Chcel sa postaviť Sísímu v boji o prezidentské kreslo v Egypte. Skončil v putách

Egyptská armáda zatkla bývalého náčelníka generálneho štábu ozbrojených síl Sámího Anána, ktorý chce kadidovať v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na jeho poradcu.

23.01.2018 13:53
Sámí Anán, Egypt Foto:
Sámí Anán v roku 2013.
debata

Armáda predtým oznámila, že bude vyšetrovať Anána za údajné falšovanie dokumentov a porušovanie armádnych predpisov. Vo vyhlásení umiestnenom na sociálne médiá ozbrojené sily taktiež obvinili Anána z „otvoreného poburovania“ proti armáde a z toho, že chce vraziť klin medzi ňu a verejnosť.

Podľa armády si tiež Anán nežiadal od nej povolenie pred tým, ako oznámil zámer kandidovať vo voľbách 27.-28. marca.

Anán v polovici januára oznámil, že bude kandidovať v prezidentských voľbách so zámerom poraziť súčasného prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Dôvodom jeho rozhodnutia bola skutočnosť, že ostatní kandidáti čelia veľkému nátlaku, aby zo súboja odstúpili.

Sámí Anán (69) má dobré vzťahy s USA, kde po zvrhnutí egyptského prezidenta Husního Mubaraka vyjednával poskytnutie pomoci pre svoju krajinu. Je považovaný za pragmatika, ktorý je prístupný kompromisom a politickému dialógu so všetkými rivalmi vrátane Moslimského bratstva, ktoré je momentálne v Egypte postavené mimo zákona.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Egypt #kandidát