Autá z dunajskej hrádze stále nevyhnali

Rampy otvorené dokorán, alebo aj žiadne. Betónové zátarasy, ktoré sa s trochou drzosti dajú bez problémov obísť. Hoci Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) ohlásil ešte minulý rok tvrdý boj proti nelegálnym jazdám na dunajskej hrádzi, autá sa po nej doteraz veselo premávajú.

24.01.2018 13:00
hrádza, rampa, petržalská strana, dunaj,... Foto: ,
Bezpečnostný stĺpik bol v čase našej návštevy spustený. Autá tak mohli po hrádzi veselo jazdiť.
debata (16)

Na problém áut a drzých vodičov zaostrila verejnosť vlani koncom októbra. Cyklista vtedy zverejnil video, ako mu na hrádzi medzi Šamorínom a Bratislavou vulgárne nadával vodič auta, ktoré nemalo povolenie na prejazd. Na incident reagovali policajti vyhlásením, že budú vjazdy lepšie kontrolovať. SVP, ktorý hrádzu spravuje, dokonca zvolal tlačovú konferenciu. Vodohospodári oznámili, že prijmú opatrenia, ktoré s nepovolenými jazdami skoncujú.

„Aktuálnu situáciu s nepovolenou jazdou motorových vozidiel po ochranných hrádzach na Vodnom diele Gabčíkovo vnímame citlivo. Ide predovšetkým o bezpečnosť vodného diela. V blízkej budúcnosti navrhneme technické opatrenia, aby sme dokázali zamedziť nepovolenému vjazdu motorových vozidiel. Zvážime tiež možnosť inštalovania kamier, aby sme vinníkov vedeli vypátrať,“ povedal vtedy Jozef Dúcz, riaditeľ Odštepného závodu Bratislava SVP. Dodal tiež, že by bol rád, aby nové opatrenia fungovali začiatkom roka 2018.

Súčasná situácia sa však od tej vlaňajšej príliš nelíši a avizované opatrenia sa stále nepodarilo dotiahnuť do konca. Podľa fotografií, ktoré nám do redakcie zaslala čitateľka, bývajú rampy otvorené. Sľubované nové závory, rovnako ako kamerový systém, sú hudbou budúcnosti. „Kamerový a rampový systém je v štádiu výberového konania. Predpokladáme, že tento proces potrvá nejaký čas,“ povedal pre Pravdu hovorca SVP Pavel Machava. Nespresnil, ako dlho by to mohlo trvať.

Doplnil však, že po zavedení opatrení bude doprava – či už za účelom prístupu k plávajúcim zariadeniam, rybačke a podobne – úplne odklonená na určené trasy, čím sa zabráni porušovaniu zákona. „Vzniknutú situáciu už rieši aj Okresný úrad Bratislava a polícia, čím reagujú na množiace sa podnety občanov,“ dodal hovorca.

Krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková však uviedla, že od novembra žiadny oficiálny podnet občana na nelegálny prejazd po hrádzi neevidujú. Nevedno ani to, koľko ľudí bolo vlani za takýto priestupok pokutovaných. Podľa Mihalíkovej polícia takúto evidenciu nevedie.

Bezpečnostný stĺpik bol v čase našej návštevy...
+5

Okresný úrad Bratislava o probléme vie. „K opakovaným porušeniam zákona dochádza hlavne v Jaroveckom ramene majiteľmi hausbótov, ktorí sa chcú dostať k svojim hausbótom. Hrádze sú opatrené závorami, lenže ľudia sa aj tak na ne dostávajú,“ povedala pre Pravdu Eva Gogolová z odboru starostlivosti o životné prostredie. Podľa jej slov vykonali v decembri štátny vodoochranársky dozor na jednom úseku hrádze pri Jarovciach. „Bolo zistené rozjazdenie pravostranného úseku ochrannej hrádze a narušenie hlinitého koberca ochrannej hrádze v dĺžke približne 3 kilometre,“ opísala.

