Zápas o bratislavský hotel Carlton

O vlastníctvo Carltonu, lukratívneho hotela v centre Bratislavy s dávnou históriou, vedú už niekoľko mesiacov tvrdý súboj traja rozhádaní spoločníci. Ich počiatočné partnerstvo sa rozpadlo na nezhodách, kto bude mať kontrolu nad hotelom.

26.01.2018 19:06
hotel carlton, Foto: ,
Hotel Carlton v centre Bratislavy.
debata (21)

Výsledkom je vzájomné obviňovanie z podvodov a množstvo trestných oznámení. Na jednej strane barikády stoja dvaja bohatí spoluvlastníci známej počítačovej firmy Eset Maroš Grund a Rudolf Hrubý a na druhej strane obchodník s realitami Erik Mikurčík. Firma Eset je známa aj tým, že mená niektorých jej majiteľov sa spájajú s politikou, podporovali prezidenta Andreja Kisku a stáli aj za podporou dvoch nových politických strán.

„Páni z Esetu ma chceli obrať o Carlton. Napriek mojej obrane to dokonali za pomoci štátu, za pomoci súdov, polície,“ vyhlásil včera Mikurčík s tým, že jeho partneri skúšajú, kam až môže siahať ich moc.

Hotel Carlton ovládala skupina amerických investorov na čele s podnikateľom gréckeho pôvodu Ericom Assimakopoulosom. V lete 2016 ho predala a novými majiteľmi sa stali práve Hrubý, Grund a Mikurčík. Cez spoločnosť ADS Property, v ktorej mal každý z nich tretinový podiel, sa stali vlastníkmi eseročky Carlton Property. Ako uviedol týždenník Trend, investori z Esetu poskytli spolu 27 miliónov eur a Mikurčík mal hotel manažovať. Časť kúpnej ceny uhradila firma ADS Property aj z úveru od VÚB banky vo výške okolo 30 miliónov eur.

Snahy o ďalší rozvoj hotela však vystriedali nezhody. Hrubý chcel do orgánov spoločnosti Carlton Property dosadiť podľa Trendu svojho človeka ako konateľa na základe predchádzajúcej dohody, čo Mikurčík odmietol. Jeho partneri z Esetu to vnímali ako ohrozenie svojej investície a Mikurčík sa zase cítil ohrozený tým, že jeho spoločníci mienili zvýšením základného imania firmy znížiť jeho vplyv. Zhodu nevedeli všetci traja nájsť v otázke konateľov, Mikurčík totiž presadzoval ako konateľku aj svoju manželku Zuzanu Kalmanovú.

Spory o podiely

Spory vyústili vlani v júni do jednostranných krokov. Mikurčík ovládol bez vedomia partnerov eseročku Carlton Property zvýšením svojho vkladu o ďalších 55-tisíc eur a získal tak vyše 90-percentný podiel firmy. Hrubý s Grundom sa ocitli na vedľajšej koľaji. Ich odpoveď prišla onedlho v júli. V snahe uchrániť svoju investíciu zvýšili vklad vo firme ADS Property a o pozíciu konateľa prišiel Mikurčík aj s manželkou Zuzanou.

V súčasnosti Mikurčík hovorí o „špinavej vojne“. „Z 33-percentného podielu vlastním dnes už iba 2 percentá. Z mojich 31 percent som nevidel ani cent. A keď obchodný register zapíše aj následné nezákonné navýšenie základného imania v Carltone, ktoré podali páni 11. 8. 2017, tak mi z projektu zostane len veľká nula,“ povedal včera Mikurčík.

Žiadosť pre generálneho prokurátora

Keď sa chcel dostať do kancelárie v Carltone, ochranka mu v tom zabránila. Správanie bezpečnostnej služby označil za aroganciu a vyhrážanie. „Videli ste už bezpečnostnú službu, ktorá z kancelárií vyhadzuje partnera, konateľa, konateľku? Pištoľami ozbrojená esbéeska?“ pýtal sa včera Mikurčík a dodal, že už mesiace s manželkou nespáva a má obavy, kto za nimi príde.

Obrátil sa preto na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára so žiadosťou o policajnú ochranu. „Čakáme na vyjadrenie k našej žiadosti,“ poznamenal. Generálna prokuratúra potvrdila, že pred Vianocami takúto žiadosť o ochranu dostala a postúpila ju na ďalší postup Krajskej prokuratúre Bratislava, ktorá mala vec riešiť cez bratislavskú krajskú políciu. Tá však nepovedala, ako žiadosť vybavila. „Informácie ku konkrétnym osobám – či už fyzickým, alebo právnickým, neposkytujeme,“ uviedol včera krajský policajný hovorca.

Vyhrážanie odmietajú

Partneri Mikurčíka z firmy Eset Hrubý a Grund však odmietajú informácie o vyhrážaní. Odkázali, že celý spor o hotel riešia právnymi prostriedkami. „Počínanie dvoch bývalých konateľov Carltonu vnímajú ako pokus o podvod, a preto Maroš Grund a Rudolf Hrubý riešia tento spor už niekoľko mesiacov právnou cestou. Obvinenia zo strany pána Mikurčíka týkajúce sa násilia sú klamstvami, súčasťou taktiky ich očierniť a produktom fantázie exkonateľov,“ povedala včera hovorkyňa Esetu Zuzana Hošalová.

Jednotlivé strany konfliktu nekomunikujú. Mikurčík hovorí, že partnerov v novembri vyzýval na dohodu, ale ako poznamenal, ignorujú ho. V hre sú, naopak, viaceré trestné oznámenia a súdne konania. Kalmanová tvrdí, že kým ich podania sú odsúvané, o podaní Grunda a Hrubého sa rozhoduje expresne.

Bez dôkazov?

Od októbra Mikurčík aj s manželkou na základe trestného oznámenia jeho obchodných partnerov čelia policajnému obvineniu pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Podľa Mikurčíkovej advokátky Evy Mišíkovej proti obvineniu podali sťažnosť. Hovorí, že po preštudovaní spisového materiálu dospela k záveru, že obvinenie nie je podložené dôkazmi vyšetrovateľa. „Osobne sa domnievam, že prebiehajúce spory v rovine obchodno-právnych vzťahov, tie sú rozhodujúce preto, aby bolo možné konštatovať, kto z týchto spoločníkov a kto v tomto obchodnom spore porušil nejaké ustanovenia zákona alebo zmluvy a kto spravoval majetok konkrétnej firmy tak, aby poškodil spoluvlastníkov,“ dodala advokátka.

Mikurčík vlastní realitnú kanceláriu ARTHUR Real Estate. Hovorí o sebe, že na Slovensku spolupracuje s najväčšími developerskými skupinami v Slovensku. Hrubý a Grund sú dvaja zo šiestich spolumajiteľov globálnej softvérovej firmy Eset, ktorá má dcérske spoločnosti vo viacerých európskych krajinách i v Severnej Amerike. Jeden zo spoločníkov Esetu Anton Zajac sa v roku 2016 pripojil k podpore iniciatívy V mojom mene, ktorú inicioval poslanec Miroslav Beblavý, a podporil aj občianske združenie Progresívne Slovensko, ktoré je dnes už politickou stranou. Beblavý zase založil stranu Spolu.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #spor #Eset #Carlton