V prípade vraždy Čongrádyho začali záverečné reči obžalovaných

Na Okresnom súde (OS) Bratislava I vo štvrtok pokračuje hlavné pojednávanie v prípade vraždy a prípravy vraždy Petra Čongrádyho, považovaného za jedného z bossov bratislavskej skupiny sýkorovcov.

25.01.2018 16:16
polícia Foto:
Ilustračná snímka.
debata

V prípade už odzneli záverečné reči prokurátora a obhajcov. Po prednesení záverečných rečí obžalovaných môže v tejto kauze padnúť rozsudok, nie je vylúčené, že sa tak stane už budúci týždeň.

Obžalovaný Sergej M. sa vo svojej rozsiahlej záverečnej reči zameral na podľa neho porušenie jeho práv, a to napríklad už pri vznesení obvinenia či vzatí do väzby. „Nebol som poučený o svojich právach, neboli mi preložené do ruštiny ani základné rozhodnutia o väzbe,“ tvrdil vo štvrtok na súde. Obvinenie vraj nebolo dostatočné, neupovedomili ho o výsluchoch svedkov a zákon v jeho neprospech bol podľa neho porušený aj pri preštudovaní vyšetrovacieho spi­su.

Čongrádyho alias Čongiho zavraždili v roku 2004 na Pečnianskej ulici v Bratislave za bieleho dňa. Jeho smrť mali neúspešne pripravovať už v roku 1999. Pred súdom stojí pätica mužov – Sergej M., Peter H., Roman J., Dušan Š. a Vladimír Š. V prípade dokázania viny im hrozí až výnimočný trest. Vinu popierajú.

V tejto kauze nejde o prvý proces. Priami vykonávatelia vraždy sa v roku 2014 dohodli s prokurátorom a uzavreli dohodu o vine a treste. Ivan Beňo, ktorý strelcov koordinoval, dostal 15-ročný trest, strelec a svedok prebiehajúceho procesu Peter Kopera o tri mesiace menej a jeho komplic Vladimír Smetana 14 rokov.

Čongrádyho zavraždili pred pizzeriou. Zasiahli ho do hlavy a rôznych častí tela 24 ranami, na následky ktorých na mieste činu zomrel. Bol považovaný za jedného zo štyroch nástupcov, vplyvných osôb skupiny sýkorovcov, po zavraždení jej zakladateľa Miroslava Sýkoru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #súdy #sýkorovci #Peter Čongrády