Piešťany utrpeli po zvesení obrazov Načeradského svetovú blamáž

Kúpeľné mesto na dolnom Považí sa doslova "kúpe" v medzinárodnom škandále. Mediálne cunami vyvolal v Českej republike článok denníka Pravda Cenzúra v Piešťanoch. Primátor dal zvesiť obrazy slávneho maliara. Reakcie prišli aj zo zberateľských kruhov vo Washingtone v USA. Aféra sa týka predčasne ukončenej výstavy obrazov legendárneho českého maliara Jiřího Načeradského zo zbierky rešpektovaného slovenského zberateľa umenia Ivana Melicherčíka.

23.01.2018 08:00
Jiří Načeradský Foto:
Jiří Načeradský: Hádka, 2010 olej na plátne, 130 x 165 cm
debata

Primátor mesta Miloš Tamajka a riaditeľka mestského kultúrneho strediska Marta Jurčová dali zvesiť všetky obrazy z hlavnej siene a bez vedomia ich majiteľa a zároveň autora výstavy diela presunuli do bočného vestibulu, ktorý je vchodom do kina. Prekážalo im zobrazenie nahých ľudských tiel. Kauza bude mať dohru aj na najbližšom mestskom zastupiteľstve.

Člen kultúrnej komisie Kornel Duffek pre Pravdu povedal, že mu telefonoval priateľ spoza oceánu, zberateľ obrazov. „Volal z Washingtonu s tým, že číta, že v Piešťanoch cenzurovali výstavu Načeradského. Bol pobúrený, cenzúra výstavy podľa neho nemá byť. Zdôraznil, že to nie sú nejaké pornografické veci, ale vysoko štylizované maľovanie aktov,“ uviedol Duffek, hudobný pedagóg, zberateľ, ktorý v minulosti získal Cenu mesta Piešťany aj Cenu primátora za aktivity v oblasti kultúry.

Poďakovanie „za ochranu mravných hodnôt“

Veľkorozmerné obrazy už v Piešťanoch nie sú. Marta Jurčová, riaditeľka mestského kultúrneho strediska, pod ktoré spadá galéria, trvá na tom, že cenzúra bola v poriadku. „Mne prišlo dokonca poďakovanie od učiteľa náboženskej výchovy za to, že som to dala dole a že sa nebojím povedať nie zvráteným a démonizovaným, ohyzdným maľbám. Aj z Česka mi napísal pán, že mi ďakuje za ochranu mravných hodnôt na Slovensku,“ povedala v pondelok pre Pravdu Jurčová. Podľa nej takéto obrazy patria do galérie a nie do sobášnej siene, kde sa na ne môžu pozerať deti. „Myslím, si, že olejomaľby nemali čo robiť ani vo foyer, takže mohli byť radi, že sme ich vôbec v Piešťanoch nechali a že sme ich hneď na druhý deň nedali dole,“ uzavrela.

Jiří Načeradský: Ti dva, 2009 olej na plátne,...
Jiří Načeradský: Kudlanka královská, 2011 olej...
+5Jiří Načeradský: V žáru lásky, 2009 olej na...

K zmene umiestnenia diel došlo po tom, čo šéfka galérie ešte pred Vianocami videla obrazy. Informovala o nich primátora mesta Miloša Tamajku, a ten ich prikázal zvesiť z hlavnej miestnosti, ktorá je zároveň sobášnou sieňou, a presunúť do bočného vestibulu, kde je vchod do kina. Primátor na otázky Pravdy minulý týždeň nereagoval, odkázal nás na Jurčovú.

Duffek: Primátor sa naľakal

„Ivan Melicherčík, zberateľ obrazov, je môj kamarát a pomohol som mu vyjednať dve výstavy. Prvá bola v apríli, s tou neboli problémy. Druhá výstava bol Načeradský. Kto pozná tohto umelca, vie, že je to šťavnatejší maliar,“ reagoval Kornel Duffek. Doplnil, že aféra sa začala tým, že niekto z účastníkov svadby sa sťažoval, že tieto oleje nepatria do sobášnej siene. „Ja by som tie obrazy preventívne zvesil počas štyroch svadieb, čo tam boli, a potom ich dal späť,“ načrtol Duffek možnosť, ktorú si mala zvoliť šéfka galérie.