Pripomenula tiež, že SVP ohlásil udržiavacie práce na hrádzi. „Pozostávať budú z úpravy a spevnenia zjazdovej rampy z koruny hrádze na návodné predpolie hrádze v mieste čerpacej stanice závlahových vôd pri bufete Vyza, zo spevnenia návodného predpolia kamennou rozprestierkou z dôvodu zabezpečenia nekonfliktnej možnosti prejazdu motorových vozidiel v inundačnom území a ohumusovania a osiatia návodného svahu hrádze, vrátane jej predloženého tesniaceho koberca,“ vymenovala Gogolová. Pribudnú tiež hydraulické stĺpiky, ktoré zabezpečia kontrolovaný vjazd pre osoby s povolením. Gogolová doplnila, že práce by sa mali vykonať do marca, závisieť bude aj od vhodného počasia.

Rampa by na tomto mieste mala byť spustená, aby... Foto: Pravda, Ivan Majerský, Ivan Majersky
hrádza, rampa, petržalská strana, dunaj, petržalka, rusovce Rampa by na tomto mieste mala byť spustená, aby zabránila autám bez povolenia v jazde po hrádzi.

Betónové ihlany, ktoré v súčasnosti na niektorých úsekoch zabraňujú vjazdu áut, sú len dočasným riešením. Faktom je, že autá z hrádze ani po ich osadení nezmizli. Otázne je, koľko z nich má povolenie. „Autá jazdia od Šamorína na Bratislavu aj späť, teraz sme tam boli asi pätnásť minút a za ten čas prešli dve, jedno minimálne stovkou,“ opísali pre Pravdu dve mamičky s kočíkmi, ktoré sme stretli pri hrádzi v Hamuliakove. Podľa ich slov autá jazdia po hrádzi každý deň. Stáva sa, že na hrádzu vyjdú priamo v Hamuliakove. Hoci vjazdu bránia rampy a zátarasy, terénne autá nemajú problém obísť ich. „Sú tam aj vyjazdené koľajnice v tráve,“ dodali mamičky.

Ministerstvo životného prostredia neplánuje riešenie problému posúriť. Hovorca Tomáš Ferenčák odkázal, že problematikou sa intenzívne zaoberá SVP, ktorý je rezortnou organizáciou zeleného ministerstva. „Tému sledujeme, no v žiadnom prípade nemôžeme vstupovať do verejného obstarávania,“ zdôraznil Ferenčák.

Nielen autá však robia na hrádzi šarapatu. Problémom sú aj nedisciplinovaní cyklisti. Podľa Machavu nebol v medializovanom prípade s vulgárnym vodičom celkom nevinne ani autor videa. „Rád by som dodal, že cyklotrasa sa v tomto úseku nenachádza na korune ľavostrannej hrádze. Ten cyklista nerešpektoval značky, ktoré vyzývajú, aby cyklisti použili cestu pri priesakovom kanáli,“ skonštatoval hovorca vodohospodárov. Pripomenul, že koruna hrádze a jej asfaltové spevnenie nie je cestou, hrádza je definovaná ako vodná stavba. „Celá hrádza má prvotný význam v ochrane územia a jej využitie na športové účely je iba doplnkové,“ prízvukuje Machava.

Hoci vodohospodári kontrolujú autá jazdiace po hrádzi, nemajú oprávnenie zastaviť ich ani legitimovať vodiča. Po hrádzi smú jazdiť len vozidlá správcu vodného toku a orgánu štátnej vodnej správy. Ostatné potrebujú povolenie, dostať ho smú užívatelia áut, ktorí plnia pracovné povinnosti na vodnom diele – napríklad spoločnosti, ktoré realizujú merania či opravy, členovia Slovenského rybárskeho zväzu, ornitológovia, predstavitelia ochrany prírody či Slovenskej akadémie vied. Za jazdu bez povolenia hrozí pokuta 165 eur.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský vodohospodársky podnik #dunajská hrádza