Fico: Sme bezpečná krajina, nevidím dôvod, aby sme sem navozili tisícky moslimov

Predseda vlády SR Robert Fico odmieta vznik moslimských komunít na Slovensku. Vyhlásil to v Budapešti po summite premiérov krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a ocenil, že český premiér v demisii Andrej Babiš, predseda vlády Poľska Mateusz Morawiecki a maďarský premiér Viktor Orbán majú v otázke migrácie jasný a totožný názor.

26.01.2018 17:20
Maďarsko politika V4 premiéri summit Fico Foto: ,
Slovenský premiér Robert Fico počas panelovej diskusie v rámci summitu predsedov vlád krajín Vyšehradskej skupiny.

„Celá Európa žije migráciou. Obávam sa, že v krátkom čase táto téma bude ovplyvňovať aj život na Slovensku. Veľmi vítam, že V4 má v otázkach migrácie úplne jasný názor. Po prvé, všetky štyri krajiny V4 odmietajú povinné kvóty. Všetci hovoríme, že podstatná časť migrácie má ekonomický charakter,“ spresnil Fico.

Podotkol, že s premiérmi vyšehradského zoskupenia zhodli na tom, že ak sa budú prijímať akékoľvek rozhodnutia do budúcnosti, musia byť prijímané na základe dohody všetkých členských štátov Európskej únie.

Chlapci z bratislavských kaviarní

„Nie je možné zopakovať to, čo sa udialo, keď povinné kvóty boli zavedené väčšinovým hlasovaním ministrov vnútra. My sme aj v dnešnom stanovisku, ktoré sme vydali, povedali, že je smiešne, ak sa stretnú premiéri a prezidenti, prijmú nejaké politické rozhodnutie, a potom ministri vnútra toto rozhodnutie zmenia nejakou kvalifikovanou väčšinou,“ podčiarkol s poznámkou, že v tejto otázke cíti vo V4 silnú podporu.

„Odmietam – nech si kričia chlapci z bratislavských kaviarní, koľko chcú – odmietam vznik ucelených moslimských komunít na Slovensku. Slovensko je bezpečná krajina, ja chcem zo Slovenska bezpečnú krajinu a nevidím žiadny dôvod na to, aby sme sem navozili tisícky moslimov z celého sveta, ako nás žiada možno Brusel alebo iné štáty. Toto je moja politika, je to politika bezpečného Slovenska, za touto politikou budem stáť a som veľmi rád, že rovnaký názor majú aj krajiny V4,“ uzavrel predseda vlády SR.

Prínos pre úniu

Premiéri rokovali aj o otázkach budúcnosti EÚ a zhodli sa, že vyšehradské zoskupenie je veľkým prínosom pre Úniu z hľadiska ekonomiky i kultúry.

Podľa slov Orbána treba EÚ znovu naprojektovať, pretože pôvodné ciele európskeho projektu sa nesplnili. Zdôraznil, že krajiny V4 sú proerópske krajiny, pričom ich cieľom je silnejšia Európa – nie akési Spojené štáty európske, ale Európa slobodných národov.

chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #V4 #migranti