Podľa Duffeka vyvodenie zodpovednosti voči Jurčovej prípadne jej odvolanie nie je riešením, pretože len poslúchla nariadenie primátora. „Primátor sa toho naľakal, ale v skutočnosti tú výstavu vôbec ani nevidel, pretože nechodí na žiadne kultúrne podujatia, na rozdiel od predchádzajúcich šéfov radnice,“ poznamenal poslanec.

Zberateľ Ivan Melicherčík pred obrazom Divoká...
Zelený sex, 2009, olej, 180 x 245 cm .
+5Yellow Boy, 2009, olej, 200 x 170 cm.

Krupa: Je to smutné

Ďalší člen kultúrnej komisie mestského zastupiteľstva Vladimír Krupa v tejto súvislosti hovorí o hanbe pre kúpeľné mesto, ktoré sa snaží aj o zahraničných klientov a stavia na imidži otvorenosti. „Určite nesúhlasím so zvesením obrazov. Keď sa raz niekto dohodne na výstave a potom niečo takéto urobí bez toho, že by informoval majiteľa zbierky obrazov pána Melicherčíka, je to nekorektné a smiešne. Skoro každá výstava umenia sa niekomu páči, inému zase nie. Ak aj sa mi niečo nepáči, tak to rešpektujem,“ dodal Krupa s tým, že to na Piešťany nevrhá dobré svetlo.

Nad prípadným odvolaním riaditeľky sa zatiaľ nezamýšľal. Kultúrna komisia, ktorej je členom, je poradným orgánom a ešte nemali zasadnutie. „V prvom rade je to kompetencia mesta, ide o galériu mestského kultúrneho strediska. Nechcem nad niekým vynášať súdy. Je to ale smutné,“ skonštatoval Krupa.

O zrušení výstavy bude aj mestské zastupiteľstvo

„Zásah do výstavy považujem za nešťastný a neštandardný, ale ak by viceprimátor a zároveň bývalý šéf galérie odkonzultoval veci vopred, tak si myslím, že by k problému nebolo došlo,“ zhodnotila predsedníčka mestskej kultúrnej komisie Adriana Drahovská, a upozornila na to, že viceprimátor Martin Valo výstavu v týchto priestoroch so zberateľom obrazov Ivanom Melicherčíkom dohadoval.

Drahovská potvrdila, že o zrušení výstavy sa bude diskutovať na najbližšom mestskom zastupiteľstve. „Osobne budem interpelovať v tejto veci. Odvolanie riaditeľky je v kompetencii primátora, uznesenia komisie majú len odporúčací charakter a vedenie mesta ich nemusí rešpektovať, čo sa už tiež udialo. Najskôr podám interpeláciu na vysvetlenie od všetkých subjektov, kým vec preberieme v komisii. Predpokladám, že odporučíme prijať opatrenia, aby sa niečo podobné nezopakovalo,“ podčiarkla Drahovská, ktorú mrzí, že sa mesto zviditeľnilo práve takýmto spôsobom.

Svet prijíma Načeradského s uznaním

Diela Jiřího Načeradského si mohli pozrieť ľudia vo veľkých mestách celého sveta. Vystavené boli v New Yorku, vo Washingtone, v Londýne, Paríži, Moskve, vo Viedni, v Prahe aj v Bratislave. Všade sa stretli s uznaním, nikdy nie s cenzúrou a so zvesením výstavy.

Piešťanská samospráva sa na konci minulého roka už raz zosmiešnila na domácom poli, keď zastupiteľstvo po tlaku niektorých obyvateľov zakázalo pochod krampusov. Argumentom kritikov bolo, že masky čertov vyvolávajú u ľudí zlo. Nakoniec sa akcia uskutočnila v iných uliciach centra a skončila sa obrovským úspechom. Prišlo okolo desaťtisíc ľudí nielen z Piešťan.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cenzúra #Piešťany #umenie #Jiří Načeradský #Miloš Tamajka