Študentská rada vysokých škôl poslala otvorený list premiérovi Robertovi Ficovi

Študentská rada vysokých škôl poslala otvorený list premiérovi Robertovi Ficovi so žiadosťou o riešenie sľubu v otázke financovania rekonštrukcie vysokoškolských internátov a dotácií bývania študentov na základe dohody medzi študentmi, rektormi vysokých škôl a samotným premiérom. Agentúru informovala Michaela Miženková zo študentskej rady.

23.01.2018 15:40
fico Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico.
debata (28)

„Od obdobia prísľubov a dohôd z decembra 2015 už prešli viac ako dva roky a počas tohto obdobia sme nezaznamenali žiadnu aktivitu, ktorá by nasvedčovala plneniu sľubov.

Bohužiaľ, nedostali sme žiadnu relevantnú odpoveď ani z rezortov, ktoré sú za plnenie sľubu zodpovedné. Vysokoškolskí študenti si zaslúžia vedieť, kedy a či vôbec bude sľub splnený. Dodržanie sľubu považujeme za základný predpoklad budovania dôvery mladých ľudí v politickú reprezentáciu, ktorá, obávame sa, je už aj tak oslabená," píše sa v otvorenom liste. Členovia študentskej rady sa chcú čo najskôr stretnúť s Robertom Ficom.

Podľa stanoviska strany Smer-SD, ktoré agentúre SITA sprostredkoval tlačový odbor Úradu vlády SR, Smer-SD počas minulého volebného obdobia do bodky naplnil dva sociálne balíčky. Opatrenie týkajúce sa rekonštrukcií internátov bolo súčasťou tretieho balíčka, ktorý mal byť realizovaný po parlamentných voľbách. Tie však rozhodli, že na Slovensku vznikla koaličná vláda, pričom rezort školstva už nepatrí pod gesciu strany Smer-SD. Tá má napriek tomu záujem situáciu riešiť, ale možné to je len po dohode s koaličnými partnermi.

Ministerstvo školstva predložilo požiadavku na zvýšenie rozpočtu na rekonštrukciu vysokoškolských internátov na tento rok, a to na 20 miliónov eur. Rovnako v tejto súvislosti požadovalo zvýšiť finančné prostriedky na vysoké školstvo o 15 miliónov eur aj v roku 2017.

V oboch prípadoch sa tak nestalo. Ako sa píše v stanovisku ministerstva školstva, ktoré agentúre SITA zaslalo tlačové oddelenie rezortu, ministerka školstva sa stretla aj so zástupcami Študentskej rady vysokých škôl, ktorí jej tlmočili svoje požiadavky v oblasti vysokoškolských internátov a touto požiadavkou sa bude v rámci svojich priorít zaoberať.

V rokoch 2015 – 2017 boli na základe požiadaviek verejných vysokých škôl a možností štátneho rozpočtu na rekonštrukciu Študentských domovov verejných vysokých škôl poskytnuté kapitálové dotácie vo výške 2,5 milióna eur. Stav v jednotlivých študentských domovoch nie je rovnaký. Vysoké školy ich rekonštruujú postupne a z rôznych zdrojov.

Rektori univerzít môžu svoje požiadavky na rekonštrukciu študentského domova uplatniť v rámci štandardnej požiadavky na kapitálové výdavky, v ktorej si sami určia ich prioritu. Niektoré vysoké školy však majú možnosť obnovy infraštruktúry aj cez štrukturálne fondy. V prípade havárie študentského domova rezort školstva poskytuje v rámci svojich možností dotáciu na zamedzenie vzniku ďalších škôd a odstránenie vzniknutých havárií.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #rekonštrukcia #Robert Fico #premiér #financovanie #otvorený list #Študentská rada vysokých škôl #dodržanie sľubu #vysokoškolské internáty #dotácie bývania