Kiska upravil postoj k pozemkovej kauze

Prezident Andrej Kiska vypovedal na popradskom súde k pozemkovej kauze z roku 1999. V kauze, ktorá sa po rokoch naťahovania dostala na popradský súd, ide o machinácie s 1,2–hektárovým pozemkom pod Tatrami pri Veľkom Slavkove.

26.01.2018 12:55 , aktualizované: 18:59
prezident Andrej Kiska dane kampan Foto: ,
Prezident Andrej Kiska na popradskom súde prvýkrát pripustil, že pozemok vo Veľkom Slavkove, ktorý kúpil v roku 1999, mohol byť predtým predmetom podvodu. Tvrdí, že o tom nevedel. Z vyjadrení Kisku však vyplýva, že vedel, že kúpil pozemok od niekoho, kto ho vlastnil len šesť dní - mohlo ísť o bieleho koňa.
debata (763)

Parcela bola na katastri len po ročnom vydržaní v júni 1999 prepísaná z popradského zubára Jána Franca bez jeho vedomia na firmu Agras. Celý prevod prebehol za zvláštnych okolností, ktoré pripomínajú mafiánske praktiky danej doby.

Následne bola 22. júla prepísaná na istého obyvateľa Lučivnej, ktorý mohol byť bielym koňom, keďže o šesť dní, 28. júla, pozemok od neho kúpil Andrej Kiska. Kiska vlani na jeseň po prevalení kauzy potvrdil, že vedel o predávajúcom aj o tom, že tam bola firma Agras. Či mu teda nebolo podozrivé, že predávajúci mal pozemok vo vlastníctve len šesť dní, doteraz neodpovedal. Tvrdil, že konal v dobrej viere. Na súde sa Kiska postavil zoči–voči pôvodnému majiteľovi zubárovi Jánovi Francovi a svoj postoj Kiska upravil tak, že pripustil možnosť, že bol porušený zákon. Kiska však zároveň tvrdí, že aj on bol v takom prípade poškodený.

„Smutné je aj to, že pokiaľ na druhej strane skutočne došlo k nezákonnému prevodu vlastníckych práv, tak sme sa na súde stretli dve poškodené strany,“ uviedol Kiska na sociálnej sieti. Niektoré okolnosti prípadu však dávajú otázniky k tomu, či Kiska naozaj nevedel, že by na pozemku bola akákoľvek krivda z minulosti.

Kiska totiž pre denník Sme vlani v októbri priznal, že počul o tom, že pozemok pred ním vlastnila aj fi rma Agras. Kiska tiež hovorí, že o pozemku sa dozvedel náhodou cez inzerát v Novom Čase. Hospodárske noviny však priniesli inú informáciu, a to, že pozemok Kiskovi sprostredkoval Michal Šuliga. Ten pre Pravdu vlani na jeseň povedal, že robil pre Kisku niektoré stavebné činnosti pre budovu Kiskovej nebankovky a pozemok mu naozaj ponúkol.

Na Okresnom súde v Poprade v pozemkovej kauze... Foto: facebook/Andrej Kiska
kiska, slavkov, franc Na Okresnom súde v Poprade v pozemkovej kauze vypovedal Andrej Kiska (vpravo). Oproti nemu sedí poškodený zubár Ján Franc.

1 800 eur

Šuliga povedal, že sa o parcele dozvedel od člena vedenia Agrasu. Všetko sa to muselo udiať veľmi rýchlo, keďže medzi vydržaním pozemku zo strany Agrasu a jeho prepisom na Kisku ubehlo len 55 dní. Kým Kiska vraví o informácii z inzerátu a Šuligu nespomína, Šuliga potvrdil, že on oslovil priamo Kisku. Tiež kúpna cena, za ktorú Kiska kupoval, bola podozrivo nízka. Pozemky Kiska kúpil v roku 1999 za vyše 54–tisíc korún, čo je teraz v prepočte asi 1 800 eur.

