Pocta pre denník Pravda. Získal medailu Chatama Sofera

Denník Pravda získal významnú poctu od Múzea židovskej kultúry v Bratislave. Jeho riaditeľ Pavol Mešťan odovzdal šéfredaktorke Nore Sliškovej medailu Chatama Sofera.

23.01.2018 20:00
cena, medaila chatama sofera Foto: ,
Šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková (druhá sprava) prevzala od riaditeľa Múzea židovskej kultúry v Bratislave Pavla Mešťana (v strede) prestížnu medailu Chatama Sofera. Na snímke zľava zástupca šéfredaktorky Jakub Prokeš, redaktorka Dagmar Teliščáková a zástupca šéfredaktorky Miroslav Čaplovič.
debata

Pravda sa stala vôbec prvým slovenským médiom, ktoré dostalo toto prestížne ocenenie. Stalo sa tak pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu, ktorý je 27. januára. Spolu so šéfredaktorkou ocenenie prevzali redaktorka Dagmar Teliščáková a zástupcovia šéfredaktorky Miroslav Čaplovič a Jakub Prokeš.

Profesor Mešťan zdôraznil, že udelenie medaily je prejavom uznania za prácu denníka, ktorý pripomína dnešným generáciám hrôzy holokaustu. "Som rád, že držíte ochrannú ruku nad šírením odkazu dejín,“ uviedol. Zvlášť vyzdvihol texty Dagmar Teliščákovej, ktorá zaznamenala svedectvá tých, čo mali šťastie prežiť mašinériu smrti proti Židom počas druhej svetovej vojny.

Šíriaca sa ideológia zla

"Denník Pravda sa výrazne zaslúžil o to, aby sa nezabúdalo na holokaust, a rovnako sa chcem poďakovať za informovanie o činnosti nášho múzea,“ povedal profesor Pavol Mešťan. Denník Pravda publikoval tretiu časť seriálu Svedectvá pravdy, venovanú príbehom ľudí, ktorí prežili holokaust, najtemnejšiu a najkrutejšiu stránku nacistického režimu. Šéfredaktorka Pravdy Nora Slišková zdôraznila, že si veľmi váži ocenenie pre redakciu Pravda. "Je nesmierne dôležité nezabudnúť a neustále pripomínať hrôzy, ktorým čelilo ľudstvo v 20. storočí. '

Denník Pravda sa výrazne zaslúžil o to, aby sa nezabúdalo na holokaust.
Pavol Mešťan, riaditeľ Múzea židovskej kultúry

Ideológia zla a nenávisti sa masívne šíri aj dnes, je potrebné sa tomu postaviť," uviedla s tým, že v tomto úsilí bude Pravda pokračovať. Poukázala aj na to, že Pravda, ktorá oslávi o dva roky sto rokov od svojho vzniku, viedla boj proti zlu aj v Slovenskom národnom povstaní. "Medaila je pre nás záväzok, aby sme išli po ceste spravodlivosti,“ podčiarkla. Múzeum udeľuje medailu Chatama Sofera od roku 1998. "Jej podobu vytvoril svetoznámy sochár a medailér William Schiffer, ktorý pochádzal zo Slovenska a väčšinu života prežil vo Francúzsku,“ pripomenul profesor Mešťan.

Soferov vplyv

Medaila sa udeľuje nielen v súvislosti s pripomínaním hrôz holokaustu, ale rovnako aj za pomoc pri rozvoji múzea. Získali ju mnohé významné osobnosti. Napríklad spisovatelia Ladislav Grosman, Arnošt Lustig, režisér Jozef Bednárik, poprední politici z Izraela, zo Slovenska niekdajší prezident Rudolf Schuster či súčasný premiér Robert Fico. "Taktiež Maroš Šefčovič, terajší podpredseda Európskej komisie, ktorý sa svojho času ako slovenský veľvyslanec v Tel Avive veľmi zaslúžil o rozvoj vzťahov nášho múzea s Izraelom. Pričinil sa o úžasnú spoluprácu,“ povedal Mešťan. V zahraničí to bolo hlavne viacero historikov z Izraela.

Medaila Chatama Sofera. Foto: Pravda, Robert Hüttner
cena, pamätná medaila chatama sofera Medaila Chatama Sofera.

Múzeum zadalo úlohu Schifferovi zobraziť na medaile rabína Chatama Sofera, ktorý žil na prelome 18. a 19. storočia. Pôsobil v Bratislave, kde je aj pochovaný na židovskom cintoríne pri nábreží Dunaja. "Chatama Sofera sme si vybrali preto, že významne ovplyvnil celý rabínsky duchovný svet,“ objasnil Mešťan.

Medailérsky skvost

Schiffera nadchlo, že má na medaile stvárniť svetoznámeho rabína. "Ateliér mal síce stále v Paríži, ale po roku 1989 sa pravidelne vracal na Slovensko,“ povedal Mešťan s tým, že umelec odviedol vynikajúcu prácu. "Je to medailérsky skvost,“ dodal. Medaily vyrazili v Kremnici. "Celkovo je ich sto kusov,“ podotkol Mešťan s tým, že Pravda získala v poradí 87. medailu. Každá je očíslovaná a patrí k nej certifikát.

Detail medaily. Foto: Pravda, Robert Hüttner
cena, pamätná medaila chatama sofera Detail medaily.

Chatam Sofer pochádzal z Frankfurtu nad Mohanom, kde sa narodil v roku 1762. Do Bratislavy nastúpil ako rabín v októbri 1806. Založil rabínsku školu, ktorá si vybudovala výborné renomé v celej Európe. Vychoval stovky rabínov, ktorí pôsobili v mnohých krajinách. Chatam Sofer zomrel v roku 1839.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #cena #denník Pravda #Chatam Sofer