Expolicajt si za vraždu snúbenice odsedí 23 rokov

Krajský súd v Košiciach potvrdil 23-ročný trest väzenia pre bývalého policajta Mareka Barníka (28) za vraždu snúbenice.

30.01.2018 13:11 , aktualizované: 13:32
debata (21)

K vražde došlo v Spišskej Novej Vsi len deň pred plánovanou spoločnou svadbou. Rozhodnutie padlo po odvolaniach voči rozsudku Okresného súdu Košice I zo strany obžalovaného aj poškodenej strany. Rozsudok je právoplatný.

15-tisíc za stratu dieťaťa

Expolicajta odsúdili za obzvlášť závažný zločin vraždy. Trest si odsedí v ústave na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia. Súd mu určil aj ochranný dohľad na dva roky a povinnosť uhradiť otcovi, matke a bratovi zavraždenej nemajetkovú ujmu po 15 000 eur. Odvolanie poškodenej strany, ktorá si nárokovala nemajetkovú ujmu celkovo 80 000 eur, krajský súd zamietol.

Marek Barník počas súdneho pojednávania na... Foto: TASR, Roman Hanc
SR Košice súd vražda snúbenica policajt Marek Barník Marek Barník počas súdneho pojednávania na Krajskom súde v Košiciach v prípade obzvlášť závažného zločinu vraždy spáchaného na blízkej osobe.

V čase skutku bol Marek Barník referent pohotovostnej motorizovanej jednotky. Podľa súdu dňa 30. septembra 2016 večer v byte na Kováčskej ulici v Spišskej Novej Vsi po predchádzajúcej hádke kuchynským nožom najmenej trikrát bodol svoju snúbenicu Alexandru O. Spôsobil jej pritom zranenia, ktorým na mieste podľahla.

S Alexandrou žil deväť rokov

Telo nebohej potom zabalil, naložil do auta a odviezol k Levočskej priehrade, kde ho polial benzínom a zapálil. Následne išiel na políciu nahlásiť nezvestnosť svojej snúbenice, s ktorou bol v partnerskom vzťahu deväť rokov. Neskôr sa priznal a označil aj miesto, kde telo ukryl.

Podľa informácií denníka Pravda polícia vysvetleniu, že za vraždou mladej Alexandry zo Spišskej Novej Vsi stála iba banálna hádka týkajúca sa svadobných príprav s ktorým prišiel jej snúbenec Marek, veľmi neverila. Pracovalo sa aj s verziou, že v ich vzťahu figurovala iná žena a snúbenec vraždu plánoval. Mužovi hrozilo 25-ročné väzenie.

Rodičia zavraždenej Alexandry, ktorú o život... Foto: TASR, Roman Hanc
SR Košice súd vražda snúbenica policajt Marek Barník Rodičia zavraždenej Alexandry, ktorú o život pripravil jej snúbenec expolicajt Marek Barník počas súdneho pojednávania.

Marek sa k vražde sám priznal. Na výsluchu mal vypovedať, že svoju 26-ročnú snúbenicu bodol opakovane nožom kvôli sporu o svadbu, ktorú mali mať na druhý deň. Alexandra mu mala vyčítať, že všetko robí sama.

Afekt alebo plán?

Teórii o vražde v afekte nahráva to, ako a kde sa udiala. Hádka a nôž ako zbraň, ktorú mal páchateľ poruke, môžu svedčiť o tom, že k zabitiu snúbenice mohli viesť emócie. Otázky však vyvoláva ďalšie konanie Mareka. Po vražde mal telo odniesť z bytu, zapáliť a zakopať pri kríkoch neďaleko vodnej nádrže v Levočských vrchoch. Potom išiel na políciu a nahlásil, že Alexandra je nezvestná. Takéto správanie už nesie v sebe prvky plánovania.

Polícia telo mŕtvej ženy našla, rovnako aj nôž a zakrvavené veci. Stopy krvi sa našli aj v byte, kde sa mala vražda odohrať. Dôležitým dôkazom má byť záznam z kamery vo vchode domu, ktorá má zachytávať muža nesúceho v plachte zabalené telo.

Psychologickým testom prešiel

Psychológ a súdny znalec Robert Máthé upozorňuje, že aj keď táto vražda vyzerá ako „kuchynská", nemusí to tak byť. „Čo bolo motívom, ozrejmí až znalecké psychologické vyšetrenie. Obávam sa, že tam bolo viacej faktorov," myslí si súdny znalec. Podľa neho aj keď všetko naznačuje, že išlo o afekt, posudky môžu priniesť iný záver. Poukázal na správanie obvineného po čine, ktorý sa snažil zahladzovať svoje stopy, aj keď konal dezorganizovane, napríklad zabudol na kameru, hoci v bytovke býval.

Marek bol policajtom od roku 2010. Vtedy podľa hovorkyne ministerstva vnútra absolvoval psychologické testy. Potom prešiel do pohotovostnej motorizovanej jednotky a v roku 2013 absolvoval ďalšie testy. Tie musia mať príslušníci pohotovostného útvaru, ktorý je zameraný na prvotné zákroky polície. Keďže v rámci práce jazdia na vozidlách s majákmi a sirénami, druhé testovanie, tzv. VRZ (pozn. red. výstražné rozhlasové a zvukové zariadenie), skúma, ako pohotovo policajt reaguje, či je impulzívny, agresívny a ďalšie osobnostné črty. Podľa hovorkyne policajt testy urobil.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda #policajt #Spišská Nová Ves