Voľby košického župana preverí súd aj polícia

Nad voľbami košického župana visí otáznik. Neúspešný kandidát a súčasný primátor Košíc Richard Raši (Smer) najprv napadol ich výsledok na Ústavnom súde, teraz sa obrátil aj na políciu.

26.01.2018 06:00
debata (30)

Trestné oznámenie pre podozrenie z volebného podvodu, ktoré v ostatných dňoch podal, vysvetľuje príliš vysokým počtom neplatných hlasov. Podľa údajov zo Štatistického úradu ich však bolo menej ako v predchádzajúcich župných voľbách.

„Zistili sme, že v Košickom kraji – v obvodoch 5 až 11, teda mimo Košíc, bolo pri voľbách predsedu samosprávneho kraja neplatných až 9 549, teda 8,54 percenta hlasov, čo je takmer trikrát viac oproti zvyšku Slovenska. Rovnako je to neobvyklé i vo vzťahu k iným voľbám, ktoré v kraji prebehli. Dostal som hlas od takmer 59-tisíc občanov nášho kraja a mnohým z nich nedokážem odpovedať na otázku, prečo je v ich okrese také vysoké množstvo neplatných hlasov, ani na otázku, či nebol ich hlas odložený, zneplatnený či poškodený,“ vysvetlil svoje trestné oznámenie Raši, ktorý kandidoval za koalíciu strán Smer, SMK-MKP, SZS, Starostovia a Nezávislí kandidáti.

Toto nemôže priniesť žiadne trestné konanie. Jeho výsledkom môže byť nakoniec rozsudok voči konkrétnej osobe či osobám.
ústavný právnik Eduard Bárány

V župných voľbách, ktoré sa konali začiatkom novembra, ho tesným rozdielom 875 hlasov porazil nezávislý Rastislav Trnka. Ten mal podporu opozičných strán.

„V tejto súvislosti polícia vedie trestné stíhanie pre trestný čin marenia prípravy a priebehu volieb a referenda. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, ďalšie informácie nie je možné poskytnúť,“ uviedla k Rašiho trestnému oznámeniu hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová.

Z údajov Štatistického úradu vyplýva, že pri voľbe predsedu Košického kraja vo všetkých volebných obvodoch sa pomýlilo až 10 741 ľudí, čo tvorí 6,38 percenta hlasujúcich. Ak by ich toľko nebolo, je možné, že voľby by mohli dopadnúť inak. V ostatných krajov sa napočítalo iba okolo troch percent neplatných hlasovacích lístkov.

Primátor Košíc a neúspešný kandidát na post... Foto: SITA, Ivan Fleischer
Ricgard Raši Primátor Košíc a neúspešný kandidát na post košického župana Richard Raši počas volieb do orgánov samosprávnych krajov 4. novembra 2017.

Pri výbere poslancov v Košickom kraji sa pomýlilo viac ako päťtisíc voličov. Štatistiky však ukazujú, že voliči viac chybovali pri županoch ako pri poslancov aj v iných krajoch okrem Bratislavského a Nitrianskeho.

Príčinou omylov môže byť podľa politológa a experta na samosprávu Michala Kaliňáka fakt, že na hlasovacích lístkoch sú uvedení kandidáti, ktorí sa kandidatúry vzdali. Ich mená bývajú vyvesené pri vstupe do hlasovacích miestností alebo za plentou. Ak si to volič nevšimol a zakrúžkoval takéto meno, jeho hlas bol neplatný. V Košiciach z boja o županské kreslo z pätnástich kandidátov odstúpili štyria.

„Ak sa kandidát vzdá až po vytlačení volebných hárkov, ostáva na nich, a to môžu byť prepadnuté lístky. Neplatný hlas je aj pri označení viacerých kandidátov, ale na rozdiel od poslancov v prípade župana sa krúžkuje iba raz,“ povedal Kaliňák. Pripomenul, že členovia volebných komisií zratúvajú hlasovacie lístky tak, aby sa navzájom kontrolovali a nedošlo k zneplatneniu hlasov niekým z komisie. Takže tu je priestor na manipuláciu podľa neho mizivý.

zväčšiť
Hlasovanie vo voľbách do Košického samosprávneho kraja

Pomerne vysoká chybovosť pri voľbe košického župana nebola tento rok výnimkou. Pri predchádzajúcich voľbách v roku 2013 odovzdalo neplatné hárky 11 072 ľudí, čo z celkového počtu obálok predstavuje 9,98 percenta. Tento trend bol aj vo voľbách v roku 2009.

Raši poukazuje aj na ďalšie nezrovnalosti, pre ktoré sa rozhodol osloviť Ústavný súd. Mali podľa neho vzniknúť v obci Zemplínska Široká (okr. Michalovce). Tam mal podľa jedného z členov okrskovej volebnej komisie Raši dostať 88 platných hlasov, podľa oficiálnych výsledkov Štatistického úradu tu nezískal ani jeden. Práve 88 ľudí volilo kandidáta strán Most-Híd a SKOK Karola Patakyho, ktorý voľby s náskokom vyhral aj v neďalekých Zemplínskych Kopčanoch. Ústavný súd o námietke zatiaľ nerozhodol.

„Aktuálne prebiehajú nevyhnutné procesné úkony a momentálne nie je možné určiť termín prerokovania danej veci,“ reagovala hovorkyňa súdu Jana Fecsu. Košický primátor vo svojom podaní z 15. novembra navrhuje vyhlásiť voľby predsedu Košického kraja za neplatné. Ústavný súd má na rozhodnutie čas 90 dní od doručenia sťažnosti. Závery jeho pléna by tak mohli byť známe do dvoch týždňov.

Nové voľby alebo zmenu volebného výsledku môže podľa ústavného právnika Eduarda Bárányho priniesť len konanie pred Ústavným súdom. „Toto nemôže priniesť žiadne trestné konanie. Jeho výsledkom môže byť nakoniec rozsudok voči konkrétnej osobe či osobám“ zdôraznil Bárány.

„Ústavný súd môže za zvoleného vyhlásiť niekoho iného, aj keď je to zriedkavý typ rozhodnutia, pretože v takom prípade treba preukázať presný počet hlasov. Môže tiež vyhlásiť voľby za neplatné alebo zrušiť napadnutý výsledok volieb,“ vymenoval Bárány možnosti. Tie posledné dve by znamenali vyhlásenie nových volieb predsedu Košického samosprávneho kraja. Súd však môže námietku zamietnuť a konštatovať, že voľby prebehli v poriadku.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #trestné oznámenie #richard raši #Košický samosprávny kraj #voľby do VÚC 2017 #Rastislav Trnka