Danko otvoril prvú tohtoročnú schôdzu, sľub zložili nové poslankyne

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko otvoril prvú tohtoročnú schôdzu parlamentu. Začala sa netradične slovenskou štátnou hymnou. Danko to odôvodnil tým, že rok 2018 je významný vzhľadom na viacero výročí, ktoré Slovensko čakajú.

30.01.2018 13:52 , aktualizované: 18:19
debata (2)

Poslanci majú na programe schôdze vyše 70 bodov. Zákonodarcovia majú rokovať o 23 návrhoch v druhom čítaní, ktoré by teda mali aj definitívne schváliť. Medzi nimi je napríklad aj návrh poslancov Smeru-SD na zvýšenie príplatkov za nočnú a sviatočnú prácu. Chcú tiež zaviesť nový príplatok za víkendovú prácu.

Do tejto novely Zákonníka práce sa má dostať aj 13. a 14. plat vo firmách. Návrh plánuje predložiť SNS. Majú sa ním definovať presné podmienky, kedy a ako ho majú zamestnávatelia vyplácať zamestnancom. Návrh má spresniť aj postupné oslobodenie týchto platov od odvodov, vyplácanie bude na dobrovoľnej báze.

Na snímke predseda NR SR Andrej Danko počas 26.... Foto: TASR, Jakub Kotian
danko, nr sr, andrej danko Na snímke predseda NR SR Andrej Danko počas 26. schôdze NR SR.

Parlament by mal prijať aj zákon o kybernetickej bezpečnosti. O potrebe jeho prijatia hovorí aj Slovenská informačná služba. Zákon má definovať efektívne opatrenia pre bezpečnosť národného kybernetického priestoru.

Snemovňa by mala rozhodnúť ďalej o znížení počtu poslancov obecných zastupiteľstiev. K zníženiu by malo dôjsť od najbližších komunálnych volieb. Zmena sa má týkať najmä väčších miest a obcí.

Má sa tak zvýšiť efektivita obecných zastupiteľstiev aj šetriť peniaze. Návrh novely zákona o obecnom zriadení prinieslo ministerstvo vnútra. Most-Híd však veľmi nesúhlasí, aby sa pol roka pred komunálnymi voľbami znižoval počet poslancov, preto príde so zmenou. Je teda otázne, či napokon zníženie prejde.

Ministerstvo vnútra tiež presadzuje novelu zákona o Policajnom zbore, ktorá má prikázať leteckým dopravcom zasielať polícii niektoré údaje o svojich pasažieroch. Rezort má v druhom čítaní aj novelu zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a ochrane pred financovaním terorizmu.

Ňou chce dosiahnuť, aby funkcionári, ktorí zastávali významné verejné funkcie v zahraničí aj na Slovensku, boli pod prísnejším drobnohľadom. Cez túto istú novelu mieni koalícia tiež zrušiť nedávno zavedený administratívny poplatok za cirkevný sobáš vo výške desať eur.

Okrem mnohých ďalších návrhov v druhom čítaní je na programe aj 36 návrhov v prvom čítaní. Tie poslanci definitívne schvaľovať nebudú, iba ich prerokujú a rozhodnú, či ich posunú do ďalšieho legislatívneho procesu alebo odmietnu.

Je tam napríklad zákon o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch, ktorý má dať sociálnemu podnikaniu na Slovensku novú zákonnú podobu. Sociálne podniky majú dať prácu znevýhodneným uchádzačom o zamestnanie či zdravotne postihnutým ľuďom.

Cieľom návrhu je legislatívne upraviť sektor sociálnej ekonomiky a vytvoriť vhodné podmienky na to, aby sa sociálna ekonomika rozvíjala a bola prínosom nielen pre zvyšovanie zamestnanosti.

Hovoriť sa bude aj o zmenách v organizácii a riadení doplnkovej dôchodkovej spoločnosti (DDS) a v oblasti informácií, ktoré má takáto spoločnosť poskytovať.

V návrhu programu je aj novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Poslanci tému riešili aj koncom minulého roka. Pôvodne si mali zmraziť platy, ale neurobili to. Keďže im mali po odmrazení stúpnuť platy o približne 1000 eur, s čím nesúhlasili, dohodli sa na symbolickom zvýšení o jedno euro a na hľadaní nového systémového riešenia ich platov.

Na programe schôdze sú aj medzinárodné zmluvy a tri voľby. Poslanci majú voliť člena Súdnej rady SR, Regulačnej rady a Rady pre vysielanie a retransmisiu.

Zľava: Poslankyne za stranu OĽaNO Elena... Foto: SITA, Brano Bibel
nr sr, parlament, Elena Červeňáková, Natália Milanová Zľava: Poslankyne za stranu OĽaNO Elena Červeňáková a Natália Milanová skladajú poslanecký sľub počas rokovania 26. schôdze Národnej rady SR.

Nové poslankyne zložili sľub

Najvyšší zákonodarný zbor má od utorka dvoch nových členov. Poslanecké sľuby zložili historička Natália Milanová a zdravotná sestra Elena Červeňáková (obe OĽaNO).

„Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem plniť v záujme jej občanov. Budem dodržiavať ústavu a ostatné zákony a pracovať tak, aby sa uvádzali do života.“ Takto znie ústavou predpísaný sľub poslanca, ktorý sa potvrdzuje slovom „sľubujem“ a podpisom.

Milanová a Červeňáková nastúpili do parlamentu ako náhradníčky za Eriku Jurinovú a Jozefa Viskupiča (obaja OĽaNO). Tí boli vlani v novembri zvolení za županov a v súlade so svojím predvolebným sľubom sa vzdali mandátov v NR SR.

Už vo štvrtok do parlamentu nastúpi aj Radoslav Pavelka (SaS) ako náhradník za župana Juraja Drobu (SaS). Ten sa vzdal poslaneckého mandátu až v utorok priamo v pléne.

Výbory majú nových šéfov

Novým predsedom parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií je Vladimír Sloboda z SaS. Ľudskoprávny výbor povedie Anna Verešová z OĽaNO.

Sloboda na poste nahradil Martina Poliačika, ktorý o miesto vo výbore prišiel odchodom z SaS. V parlamente pôsobí ako nezaradený poslanec. Vo výbore pre nezlučiteľnosť funkcií môžu byť iba poslanci zaradení v kluboch.

Verešová vystrieda Eriku Jurinovú (OĽaNO), ktorá sa po zvolení za predsedníčku Žilinského samosprávneho kraja vzdala mandátu poslanca Národnej rady.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prvá #otvorenie #Andrej Danko #schôdza parlamentu