Rezort vnútra nemá Kiskove faktúry za využívanie letky, Kaliňák tvrdil opak

Ministerstvo vnútra (MV) SR nemá k dispozícii faktúry vystavené pre prezidenta SR Andreja Kisku, predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer) a predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS) za využívanie letky MV SR.

30.01.2018 15:13
kalinak, kiska Foto: ,
Konflikt ohľadom vládnej letky medzi prezidentom Andrejom Kiskom (vpravo) a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom pokračuje.
debata (95)

Títo najvyšší predstavitelia štátu sú totiž oprávnení používať lietadlá bez úhrady priamych prevádzkových nákladov. Vyplýva to z odpovede rezortu vnútra na žiadosť Kresťanskodemo­kratickej mládeže Slovenska (KDMS), ktorá si uvedené informácie vyžiadala na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

KDMS na základe infozákona požadovala od MV SR kópie všetkých vystavených, stornovaných a dobropisovaných faktúr pre kanceláriu prezidenta SR a osobu Andreja Kisku za využívanie letky MV SR, kópie účtovných kníh za roky 2014 až 2017 Leteckého útvaru MV SR a nakoniec kópie všetkých vystavených, stornovaných a dobropisovaných faktúr pre Andreja Kisku, Andreja Danka a Roberta Fica za využívanie letky MV SR.

Faktúry neboli vystavené

Povinná osoba rezortu vnútra nevyhovuje žiadosti o informácie v celom jej rozsahu z dôvodu, že informáciami požadovanými žiadateľom povinná osoba v čase podania žiadosti o informácie v štruktúre požadovaných údajov nedisponuje, odpovedalo MV SR.

V odôvodnení okrem iného vysvetlilo, prečo požadované faktúry sprístupniť nemohlo. Povinná osoba tak nemôže poskytnúť faktúry za priame letecké náklady, nakoľko tieto neboli príslušným subjektom vystavované, vysvetlil rezort vnútra. Najvyšší ústavní činitelia totiž využívajú lietadlá bezplatne. Úhrada nákladov sa týka len objednaného cateringu na palube, nie však nákladov na letku MV SR.

Kaliňák tvrdil opak

Robert Kaliňák (Smer) ešte minulý rok prezidentovi vyčítal jeho požiadavku na luxusný mercedes. „Jednoducho, keď chcel najluxusnejší mercedes z cenníka, tak som mu vysvetlil, že bude mať rovnaké auto ako ostatní ústavní činitelia, alebo mi na to dá písomnú požiadavku, na čo mi jeho poradcovia, ktorí rozhodujú za neho, vysvetlili, že to je pasca, pretože budem chcieť dať tú jeho žiadosť do médií,“ povedal Kaliňák.

„Ak má prezident nejakú nadštandardnú požiadavku, my ju radi splníme, ale chcem mať od neho pokyn. On je hlava štátu, keď on povie, že nie je spokojný so servisom, ktorý poskytujeme, tak na to musím mať papier, že ja dám zvýšené výdavky občanov,“ povedal minister. To je podľa neho prípad prezidentových letov domov do Popradu.

Prvú faktúru údajne zaplatil, ďalšie nie

Prezident Kiska sa opakovane vyjadroval, že Kaliňák ho požiadal, aby využíval štátne lietadlo na cesty domov. Kaliňák mal však iný výklad. „Povedal som mu, že je veľmi dobré, aby na všetky svoje pracovné cesty lietadlá používal. Na to nasledovala otázka pána prezidenta, že teda, či niekedy môže ísť domov. Hovorím, samozrejme, ale to musí zaplatiť. Aj sa tak stalo, prvú faktúru zaplatil, ďalšie faktúry nezaplatil, tak sme ich prestali vystavovať, pretože my tú vojnu s pánom prezidentom sme nikdy viesť nechceli,“ dodal s tým, že 319 letov do Popradu a z Popradu do Košíc je prejav „papalášizmu“.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Andrej Kiska #vládna Letka