Súdna rada si vybrala náhradu za Procházku. Chýbajúce miesto zaplní Rumana

V poradí tretím kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu by sa mal stať sudca Najvyššieho súdu SR Ivan Rumana.

29.01.2018 13:26 , aktualizované: 15:03
debata (19)

V opakovanej voľbe ho na pondelkovom zasadnutí zvolila Súdna rada, v tajnej voľbe Rumanu podporilo 11 z celkovo 14 prítomných členov. Kandidatúru ešte musí odsúhlasiť vláda. Slovensko bolo poslednou krajinou, ktorá v Luxemburgu svojho nominanta nemala. O prestížnu sudcovskú stoličku sa okrame Rumana uchádzali o tento post Ján Mazák a Michal Kučera.

Potrebnú väčšinu zo všetkých 18 členov Súdnej rady sa Rumanovi podarilo získať až v opakovanej tajnej voľbe. Do nej postúpil spolu s bývalým predsedom Ústavného súdu SR Jánom Mazákom, ktorý v nej získal tri hlasy.

V prvej voľbe Rumanovi chýbal k zvoleniu jeden hlas, získal podporu deviatich členov Rady. Mazáka podporili štyria členovia Rady. Za tretieho uchádzača právnika Európskeho súdu pre Ľudské práva v Štrasburgu Miloša Kučeru hlasoval v prvej voľbe iba jeden člen Rady.

Ivan Rumana Foto: Ivan Majerský, Pravda
sudna rada, Ivan Rumana, Ivan Rumana

Po schválení vládou sa Rumana stane oficiálne tretím kandidátom Slovenska na jeden z najvýznamnejších súdnych postov v Európskej únii. Dvaja predošlí kandidáti Mária Patakyová a Radoslav Procházka neuspeli v Bruseli, kde ich kandidatúru neodsúhlasil poradný výbor Rady EÚ. Miesto dodatočného sudcu malo Slovensko obsadiť už v septembri 2016. Sudca tak chýba na Súdnom dvore už viac ako rok.

Víťaz musel získať nadpolovičnú podporu všetkých členov Súdnej rady, ktorých by malo byť 18. Preto aj pri súčasných 15 členoch potreboval na zvolenie 10 hlasov.

Skúšal šťastie druhýkrát

Rumana, sudca Najvyššieho súdu, bol spoločným nominantom člena Súdnej rady Daniela Hudáka a Združenia sudcov Slovenska. V tejto voľbe skúšal šťastie druhýkrát. Prácu v Luxemburgu berie Rumana ako šancu na svoj odborný rozvoj. „Rozhodujem spory v oblasti hospodárskej súťaže, verejného obstarávania, štátnej pomoci, spory týkajúce sa ochranných známok, daňové, colné a finančné veci. Ide o agendu, ktorá má pôvod v práve Európskej únie,“ vysvetlil s tým, že vnútorné procesy Všeobecného súdu EÚ sú podobné našim správnym súdom.

Doplnil, že s francúzštinou nemá problém. Pred dvomi rokmi bol na Súdnom dvore EÚ na šesťmesačnej stáži. „Francúzština je pracovným jazykom Súdneho dvora a v tomto jazyku som komunikoval počas celej stáže,“ poznamenal Rumana.

Kandidáti na post dodatočného sudcu Všeobecného... Foto: Ivan Majerský, Pravda
sudna rada, Mazak, Michal Kucera, Ivan Rumana, Kandidáti na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu (zľava) Ján Mazák, Michal Kučera a Ivan Rumana pred hlasovaním Súdnej rady SR.

Mazák a Kučera neuspeli

Jána Mazáka, ktorý je poradcom prezidenta, ešte v novembri navrhol člen Súdnej rady Jozef Vozár. Mazák sa už o tento post uchádzal dvakrát. Pre Pravdu povedal, že o opätovnej kandidatúre ho presvedčil fakt, že Slovensko stále nedokázalo nikoho nominovať. „Sme už ozaj posledný členský štát, ktorý nemá toto miesto obsadené. Nuž a súčasne sa nazdávam, že spĺňam všetky kritériá spôsobilosti a vhodnosti, ktoré skúma tento poradný panel u navrhovaných kandidátov,“ poznamenal Mazák pre Pravdu 14. januára.

Posledným kandidátom bol Michal Kučera, ktorý pôsobí na Európskom súde pre ľudské práva v Štrasburgu. Nominovala ho Slovenská advokátska komora (SAK) a Notárska komora. „Predsedníctvo SAK sa rozhodlo na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ nominovať pána Kučeru, pretože ide o právnika s medzinárodnými skúsenosťami, dobre ovláda cudzie jazyky a podľa nás spĺňa podmienky na tento post,“ uviedla začiatkom januára hovorkyňa advokátskej komory Alexandra Donevová.

Voľby sudcu Všeobecného súdu Európskej únie

  • apríl 2015 – Súdna rada vyhlásila voľbu kandidáta v rámci pravidelnej šesťročnej obmeny a kandidáta na dodatočného sudcu,
  • máj 2015 – Juraja Schwarcza Súdna rada potvrdila vo funkcii, za dodatočného sudcu schválila Máriu Patakyovú. Okrem nej kandidovali aj Miroslav Gavalec a Ján Mazák,
  • marec 2016 – Poradný výbor Rady EÚ odmietol Patakyovú pre nedostatočnú znalosť francúzštiny,
  • september 2016 – Súdna rada ako kandidáta na dodatočného sudcu zvolila Radoslava Procházku. Ivan Rumana neuspel,
  • December 2016 – Poradný výbor Rady EÚ Procházku odmietol pre pochybnosti o morálnej integrite,
  • Jún 2016 – Súdna rada neschválila jediného kandidáta na post dodatočného sudcu, Jána Mazáka.
  • Január 2018 – Súdna rada v opakovanej voľbe zvolila Ivana Rumana. V hlasovaní porazil Jána Mazáka, keď získal 11 hlasov.

    Zdroj: hdm, Súdna rada

Za dva roky tri hlasovania

Súdna rada o kandidátovi na tento post za dva roky hlasovala trikrát. Prvou nominantkou bola Mária Patakyová. Poradný výbor Rady EÚ ju však v marci 2016 odmietol. Najmä preto, že neovládala francúzštinu, ktorá je pracovným jazykom súdu.

V septembri 2016 si Súdna rada a následne vláda vybrali bývalého predsedu strany Sieť Radoslava Procházku. Poradný výbor však zamietol aj jeho. Odôvodnil to tým, že Procházka nedokázal rozptýliť obavy ohľadne svojej integrity. Expolitika dobehla jeho politická minulosť, najmä kauza okolo financovania jeho prezidentskej kampane v roku 2014. Európsky súdny dvor na to upozornil predseda SaS a europoslanec Richard Sulík.

Všeobecný súd Európskej únie v Luxemburgu, vo väčšine krajín nazývaný aj Tribunál, je súčasťou Súdneho dvora Európskej únie. Rieši predovšetkým žaloby fyzických a právnických osôb proti aktom inštitúcií, orgánov a agentúr Európskej únie, ale aj žaloby podané členskými štátmi proti Európskej komisii či Rade EÚ. Je tvorený jedným sudcom z každej členskej krajiny. V rámci reformy tohto súdu, ktorá k septembru 2015 priniesla zvýšenie počtu o 12 dodatočných sudcov, sa Slovensku podarilo získať jedno z týchto miest.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Súdna rada #Ján Mazák #Všeobecný súd EÚ #Ivan Rumana