okamihu rozhodnúť. Zaujalo ma, ako to prežívali. Začala som pátrať, odvysielaných bolo 92 častí, príbehy ku mne stále prichádzajú,“ povedala ocenená Dagmar Mozolová.

„Musím sa priznať, že je to príjemný pocit, teším sa a vážim si to. Krištáľové krídlo je podujatie, ktoré je apolitické, prechádza cez viaceré komisie, nikým nie je ovplyvňované. Veľmi sa teším, že som tým prešiel práve ja. Dôležité je, že ešte stále fungujeme, je to ocenenie aj trocha záväzné a ja mám na tento rok toho veľmi veľa pripravené, takže toto je veľmi príjemný začiatok roka,“ uviedol ocenený Pavol Hammel.

Prvou pesničkou skupiny Prúdy v éteri bola Balada o smutnom Jánovi, na malej platni to potom bola v roku 1965 skladba Spievam si pieseň. „Bol to môj pokus napodobniť trocha Boba Dylana, v ktorom som sa vtedy videl. Skúsil som aj napísať text, ten sa veľmi nevydaril, tak mi ho Rudo Skukálek učesal tak, že to bolo počúvateľné. S textami som potom prestal.“

„Toto krídlo je ďalším zadosťučinením, prvá odmena pre každého lekára a pre chirurga je vyliečený pacient. Tým žijeme každý deň. Krídlo je hodnotením za celý život, každý človek je rád, že jeho prácu si niekto všimol a hodnotí ju tak, že ho navrhne na takéto ocenenie. Je to veľmi príjemné a zároveň vzpruha do ďalšej práce. Časť krídla patrí mojej manželke, mojej rodine, ktorú som musel niekedy ochudobniť o môj pobyt s nimi, ďalším mojim kolegom, lekárom, zdravotným sestrám, laborantom z našej kliniky aj iných pracovísk,“ dodal ocenený profesor Juraj Šteňo.

„Krištáľové krídlo absolvovalo dlhú cestu, ktorá mala od samého začiatku svoj zmysel, mala však málo pochopenia tam, kde ho mohla mať. Preto som spokojná, že tento 21. ročník prijala verejnosť s nadšením, s pokorou, úctou a umelci vydali zo seba to najlepšie. Čo je pre mňa skúsenosť, že dnes už umelci pristupujú ku Krištáľovému krídlu s obrovským rešpektom a každý je rád, že môže byť súčasťou programu. Dnes večer to bolo vidieť a ja im všetkým ďakujem,“ zhodnotila uplynulý ročník autorka a producentka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #Krištáľové krídlo