V dome advokáta Valka polícia urobila rekonštrukciu jeho vraždy

Na mieste vraždy advokáta Ernesta Valka v jeho bývalom dome v Limbachu, vyšetrovateľ od rána vykonával rekonštrukciu trestného činu. Na mieste boli policajní kukláči, ktorí hliadkovali zo strechy. Polícia uzavrela aj prístupovú cestu. Situáciu zo vzduchu monitoroval policajný vrtuľník. Na mieste boli obaja muži obvinení v tejto kauze. Po 13.00 hodine ich z miesta eskortovali.

26.01.2018 11:52 , aktualizované: 13:25
valko, vrazda, rekonstrukcia, policia Foto: ,
Na mieste vraždy advokáta Ernesta Valka v jeho bývalom dome v Limbachu, vyšetrovateľ od rána vykonával rekonštrukciu trestného činu.
debata (8)

Polícia podľa dostupných informácií vykonala rekonštrukciu s jedným obvineným, potom s druhým, a nakoniec s oboma naraz. Polícia však túto informáciu nepotvrdila.

Rekonštrukcia v tomto prípade znamená, že policajný vyšetrovateľ od obvineného požaduje, aby priamo na mieste popísal okolnosti trestného činu.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár v októbri minulého roka informoval, že policajný vyšetrovateľ v prípade vraždy právnika Ernesta Valka obvinil dve osoby, Jozefa R. z vraždy a Jaroslava K. z lúpeže. Jozef sa vtedy nachádzal vo väzení pre inú trestnú činnosť a Jaroslav vo väzbe, taktiež pre iný zločin.

Na mieste boli počas rekonštrukcie aj právni zástupcovia oboch mužov, Igor Cibula ml. a Daniel Lipšic.

Na snímke policajný ostreľovač na streche...
Na mieste vraždy advokáta Ernesta Valka v jeho...
+5Na snímke policajný psovod vo vinohrade...

Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara sa obvinení ešte v októbri 2010 mali rozhodnúť, že sa pokúsia vylúpiť dom Ernesta Valka. „Začali sledovať dom poškodeného v Limbachu, aby zistili jeho obvyklé správanie,“ povedal v októbri minulého roka Gašpar. Jozef si mal podľa Gašpara zadovážiť zbraň kalibru 9 mm a obvinení chceli použiť aj lesť. „Plánovali použiť zapáchajúcu chemikáliu pre otvorenie vchodov do domu,“ vysvetlil Gašpar.

Dňa 8. novembra 2010 okolo 18. hodiny mali obvinení prísť k právnikovmu domu a čakať na jeho príchod. Aplikovali chemickú látku, a potom čo Valko vošiel do domu, vnikli obaja za ním. „Jozef R. mal strelnú zbraň a mal vystreliť na poškodeného. Trafil ho do ľavej strane hrude a spôsobil mu smrteľné zranenie,“ opísal Gašpar.

Po odchode zahodili strelnú zbraň do vodnej nádrže pri Pezinku. Polícia vražednú zbraň našla a podrobila znaleckému skúmaniu. „Ide o zbraň typovo zhodnú s vražednou zbraňou, bola zistená individuálna zhoda s nábojnicou a strelou nájdenou pri obhliadke miesta činu domu poškodeného,“ uviedol Gašpar. Lupiči z právnikovho domu ušli a podľa polície si nič neodniesli.

Polícia aj prokuratúra zdôraznila, že motívom spáchania skutku mala byť snaha o majetkový prospech.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Ernest Valko