Ústavný súd priznal sťažovateľom za prieťahy vyše 735-tisíc eur odškodné

Ústavný súd rozhodol v roku 2017 v 289 nálezoch o porušení základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov. Na základe štatistických údajov poukazuje na alarmujúci stav extrémnych a opakovaných prieťahov.

25.01.2018 13:55
Ústavný súd Foto:
Ústavný súd
debata (5)

Ústavný súd (ÚS) Slovenskej republiky (ÚS) rozhodol v roku 2017 v 289 nálezoch o porušení základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a práva na prerokovanie záležitosti v primeranej lehote a sťažovateľom priznal primerané finančné zadosťučinenie vo výške 735 400 eur. Informoval o tom ÚS v tlačovej správe.

Alarmujúci stav extrémnych a opakovaných prieťahov

ÚS uviedol, že pretrvávajúcim problémom rozhodovacej činnosti všeobecných súdov na Slovensku je pomalosť a neefektívnosť konania. Ústavný súd vyslovil v roku 2017 až v 289 nálezoch, že došlo k zbytočným prieťahom v súdnych konaniach, v roku 2013 to bolo len 212 nálezov. Najviac, až 30 prípadov prieťahov v minulom roku mal Okresný súd Bratislava I, po 22 prípadov mali Krajský súd Bratislava a Okresný súd Žilina.

V súvislosti s problematikou ústavný súd na základe štatistických údajov poukazuje na alarmujúci stav extrémnych a opakovaných prieťahov. Extrémne prieťahy sú prieťahy v konaniach pred všeobecnými súdmi, alebo pred orgánmi činnými v trestnom konaní, ktoré začali do roku 2000 (vrátane) a k 31. decembru 2017 ešte neboli právoplatne skončené. V roku 2017 ústavný súd konštatoval extréme prieťahy až v 26 nálezoch z celkového počtu. Opakované prieťahy sú prieťahy v konaniach pred všeobecnými súdmi alebo orgánmi činnými v trestnom konaní, v ktorých ústavný súd opakovane nálezom konštatoval porušenie práva sťažovateľov. Za minulý rok ich bolo 12 z celkového poč­tu.

Spor trvajúci 22 rokov

„Ústavný súd konštatoval, že na Okresnom súde Bratislava II došlo k zbytočným, extrémnym a navyše aj opakovaným prieťahom, čo je v právnom štáte neprijateľné. Ústavný súd už vo svojom prvom náleze z 13. februára 2013 vyslovil, že Okresný súd Bratislava II porušil základné právo sťažovateľa. Navyše je v rozpore s morálkou a etikou, ktorú by mal mať sudca v sebe zakorenenú, aby v demokratickom a právnom štáte súdne orgány nedokázali ani po 30 rokoch právoplatne rozhodnúť vo veci samej,“ vysvetľuje predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková. Dodala, že napríklad ÚS konštatoval opakované a extrémne prieťahy aj v prípade sporu vedenom 22 rokov na Okresnom súde v Žiline. „Neefektívna činnosť Okresného súdu Žilina v danom konaní, aj vzhľadom na prvý nález ústavného súdu zo 17. marca 2009, je z ústavnoprávneho aspektu neakceptovateľná,“ uviedla Macejková.

„Ústavný súd s ohľadom na svoju doterajšiu judikatúru, a predovšetkým z ústavnej povinnosti chrániť práva občanov Slovenskej republiky, považuje stav, v ktorom účastník konania nedisponuje rozhodnutím vo veci samej v dôsledku zbytočných prieťahov, za neprípustný, čo má za následok vytváranie negatívneho obrazu verejnosti o súdnej moci v Slovenskej republike,“ povedala Macejková.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #súdy