Kde sa prekračovala čiara svedomia

Vydarené plastiky, ktoré zostali po 13-ročnej školáčke, naznačujú, že mohla raz byť vynikajúcou slovenskou výtvarníčkou.

26.01.2018 13:51 , aktualizované: 18:41
múzeum holokaustu, Foto:
Múzeum holokaustu v Seredi. Na snímke zľava Pavol Mešťan, Peter Kažimír a Marek Maďarič.
debata (23)

Detský kočík s handrovou bábikou. Kufre, topánky, britvy na holenie a ďalšie osobné veci, s ktorými kedysi prišli tisíce ľudí, údajne len „za prácou“, do zberného, neskôr koncentračného tábora v Seredi. A pásikavé mundúry, ktoré tam vyfasovali pred transportom na smrť…

Expozícia baraku číslo štyri v seredskom Múzeu holokaustu, prvom svojho druhu na Slovensku a situovanom presne na mieste, kde bolo počas druhej svetovej vojny väznených asi 16-tisíc Židov, je mlčiacim mementom. Pripomienkou, že žiadny národ vrátane slovenského nesmie zabúdať ani na temné stránky svojej histórie, keď sa prekračovala pomyselná čiara svedomia. A odkazom pre dnešok, keď sa opäť zobúdza rasizmus a neznášanlivosť, ktoré viedli k minulým tragédiám.

Múzeum holokaustu v Seredi.
Múzeum holokaustu v Seredi. Na snímke zľava...
+10Múzeum holokaustu v Seredi.

„Je to pamätník nielen tým, ktorí prešli Sereďou, ale všetkým Židom, ktorí zahynuli, ktorí prežili, aj mladým generáciám, aby pochopili, čo všetko je schopný urobiť človek človeku,“ zdôraznil včera na jeho pôde riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan. Na návštevu, presnejšie na kontrolný deň, včera do múzea zavítali aj dvaja členovia vlády, minister kultúry Marek Maďarič a minister financií Peter Kažimír. Obaja prišli ohlásiť finančný dar, mimoriadnu dotáciu takmer milión eur z vládnej rezervy. Poslúži na úplné dokončenie múzea, ktoré by mali vo finálnej podobe otvoriť 27. januára 2019.

„Vláda v najbližších dňoch dofinancuje rekonštrukciu ďalších barakov,“ potvrdil Kažimír. Zatiaľ sú totiž z piatich zachovaných objektov areálu sprístupnené iba tri. Momentálne sa naplno pracuje na úprave ďalšieho, ktorý priblíži podmienky ubytovania väzňov či nútených prác v dielňach, kde „plnili hospodársky program Slovenského štátu“. Čoskoro príde na rad posledný barak, v ktorom sa budú konať výstavy a rozličné akcie. „Priestor tu dostanú tiež školy, aby sa mohli v tejto oblasti hlbšie vzdelávať,“ doplnil Maďarič. Spolu s vonkajším „apelplatzom“ tak seredský areál v budúcnosti poskytne naozaj komplexnú predstavu o tom, ako si vtedajší mocní predstavovali „riešenie židovskej otázky“.

Ako pripomenul šéf rezortu kultúry, dobudovanie tohto pamätníka je zakotvené aj v programovom vyhlásení vlády. Na rekonštrukciu sa dosiaľ využili dva milióny z eurofondov a ďalšie dva zo štátneho rozpočtu. Spolu s dotáciou tak celkové náklady dosiahnu asi päť miliónov eur.

Od sprístupnenia múzea verejnosti práve uplynuli dva roky. Za ten čas ním prešlo viac ako 34-tisíc návštevníkov. „Máme úžasnú odozvu, domácu aj zahraničnú,“ vyzdvihol Mešťan. A hoci pripustil, že tu privítali ľudí názorovo naozaj veľmi rôznych, aj tých nepresvedčených o zverstvách holokaustu, podľa neho bolo pozitívne už to, že prehliadka postoje každého aspoň naštrbila.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Múzeum holokaustu