Táto suma bola oficiálne napísaná na zmluve. V minulosti sa stávalo, že na zmluvách boli nižšie sumy za nehnuteľnosti, a to z daňových dôvodov. Či to bol aj tento prípad, nie je z celej kauzy jasné, a Kiska na to dlhodobo neodpovedá. Aktuálne môže mať parcela hodnotu okolo jedného milióna eur, keďže hneď vedľa je výstavba rodinných domov.

Kiska po pojednávaní na sociálnej sieti zopakoval, že Franca nepozná. „Predstavte si, že si kúpite byt a po 20 rokoch vám zaklope na dvere niekto, od koho ste byt nekupovali, a povie vám, že on je majiteľ bytu. Nepoznáte ho, nikdy ste ho nevideli,“ uviedol Kiska. V skutočnosti však Franc postupoval inak, ako opisuje Kiska. Za Kiskom neprišiel, ale poslal mu list, v ktorom ho žiadal o stretnutie. Kiska sa však s ním nestretol. Vlani Kiska povedal, že o Francovi predtým ani „nikdy nepočul“. Denník Pravda si overil, že matky Franca aj Kisku spolu vyrastali a tykali si.

Hrdina povstania

Pozemok Francovi v roku 1998 daroval jeho otec, známa osobnosť v Poprade, ktorý bol povstaleckým hrdinom. Franc pozemok v roku 1998 prenajal poľnohospodárskemu družstvu Mlynica, ktoré mu platilo nájom. Až v roku 2015, keď zvažoval predaj pozemku, zistil, že o pozemok ešte v roku 1999 prišiel. Odvtedy sa dožaduje spravodlivosti. Pozemky susediace cez cestu s Kiskovými vlastní Ondrej Žemba, ktorý bol v tom čase označovaný za popradského mafiánskeho bosa. Šuliga sa so Žembom pozná. Týždenník Plus 7 dní upozornil na to, že Šuliga pôsobil s ďalším podnikateľom, ktorý mal blízko ku Kiskovi, ale aj k ľuďom z okolia Žembu.

Orgány činné v trestnom konaní začali kauzu reálne vyšetrovať až vlani na jeseň po jej medializácii. Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Poprade začalo 21. novembra 2017 trestné stíhanie vo veci pre trestný čin podvodu. Policajný prezident Tibor Gašpar začiatkom roka oznámil, že podnetmi, ktoré sa týkajú možných daňových prehreškov Kiskovej fi rmy KTAG, ako aj kauzy pozemkov vo Veľkom Slavkove sa bude zaoberať Národná kriminálna agentúra (NAKA).

Chronológia sporu o pozemky vo Veľkom Slavkove

  • 1998 – popradský zubár Ján Franc získal darom od otca 1,2-hektárový pozemok v katastri Veľkého Slavkova a prenajal ho poľnohospodárskemu družstvu Mlynica.
  • 3. júna 1999 – Pozemok bol vydržaním na katastri prepísaný na firmu Agras.
  • 22. júla 1999 – Parcela bola predaná Agrasom v prepočte za asi 1¤430 eur na osobu s trvalým pobytom z Lučivnej, mohlo ísť o bieleho koňa.
  • 28. júla 1999 – Pozemok kupuje Andrej Kiska v prepočte za 1¤800 eur.
  • 2015 – Zubár Franc na katastri zisťuje, že pozemok už nevlastní, kontaktuje Kisku, ale ten sa s ním zhovárať nechce.
  • január 2017 – Orgány činné v trestnom konaní Francov podnet vyhodnocujú ako priestupok, keďže podľa znaleckého posudku majú pozemky vraj hodnotu len 120 eur. Ich skutočná trhová hodnota sa pritom odhaduje až na milión eur.
  • 21. novembra 2017 – Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Poprade začalo v prípade po medializácii trestné stíhanie vo veci pre trestný čin podvodu.
  • 26. januára 2018 – Okresný súd v Poprade predbežne prejednával predmetný spor a určil termín pojednávania na marec. Na súd prišiel zubár Franc aj prezident Andrej Kiska. Kiska tvrdí, že konal v dobrej viere a pripustil, že na súde sa možno stretli dve poškodené strany.

© Autorské práva vyhradené

763 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #kauza Veľký Slavkov